Olvasási idő: 3 perc

Akik fontolgatják, hogy elektromos autót vásárolnak, azokat leginkább a környezetvédelmi és a takarékossági szempontok motiválják. Egyre több nagy márka áll elő újabb és újabb típusokkal és az ajánlatok leginkább azért kecsegtetőek, mert a magasabb beszerzési ár ellenében alacsonyabb üzemeltetési költséget remélhetünk. De vajon mennyi lehet ténylegesen az elektromos autó töltés ára, ha nap mint nap tölteni kell?

A töltés saját garázsban, elektromos autó töltő segítségével a legolcsóbb megoldás. A töltőoszlopokon való töltés is gazdaságos megoldásnak számít, még akkor is, ha már nem mindenhol ingyenes. Viszont ahogy szaporodnak az elektromos autók, úgy van egyre nagyobb forgalom a töltőoszlopoknál. Nem beszélve arról, hogy az újabb szabályok értelmében jó néhány töltőállomás megszűntetésre került, mert nem rendelkezett CCS csatlakozóval. Az ingyenesség megszűnését éppen a sokasodó kereslet okozza és a cégek különböző áron kínálják a töltési lehetőséget.

Elektromos autó töltés ára otthon

Az otthoni töltés esetében tulajdonképpen azzal kell számolnunk, hogy mennyibe kerül egy kWh elektromos áram. Közel 40 Ft-tal kalkulálhatunk 1 kWh-ot. Amennyiben az A2-es tarifával töltünk éjszaka, akkor alig haladja meg egy kWh ára a 30 Ft-ot, de nappali áram mellett is kijöhetünk 40 Ft-ból. Az A2 tarifát igényelnünk kell és a csatlakozót is ki kell építeni, amibe hosszú távon természetesen érdemes befektetni.

Persze a kevéssé műszaki beállítottságú autótulajdonosoknak ez nem sokat mond, inkább szeretnék a töltés árát a benzines üzemeltetéssel összehasonlítani, amiről pontos adatokat csak az autótípus és a helyi tarifák ismeretében lehet mondani. Nagy átlagot vonva mégis kijelenthető, hogy körülbelül 1,5 liter benzin árából autózhatunk elektromos töltéssel 100 km-t.

Elektromos autó töltés ára a töltőoszlopoknál

A legjobb, ha az elektromos autók töltési ideje itt maximum 30 perc, hiszen egyes töltők 30 perc után drágábbak, vagy le is állnak. Csak néhány példa, az összehasonlítás kedvéért, hogy mennyit kell fizetnünk, ha nem az otthonra telepített töltőállomást használjuk elektromos autónk töltéséhez:

  • Ingyenes a töltés még mindig az ALDI, Lidl, IKEA, Penny Market parkolókban, ahol a töltés közben akár be is vásárolhatunk. Jelentős mennyiségű töltőt üzemeltet az E.ON is, ezeket is térítésmentesen használhatjuk.
  • Vegyesen találunk a különböző települések által telepített elektromos autó töltésére alkalmas oszlopot, egy részük ingyenes, másokért már fizetnünk kell. A töltés díja 100 Ft/kWh körül mozog.
  • A fizetős oszlopok között van a MOL Plugee, ahol a regisztrált használóknak AC töltésnél 99 Ft/kWh-ot, DC töltésnél 139 Ft/kWh-ot, a nem regisztráltaknak 149 Ft/kWh-ot kell kifizetniük egy-egy töltés alkalmával. Választhatunk a fix csomagárak közül is, ami bár minimálisan, de azért költségesebbnek számít, ugyanis felárat számolnak fel az üzletben fizetett töltésért.
  • Országosan több töltőállomással is rendelkezik a Lukoil, náluk az AC és DC töltések árai jellemzően különbözőek és magunk választhatunk, hogy csupán percdíjat, vagy kombináltan egyösszegű töltés díjat és kWh díjat fizetünk. Azt, hogy melyik éri meg jobban, természetesen az autónk töltési teljesítménye és a szükséges energiamennyiség határozza meg. A perc alapú töltés 40 és 100 Ft között, az alkalmankénti díj 500 és 1000 Ft között mozog a 90 Ft/kWh díj mellett.
  • Mobiliti töltőket is találunk rengeteg helyen, például a Decathlon, SPAR parkolókban villámtöltőkkel vannak jelen az AC töltők mellett.

Mindebből tehát kiderül, hogy az elektromos autó töltése otthon a leggazdaságosabb.

GYIK

✅ Hol tudom tölteni elektromos autómat? ⛽️

Van lehetőség otthoni töltésre, töltőállomás telepítéssel vagy töltőkábel vásárlással, illetve manapság már sok nyilvános töltőállomás is elérhető akár benzinkutaknál, vagy nyilvános parkolókban.

✅ Mindenhol ugyanannyiba kerül az elektromos autóm feltöltése?

A töltési árakat a cégek határozzák meg, amely a növelkedő kereslet miatt igencsak eltérő árakat alkalmaz. A legolcsóbb megoldás mindenképpen egy otthoni töltőállomás telepítése, amely megéri a befektetést, ha elektromos autóra váltottunk.

✅ Mennyibe kerül egy elektromos autó töltése?

Egy 1 kWh nagyjából 40 Ft-ba kerül. Ha igénylünk A2-es tarifát, éjjel ez lecsökkenhet 30 Ft-ra. A pontos összeg függ a töltés gyakoriságától, viszont ezekkel az ötletekkel könnyen kiszámolhatjuk a várható költséget, azonban ha összehasonlítjuk a benzines autózással, nagyjából 1,5 liter benzin árából tudunk autózni 100 km-t. Ha nem otthon töltjük autónkat, hanem nyilvános töltőoszlopoknál, az árak eltérhetnek üzemeltetőnként.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük