Olvasási idő: 3 perc

Egy autó feltöltése könnyen lehet csupán pár perc, vagy akár több, mint 24 óra. Ez függhet az adott autó modelljétől, a töltő típusától, a környezeti hőmérséklettől és akár a kábel hosszától is.

Hogyan számítsuk ki a töltési időt

Sok különböző tényező tudja gyorsítani a töltést, de leginkább az akkumulátor kapacitása és a teljesítmény  határozza meg a töltés pontos sebességét. Amint ezeket meghatároztad, a számítás nagyon egyszerűvé válik:

töltés számítása

Nézzünk rá tehát részletesebben ezekre:

🔋Akkumulátor kapacitása

Az akkumulátor határozza meg, hogy hol tudjuk tárolni az energiát, ennélfogva nagy szerepet játszik abban, hogy mennyi ideig fog tartani a töltés.

Ez a kapacitás minden autó számára eltérő. Egy Nissan LEAF például 30 kWh-ás, míg egy Tesla Model S 100 kWh-ás akkumulátorral rendelkezik.

Mi a töltésteljesítmény?

A töltési teljesítmény megmutatja, hogy hány kilowattot képes felvenni az akkumulátor egy órában. Ezt ezen kívül 3 faktor építi fel: a rendelkezésünkre álló elektromos hálózat, az autó fedélzeti töltője, illetve a töltő.

Vegyünk egy konkrét példát ehhez:
hálózat

Ha van egy autónk, amely 7.4 kW-os fedélzeti töltővel rendelkezik, és ehhez veszünk egy szintúgy 7.4 kW-os töltőt, azonban a hálozatunk csak 4.4 szabad kilowattal rendelkezik, akkor csak ennyivel tudjuk tölteni autónkat.

⏲️Töltési idő kiszámolása

Mindezek tudatában számoljunk ki egy pontos töltési időt. Ha van egy autónk, aminek az akkumulátora 30 kW, ezt elosztuk a 4.4 kW-al, ami rendelkezésünkre áll, és ezzel megtudjuk, hogy a teljes feltöltéshez 7 órára lesz szükségünk.

pontos töltés
Top 3 Elektromos autó

Milyen messzire jutok egy óra töltéssel?

A távot, és így a töltési sebességet az határozza meg, hogy milyen típusú töltőnk, illetve autónk van.

Nézzük például a legnépszerűbb Nissan LEAFet például.

A töltő maximális kapacitása 40 kWh és a legnagyobb távolság, amit képes megtenni 270 km.

Egy olyan töltő, ami 22 kW-al képes tölteni, még mindig csak annyival tudna tölteni, mint a Nissan LEAF fedélzeti töltője, ami 6.6kW, így továbbra is 6 órába telne az autó teljes feltöltése.

Tehát, ha szeretnénk megtudni, hogy milyen messze megy egy órányi töltéssel az autónk, csak osszuk el a 270-et 6-al, így akár 45 km-t is tudnánk menni.

Egyéb tényezők, amik hatással vannak a töltési időre

Az alábbi változók még hatással lehetnek az elektromos autónk töltési sebességére.

  • 🌡️Környezeti hőmérséklet – a hideg akkumulátoroknak nagyobb ellenállása van a töltésre, így a hideg idő jelentősen befolyásolhatja az elektromos autónk töltési sebességét, illetve az akkumulátor hatótávolságát.
  • 🕑Napszak – ha akkor töltjük az autónkat, amikor a leginkább használatban van a hálózat, az könnyen eredményezhet lassabb töltési időt, mivel a rendszer jobban le van terhelve.
  • Csatlakoztatott elektromos autók száma – ez inkább a nyilvános töltőknél jelenthet problémát, mint az otthoni használatnál. Ha a csatlakoztatott autók több energiát lennének képesek felvenni, mint ami rendelkezésre áll, az könnyen lassabb töltést eredményezhet.
  • 🔋Elektromos autó töltöttségi szintje – ha egy elektromos autó 20 százalék alá csökken, vagy túllépi a 80 százalékot, a töltési sebesség megfeleződhet. mivel az elektromos autók gyártói ezt gyakran beépítik a rendszerbe, hogy elkerülhessük a túltöltést, illetve optimalizálják az akkumulátor élettartamát.
  • 🔌A töltőnk típusatöbbféle töltő is elérhető, mint a type 1, type 2 vagy a CHAdeMO, és ezek mind különböző sebességekkel töltenek.
  • 📈Kerüljük el a 20% alá kerülést – kerüljük el, hogy túlzottan lemerüljön az autónk, ezzel meghosszabbítva az élettartamát. Egy okos töltőt használva biztosak lehetünk benne, hogy az autónk akksija soha nem csökken 20 százalék alá.
  • 🚗Használjuk! – az elektromos autónkat nem lehet túlhasználni. Sőt, sokkal többet ártana neki, ha csak a garázsunkban állna, és sosem vennénk használatba, így mindenképp üljünk bele és vezessük!

Milyen gyakran kell feltöltenünk az elektromos autónkat?

Ez azon múlik, hogy milyen autód van, milyen töltőt használsz, illetve a vezetési szokásaid. A legtöbb elektromos autósnak, elég 2-3-szor egy héten. Hogyha naponta használod az autódat, és egy okos töltőd van, akkor könnyen betudsz ütemezni egy töltést éjszakára. Ha figyelsz erre, minden ébredéskor egy teljesen feltöltött autód lesz, miközben figyelsz a takarékoskodásra.

Forrás: The Complete Guide to EV Charging Times, Wallbox Blog (letöltés: 2021.02.02.)

GYIK

✅ Honnan tudom, hogy mennyi ideig kell töltenem az autómat? ⏱

A töltési idő könnyen kiszámolható hozzávetőlegesen, hogyha elosztjuk az autónk kapacitását a töltési teljesítménnyel. Ha például az autónk akkumulátorának kapacitása 30 kWh, a töltő maximális töltési teljesítménye pedig 7.4 kW, akkor megkapjuk, hogy 4 óra alatt töltődik fel teljesen az autónk. (30kWh/7,4kW) Számítás helyett azonban az autóválasztónkban is megnézheted, hogy milyen gyorsan képes tölteni autód.

✅ 22 kW teljesítményű töltővel tölthetek kisebb fedélzeti töltővel rendelkező elektromos autót? 🔋

Igen! Egy 22 kW-os töltővel bármilyen autót feltudunk tölteni, hiszen képes kisebb teljesítménnyel tölteni, azonban ha az autó fedélzeti töltője csupán 7.4 kW-os, ez lesz a maximális töltési teljesítmény.

✅ Megéri csak egy óráig tölteni az autómat? 🚘

Egy órányi töltéssel a töltésteljesítménytől függően eltérő távokat tudunk megtenni, de ha tudjuk, hogy mennyi az autónk hatótávja, és töltési ideje, könnyen választ kaphatunk. Egy Nissan Leaf például 270 km-t képes teljes töltéssel megtenni – ami 6 órába telik – így 1 óra töltéssel akár 45 km-t is megtehetünk vele.

Wallbox Pulsar Plus elektromos autó fali töltő max. 22kW – Fekete – 5m

17 készleten

Original price was: 354.900 Ft.Current price is: 324.900 Ft. Bruttó (255.827 Ft + Áfa)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük