Olvasási idő: 5 perc

Elektromos autók töltése

Elégedetten és nagy izgalommal veszük használatba újdonsült elektromos barátunkat. Már túl vagyunk az autóválasztáson, a töltő telepítésen és utánanéztünk az utcai töltési lehetőségeknek is. Most jön a gyakorlat, mindent rutinná kell formálni éppen úgy, ahogy benzines autónk tankolásáról is a megszokott módon gondoskodtunk.

Rendszeresen töltenünk kell az autót, ez a működéséhez szükséges feltétel. Az akkumulátor tárolja az energiát, amit töltőkábelen vezethetünk bele. Sok energiáról van szó, éppen ezért idő kell hozzá, hogy a szükséges mennyiség átvándoroljon. A töltőberendezés az autó része, fedélzeti töltőnek hívjuk. Fogadja és átalakítja az elektromos áramot, amit a töltőpont biztosít. Attól, hogy a telepített szuper töltőnk 22kW töltési energia leadására képes, az autónk nem biztos, hogy ezt fogadni tudja és akkor nem sokra megyünk a szupergyorsasággal. Okos dolog volt, ha a töltési teljesítményt a fogadó bázishoz méreteztük.

Mire figyeljünk tehát legjobban töltő telepítésnél?

A legfontosabb, hogy az otthonra felszerelt töltőberendezés használatánál betartsuk az előírásokat és megfogadjuk a hatékonyságot és spórolást támogató tanácsokat. Feltételezzük, hogy az erre képesített és hívatott szakember telepítette a töltőberendezést és minden tökéletesen ellenőrzésre került a kivitelezés végén, ezért a beszerelés hibáiról most nem ejtünk szót, a karbantartásra viszont a cikk második felében kitérünk.

Remélhetőleg a töltőberendezés az autó csatlakozójától kényelmesen elérhető közelségben került kialakításra. Amennyiben mégsem, akkor nem lehet megoldás a hosszabbító, átalakító, mert balesetveszélyes, ezért tilos. A biztonságos használatnál pedig nincs is fontosabb. Éppen ezért, gondoskodjunk arról is – főként akkor, ha kerti töltőállomást telepíttettünk – hogy a csatlakozókhoz és a töltési pontokba ne kerüljön víz.

Amennyiben nem telepíttettünk otthonra fali töltőállomást, az autó gyári töltőjét használva 10 A-es teljesítménnyel egy egyszerű konnektorról is tölthetünk. Ebben az esetben minden használat után csomagoljuk el a töltőkábelt és tartsuk az autóban, hogy kéznél legyen, ha szükség lenne rá.

Attól függően, hogy milyen töltési lehetőséget választottunk otthonra és milyen autót választottunk, különböző idő alatt tölthetjük fel elektromos útitársunkat. Könnyen kiszámolhatjuk, hogy mire számíthatunk, ha az akkumulátor kapacitását elosztjuk a töltési teljesítménnyel, eredményül megkapjuk a töltési időt. A puding próbája az evés, az első időszak tapasztalatai megmutatják, megfelelően illeszkedik -e életmódunkhoz az otthoni töltési mód. A lassabb töltés 8-12 óra, a leggyorsabb akár 20 percbe is belefér, amihez már fali töltőállomásra van szükség. Otthoni gyorstöltőn 3×32 amperrel (22 kW) kapacitással tölthetünk.
Amennyiben nem sikerült eltalálnunk a megoldást és már a kezdetben látszik, hogy macerás lesz a töltési idővel kalkulálni, érdemes körülnéznünk a kényelmesebb és gyorsabb lehetőségek tárházában.

A töltési időt kis mértékben egyéb szempontok is befolyásolhatják:

  • Rövidebb lesz a töltési idő, ha nem teljesen lemerült autóval érsz haza.
  • A téli hidegben gyorsabban tölthetjük az autót a meleg garázsban, mint a kertben, mert a hideg nincs jó hatással a töltési sebességre.
  • A éjszakai töltés gyorsabb és gazdaságosabb lehet, mint a nappali, a rendszer terheltsége miatt. A töltőberendezésekben működik olyan önműködő funkció, hogy az elektromos hálózatban éppen felszabaduló energiát használják fel az autó töltésére.
  • Az sem mindegy, hogy hány autó van egy időben az elektromos hálózatra csatlakoztatva, mert a töltést lényegesen lassíthatja a többszörös igénybevétel.

Amennyiben nem sikerült eltalálnunk a megoldást és már a kezdetben látszik, hogy macerás lesz a töltési idővel kalkulálni, érdemes körülnéznünk a kényelmesebb és gyorsabb lehetőségek tárházában.

Mikor szükséges az autót a töltőre csatlakoztatni?

A legjobb, ha betartjuk azt a szabályt, hogy az autónk töltöttsége nem kerül 20% alá, így az akkumulátor élettartamát meghosszabbíthatjuk. Ezt az okos töltők megoldják helyettünk. A gyártók már úgy építik ki az autó rendszerét, hogy 20% alatt és 80% felett a töltési sebesség megfeleződik.

Karbantartás, hogy az elektromos autók töltése kifogástalan és biztonságos legyen

Hiába a modern technológia és a tökéletes telepítés, hibák azért természetesen adódhatnak. Ezeket meg lehet előzni, vagy időben ki lehet szűrni.

A hibaáramból eredő károk és balesetek elkerülésére az áramvédő kapcsoló szolgál.

Az áramvédő kapcsoló sok esetben benne van a töltő berendezésben, amennyiben nincs, akkor a villamosenergia betáplálási oldalon lett beépítve. Attól függetlenül, hogy a hibaáram kiszűrésére A típusú vagy B típusú Fi relé hivatott, évente egy alkalommal szakembert kell hívnunk a biztonságos és üzembiztos működés ellenőrzése céljából, illetve a jótállási feltételek fenntartása érdekében.

A karbantartási feladatok között szerepel a töltő készülék külső és belső tisztítása:
  • Az aljzat, fedél, ajtó, retesz működőképességének vizsgálata.
  • A kábelek, vezetékek, fogyasztásmérők ellenőrzése.
  • A LED-ek helyes működésének megfigyelése.
  • A hibaáram védőkapcsoló ellenőrzése.
  • A töltő szoftver frissítése.

A töltőberendezés elemeinek épségét nekünk is rendszeresen ellenőriznünk kell és bármilyen sérülés, eltérés, hibajelenség esetén a töltést azonnal fel kell függeszteni, a töltőt áramtalanítani kell, míg szakember segítségével a hiba kijavításra kerül.

Elektromos autó töltés az utcai töltőállomásokon

Hordozható töltőkábellel az utcai töltőállomásokon is gyorsan és kényelmesen feltölthetjük e-autónkat. Szükségünk is lesz rá, mert a közterületi oszlopoknál általában kábel nélküli csatlakozóval kiépített töltőket találunk, amihez a saját töltőkábelünket használhatjuk. Az aktív állítható töltőkábelt utcán és otthon is használhatjuk.

Igaz, hogy még nincs minden utcasarkon villanyautó részére kiépített töltőállomás és a munkahelyek többségének is csupán a jövőbeli tervei között szerepel a fejlesztés, a bevásárlóközpontok egy része ingyenes töltési lehetőséget nyújt. Miközben a vásárlást elintézzük, járgányunk új erőre kap, ami valljuk be, nem kis dolog. Tartsd be a szabályokat és csak addig tartózkodj a töltési lehetőséggel felvértezett parkolóhelyen, amíg az autód feltöltődik. Ezután állj el onnan, add át a helyet másnak. Ez így korrekt.

A leggyorsabb töltőpontok a Mode4 villámtöltők, ezek a legalkalmasabbak az utazás közbeni töltésre.

Főként autópályák mellett találunk ilyeneket. Nagyfeszültségű egyenárammal működnek és saját töltőkábellel rendelkeznek. Akár 15-20 perc alatt feltöltik az autót, ha az inverter képest ezt fogadni. Egyes autótípusoknál külön csatlakozó kell a villámtöltés áramerősségének felvételére, mert a fedélzeti töltőjük nem bírná a villámtöltést. A modern töltőfejek és csatlakozók már kétféle töltésre is képesek, mert az okos vezérlésnek köszönhetően ahhoz igazodik a működésük, milyen módon szeretnénk tölteni.

A töltőpontok alkalmazások segítségével kikereshetők, így könnyebben tervezhetünk töltési megállóhelyet biztosító útvonalat. Úgy kalkulálhatunk, hogy egy teljes töltéssel – autónk típusától függően – 100-400 km-t tehetünk meg. Tehát, ha hosszabb útra indulunk, mindenképpen szükség lesz út közben elhasznált energia pótlásra. A tervezésnél arra is gondolnunk kell, ha kánikulában légkondizunk, vagy télen fűtünk, akkor a megtehető út hossza észrevehetően csökkenhet.

Elektromos töltőállomás térképek és alkalmazások:

Otthoni töltés esetén 100 km-re elegendő elektromos energiát kapunk 400-700 Ft-ért, míg mindez egy villámtöltés alkalmával a töltőponton a 3000 Ft-ot is eléri. Egyértelmű, hogy otthon lesz olcsóbb, ráadásul ezt tovább is fokozhatjuk azzal, ha A2 tarifára szerződve éjjel, este 10 és reggel 6 között töltünk. Egy kilowattóra így kb. 30-35 Ft-ba kerül. Az A2 tarifa igénylést kíván, de amennyiben autó tulajdonosok, vagy üzembentartók és igazoltan jogos ingatlanhasználók vagyunk egy kis papírmunkával megúszhatjuk a dolgot.

GY.I.K.

✅Hányszor ajánlott karbantartást végezni az elektromos autómon?🔧

Évente egyszer jobb alaposan megvizsgálni az autó állapotát, hogy elkerüljük a nagyobb gondokat.

✅ Eltudok menni egy elektromos autóval a hatótávnál hosszabb útra?🛣

Persze! Jobb, hogyha előre megtervezed az utadat, mivel ebben az esetben szükséged lesz töltésre út közben is, azonban ezt nagyban megkönnyítik a villámtöltők amelyek egyre több helyen elérhetőek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük