Olvasási idő: 3 perc

Körkép következik arról, hogy az elektromos autós, hol tudja tölteni a járművét. S a legfontosabb: mennyiért?

Szerencsére halad a hazai elektromos autó töltőhálózat fejlesztése, és az elektromos autók is egyre jobban terjednek. A járművek hatótávolsága pedig folyamatosan növekszik. Mára már egészen sokféle autóból válogathatnak az elektromos autóra vágyók. A fejlődés eredménye, hogy manapság az elektromos autóval történő közlekedés korántsem jár akkora áldozatokkal, mint 3-5 évvel ezelőtt.

Mik jelenthetnek leginkább gondot, ha elektromos autózásról van szó?

Az optimista hangulat ellenére, azért még jócskán tartalmaz kalandot az elektromos autózás. Az egyik zavaró tényezőt az időjárás jelenti. Konkrétan az, ha télen meleg utastérben szeretne valaki vezetni vagy nyáron 24 fokban, amikor a kinti hőmérséklet 37 °C. Ennek az ”urizálásnak” a velejárója, hogy időnként elég nagy hatótáv esésekkel kell számolni.

Az elektromos autók töltése jelenti a következő nehezítő tényezőt, itt a biztos pontot az elektromos autós otthona jelenti. Ha a tulajdonos otthon tudja tölteni az autóját, akkor ez nagy segítséget jelent. Ugyanis ha csak a megszokott 230 voltos hálózatra köti rá a járművet, az egy éjszaka alatt is egész jól össze tudja szedni magát.

Wallbox-Home-Pulsar_Pulsar-Plus-1-scaled-min

Hogyan tudom egyszerűbbé tenni autóm feltöltését?

Wallbox pulsar plus elektromos autó fali töltő

A következő lépcsőt az jelenti, ha az elektromos autó tulajdonos a gyári vagy webáruházból beszerzett falitöltőt szereltet fel a garázsába. Ez már tud annyi energiát biztosítani, hogy az éj leple alatt, teljesen feltölti az átlagos akkujú elektromos autót. A mennyországot az jelenti, hogyha nem csak az elektromos hálózatból érkeznek az elektronok, hanem a ház tetején lévő napelemekből is.

Itt két irány lehetséges. Az egyik, hogy az így nyert zöld áramot, a körülményes adminisztráció és engedélyeztetés árán, minimális díjért átveszi a helyi áramszolgáltató. A másik út, hogy a család felhasználja a túltermelést, például az elektromos autó töltésére.

 

Szerencsére találhatók konkrét számok is, amivel gazdaságossági számításokat el lehet végezni. Az otthoni elektromos autó töltés 35 Ft/kWh áron történik. Ezzel az árral Európában szerencsések vagyunk, mert felénk nagyon baráti a lakossági áram díja. Aki vállalkozást működtet, az már magasabb áron tudja tölteni a telephelyén az elektromos autóját.

Mennyibe is kerül tehát az autóm feltöltése?

Lentebb leírjuk néhány elektromos autó fogyasztását, így lehet számolgatni, hogy mennyiből lehet megtenni 100 kilométert. A Renault Zoe Z.E. 40-es típus 20,3 kWh-ot fogyaszt, a prémium ellenlábasa a BMW i3, pedig 13,6 kWh-át. Az elektromos autózás úttörője a Nissan Leaf 40 kW-os verziója 20,6-as értéket produkál. A piac legelérhetőbb áru elektromos autóit a VW csoport kínálta, amit már a Škoda és a Seat testvér modelljeivel egyetemben már nem lehet megvásárolni. A VW e-Upnál, a kivételesen alacsony 11,7 kWh-os fogyasztással lehet számolni.

new-renault-zoe
bmw i3
Nissan Leaf

Az elektromos autó töltése, a házat elhagyva kezd izgalmassá válni. A hardcore zöld autó fanatikusok életébe először akkor kezdett megérkezni a való világ, amikor a Mobility és több más szolgáltató bejelentette, hogy fizetőssé teszik a töltőpontjaikat.

A mélyütést az Audi, BMW, Daimler, Ford, Hyundai, Kia és a VW csoport által üzemeltetett Ionity áremelése vitte be. A 2020 januárjában hozott rendelkezésük, jó pár elektromos autó tulajdonosnak könnyet csalt a szemébe… Az ok, hogy az EU által is támogatott projekt, 1 kWh áramot, 280 forintért ad. A menőövet az jelenti, ha valaki az Ionity-t alapító márkákat használja, mert ők a fenti árnál kedvezményesebben juthatnak az áramhoz. Jó tudni, hogy ez az ár is, még mindig többszöröse az otthoni töltési díjnak.

Mobiliti oszlopok árai
E-on oszlopok árai

A 2020. november 24-től érvényes bevezető bruttó árak az alábbiak*:

  • AC töltő esetén: 49 Ft/kWh + 4 Ft/perc
  • DC töltő esetén: 57 Ft/kWh + 11 Ft/perc

 

*Ajka, Balmazújváros, Göd, Hatvan, Várpalota településeken 2020. november 24-től az E.ON üzemeltetésű önkormányzati tulajdonú töltők továbbra is díjmentesen használhatók.

Mol oszlopok árai

GYIK

✅Hogyan a legegyszerűbb feltölteni az autómat?🔌

Ha van rá lehetőség, mindenképpen egy otthoni töltőállomás telepítésével tudod ezt megtenni. Ha nincs, keresd fel a közeledben található nyilvános töltőállomásokat!

 

✅Mennyibe kerül Magyarországon az elektromos autó töltése? 💲

Igencsak kedvező európai viszonylatban, mivel csak 37Ft/kWh egy elektromos autó töltése.

 

✅Mennyibe kerül pontosan feltölteni az autómat?🚗

Ez az adott autó fogyasztásától függ, így nem lehet egyöntetűen választ adni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük