Olvasási idő: 3 perc

Sokaknak ismerős lesz a következő helyzet. Késő este hazatér a munkából, majd sietve egyből csatlakoztatja elektromos autóját a hálózati aljzathoz, hiszen minden perc számít, hogy másnap egy teljesen feltöltött és menetre kész elektromos autó várja. Ez a napi forgatókönyv azoknak az elektromos autó tulajdonosoknak, akik még nem rendelkeznek otthoni fali gyorstöltővel. A cikk további részével azt a kérdéskört fogjuk körbejárni, hogy vajon pontosan milyen terhelésnek is van kitéve az otthoni hálózati csatlakozónk, amikor hosszú-hosszú órákon keresztül töltjük a család elektromos kedvencét.

Egy Nissan Leaf töltése konnektoros csatlakozón keresztül egyenlő azzal, mintha 10 órán keresztül vízforralóval forralnánk vizet.

Könnyedén párhuzamot vonhatunk a példában szereplő Nissan Leaf 2,3kW teljesítményű Mode 2-es töltése és egy elektromos vízforraló teljesítménye között.

Nissan Leaf (24 kWh) akkumulátorának teljes kapacitású feltöltéséhez körülbelül 10 órára van szükségünk a háztartási aljzaton keresztül. Ez megegyezik egy vízforralóval, amely 10 órán át forral vizet.

Csinálná ezt a házi aljzatával? A válasz valószínűleg „nem”. De miért nem?

Amikor egy elektromos autó több órán keresztül tölt 2,3 kW-os (10A*230V) – és akkor még nem is beszéltünk, ha netán 16A*230= 3,7kW-os teljesítménnyel, akkor ezzel teljesen kimeríti a házi konnektoros aljzat maximális teljesítményét. Azonban az nem erre a célra készült!

Az elektromos autó töltését szintén nem lehet összehasonlítani a legtöbb más elektromos áruval, melyeket naponta töltünk a háztartási aljzaton keresztül, mint például egy okostelefonnal, amely az elektromos autó töltési teljesítményének körülbelül 0,002% -át tölti a konnektoron át. Még az otthoni nagy energiafogyasztók is, például a hajszárító vagy porszívó is max. 1,5 kW teljesítményűek, így lényegesen kevesebb energiát is fogyasztanak, mint amennyi egy elektromos autó töltéséhez szükséges. Különösen fontos szem előtt tartani, hogy a hajszárító vagy a porszívó csak néhány percig használja magas intenzitással a háztartási aljzattól származó áramot, addig az elektromos autó töltése hosszú órákon át.  A vezetékek, különösen az elosztódobozok csomópontjai melegednek hő hatására mely, tartós terhelés esetén szélsőséges esetben a kábelek meggyulladásához is vezethet. Ha az elektromos autót egy régebbi háztartási aljzathoz csatlakoztatjuk, akkor a veszély még nagyobb. Jó esetben a biztonsági funkciók bekapcsolnak, így a töltés csak a háztartási aljzat vagy kábel megolvadásához vezethet.

Gyorsan és ami még fontosabb, biztonságosabban töltheti otthon az elektromos autóját a megfelelő otthoni töltőállomás segítségével!

Az elektromos autók elterjedésének alapfeltétele az otthoni töltőállomások hálózatának kiépülése, mely az egyik leggazdaságosabb megoldás is. Az otthoni fali töltő (EVSE) kommunikál az autóval, ezáltal beállítja azt a maximális áramerősséget, melyet az autó képes felvenni, így biztonságosabban és lényegesen rövidebb idő alatt tölthetjük fel az elektromos autónkat. Természetesen, hogy képesek legyünk tölteni az autónkat a maximális töltési teljesítménnyel meg kell győződnünk arról, hogy a háztartásunk rendelkezik-e a megfelelő hálózattal.

 • 3,7kW=1fázis*16A*230V
 • 7,4kW=1fázis*32A*230V
 • 11kW = 3fázis*16A*230V
 • 22kW= 3fázis*32A*230V

A töltőállomással nemcsak gyorsan és biztonságosan, hanem intelligensen és kényelmesen is tölthetünk.

A biztonságos és gyors töltés mellett az elektromos autóvezető a fali töltő használatával további kényelmet is élvez. Elektromos autó rendszeresen használata során, naponta találkozunk azzal a mozdulatsorral, amikor „feltesszük”, majd, amikor „levesszük” az elektromos autónkat a töltőről. Azonban az nem mindegy, hogy az ehhez szükséges töltőt a csomagtartóból vesszük ki, vagy csupán egy egyszerű csuklómozdulattal leakasztjuk a fali tartóról. Ezen felül számtalan további lehetőség tárulhat elénk a fali töltő használatával. Bizonyos modelleket könnyedén összekapcsolhatunk napelemekkel, mellyel még gazdaságosabbá válhat a töltés. Az okos töltők pedig képesek kommunikálni okos otthonaikkal, így mindig kézben tarthatjuk az autó töltésnek az irányítását és értékes információkhoz juthatunk hozzá, mint például, hogy pontosan mennyibe is került az adott töltés.

Wallbox termékeink intelligens árammegosztó használatával még azt is tudják, hogy figyelik a ház fogyasztását és automatikusan szabályozzák a teljesítményüket. Így attól sem kell félnünk, hogy egy nagyobb fogyasztó bekapcsolása a töltéssel párhuzamosan leverné a biztosítékot.

Online webáruházunkban és budapesti bemutatótermünkben megtalálja a megfelelő termékeket és szolgáltatásokat is, melyek segítségével biztonságosan és kényelmesen tölthetünk.

GYIK

✅ Érdemes fali töltőt telepítenem? 🔧

A fali töltők biztonságosabbak és gyorsabbak, mintha egy háztartási konnektoron keresztül töltenénk az autónkat, mivel kifejezetten arra lettek kitalálva, hogy közvetlenül erről töltsük fel elektromos autónkat.

✅ Mennyire terheli meg az otthoni hálózatot az elektromos autónk töltése? 🏡

A legtöbb otthoni hálózat nem elektromos autók töltésére lett tervezve. Az otthoni konnektorok se úgy tervezték, hogy ilyen nagy teljesítménnyel használják őket. Sokkal inkább rövidebb időszakokra és emellett is kis teljesítményű háztartási eszközöket kapcsolunk rájuk, mint egy vízforraló vagy egy hajvasaló. Képzeljük el, mi történne, ha ezeket akár 10-15 órára is bekapcsolva hagynánk.

✅ Miért érdemes okos fali töltőt választanom?💡

Az okos töltők több funkcióval is elvannak látva, amelyek könnyebbé teszik a használatukat. Ilyen például, hogy tudjuk irányítani a töltési erősséget, ezzel kímélve a rendszert, figyelik a felhasznált áramot, illetve gyakran elvannak látva intelligens árammegosztóval, így önmagukat is képesek szabályozni, hogy semmiképpen se történjen baleset.

Hozzászólások “Miért van szükségem fali töltőre? Fali töltő használatának előnyei

 1. Halász József szerint:

  Üdvözlöm Önöket. Azt szeretném kérdezni, hogy a szerelés én tudnak segíteni? Várom a válaszukat köszönettel. Halász József

  1. rekavihari szerint:

   Kedves József,

   Természetesen tudunk benne segíteni. Kérem írjon nekünk ezügyben emailt vagy telefonon keressen minket.

   Üdvözlettel,
   Vihari Réka

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük