Olvasási idő: 4 perc

Elektromos autó töltőcsatlakozó típusok

Mennyi ideig tart egy elektromos autó töltése? Nos, négy fő töltési sebesség létezik az elektromos autók számára – lassú, gyors, gyors és ultra-gyors. Ezek a teljesítménykimeneteket, és ezáltal az elektromos autók töltési sebességeit jelentik, amelyek elérhetők egy elektromos autó töltésére. Vegye figyelembe, hogy a teljesítményt kilowattban (kW) mérjük. 

elektromos autó,elektromos autó töltő,kw os, elektromos,autó,csatlakozó,

Minden töltő típushoz kapcsolódik egy olyan csatlakozókészlet, amelyet alacsony vagy magas teljesítményű használatra terveztek, és vagy váltóáramú (AC), vagy egyenáramú (DC) töltésre. Az alábbi szakaszok részletes leírást kínálnak a fő töltőpont típusokról és az elérhető különböző EV töltőcsatlakozó típusokról.

elektromos autó,elektromos autó töltés,elektromos autók,elektromos autó töltő,type 2,type 1,type 2 csatlakozó,mode 2,mode 3,típusú csatlakozó,22 kw 7,4 kw,autó,fali töltő,képes tölteni,230 v,11 kw,

Gyors és ultra-gyors elektromos autó töltő

villanyautó töltő otthonra, elektromos autó töltő, elektromos autó, fali töltő, type 2, 22 kw, töltő, fali, elektromos autók ,töltés, rendelkezésre álló, kábel, otthon, gyártó,akár,töltőkábel,max, wallbox,

A modelltől függően egy elektromos autót akár 80%-ig is lehet tölteni mindössze 10-15 perc alatt, bár egy átlagos új EV körülbelül egy óráig tartana egy standard 50 kW-os gyors töltőponton.

 

elektromos autó töltő,elektromos, autó,csatlakozó,

Az összes gyors eszközhöz rögzített kábelek tartoznak, és a gyors töltés csak azokon a járműveken használható, amelyek képesek a gyors töltésre. A könnyen felismerhető csatlakozóprofiloknak köszönhetően – lásd az alábbi képeket – a modell specifikációját könnyű ellenőrizni a jármű kézikönyvéből vagy az onboard csatlakozó ellenőrzéséből.

Az ultra-gyors töltők a leggyorsabb módja az EV töltésének, gyakran az autópálya-szolgáltatásokban vagy a fő útvonalakhoz közeli helyeken találhatók. A gyors eszközök nagy teljesítményű közvetlen vagy váltakozó áramot – DC vagy AC – szolgáltatnak annak érdekében, hogy az elektromos autót a lehető leggyorsabban lehessen feltölteni.

elektromos autó,elektromos autó töltés,elektromos autók,elektromos autó töltő,type 2,type 1,type 2 csatlakozó,mode 2,mode 3,típusú csatlakozó,22 kw 7,4 kw,autó,,képes tölteni,230 v,11 kw,

Az egységből származó teljesítmény a rendelkezésre álló maximális töltési sebességet jelenti, bár az autó a töltési sebességet csökkenteni fogja, ahogy az akkumulátor közelebb kerül a teljes feltöltéshez. Így az időket egy 80%-os töltésre idézik, amely után az EV töltési sebessége jelentősen lecsökken. Ez maximalizálja a töltési hatékonyságot, és segít védeni az akkumulátort.

elektromos autó töltő,elektromos, autó,csatlakozó,

Mennyi ideig tart egy elektromos autó töltés egy gyors DC töltőn?

elektromos autó töltő,elektromos, autó,csatlakozó,

A gyors DC töltők 50 kW (125A) teljesítményt biztosítanak, és CHAdeMO vagy CCS töltőszabványokat használnak, és a lila ikonokkal vannak jelölve a live desktop térképen. Ezek jelenleg a leggyakoribb típusú gyors EV töltőpontok, és az elmúlt évtized legjobb részét jelentik.

Mindkét csatlakozó általában 20 perc alatt tölt egy EV-t 80%-ra egy óráig a megkezdett töltési állapot és az akkumulátor kapacitása függvényében.

elektromos autó,elektromos autó töltő,kw os, elektromos,autó,csatlakozó,
elektromos autó,elektromos autó töltés,elektromos autók,elektromos autó töltő,type 2,type 1,type 2 csatlakozó,mode 2,mode 3,típusú csatlakozó,22 kw 7,4 kw,autó,,képes tölteni,230 v,11 kw,

Ultra-gyors DC töltők

Tesla Superchargerek

A Tesla Supercharger hálózat szintén gyors DC töltést biztosít.

Az ultra-gyors DC töltők 100 kW vagy annál nagyobb teljesítményt biztosítanak. Ezek általában 100 kW, 150 kW vagy 350 kW – bár közöttük lehetséges az egyéb maximális EV töltési sebességek is. Ezek a gyors töltőpontok következő generációja, amelyek lehetővé teszik a töltési idők rövidítését annak ellenére, hogy az újabb EV-k akkumulátoraik növekedésével nőnek.

Azoknak az EV-knek, amelyek képesek 100 kW vagy annál többet elfogadni, a töltési idők típustól függően 20-30 perc alatt tarthatók meg egy tipikus töltéshez, még a nagy akkumulátor kapacitású modellek esetében is. Még ha egy EV csak legfeljebb 50 kW DC-t képes elfogadni, akkor is használható ultra-gyors töltőpontok, mivel a teljesítményt a jármű képes kezelni. Ahogy a 50 kW-os gyors eszközök esetében, a kábelek rögzítve vannak az egységhez, és a töltést CCS vagy CHAdeMO csatlakozók segítségével biztosítják.

⚡️GYIK

⚡️Mennyi ideig tart egy elektromos autó töltése?⚡️

Az elektromos autó töltési ideje nagyban függ a töltő típusától és az autó akkumulátorának kapacitásától. Négy fő töltési sebesség létezik: lassú, gyors, gyors és ultra-gyors. Egy 50 kW-os gyors töltővel egy átlagos új elektromos autó körülbelül egy óra alatt tölt fel 80%-ra, míg egy ultra-gyors töltővel ez az idő 10-30 percre is lecsökkenhet.

⚡️Milyen típusú csatlakozók léteznek az elektromos autók töltéséhez?⚡️

Az elektromos autók töltéséhez két fő típusú csatlakozó használatos: váltóáramú (AC) és egyenáramú (DC). A gyors és ultra-gyors töltők általában DC csatlakozókat használnak, mint például a CHAdeMO és a CCS (Combined Charging System).

⚡️Mi a különbség a gyors és az ultra-gyors töltők között?⚡️

A gyors töltők általában 43-50 kW teljesítményt biztosítanak, míg az ultra-gyors töltők 100 kW vagy annál nagyobb teljesítményt nyújtanak, akár 350 kW-ot is. Az ultra-gyors töltők jelentősen csökkenthetik a töltési időt, így egy autó akár 10-30 perc alatt is elérheti a 80%-os töltöttséget.

⚡️Hol találhatók a leggyorsabb töltők?⚡️

Az ultra-gyors töltők gyakran autópálya-szolgáltatásokban vagy fő útvonalakhoz közeli helyeken találhatók, hogy az utazók gyorsan és hatékonyan tölthessék fel járműveiket.

⚡️Milyen csatlakozókat használnak a Tesla Superchargerek?⚡️

A Tesla Supercharger hálózat gyors DC töltést biztosít, és a Tesla saját csatlakozóit használja. Az újabb Tesla modellek azonban kompatibilisek a CCS csatlakozóval is, így más töltőpontokon is használhatók.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük