Elektromos autó töltése otthon 

Az elektromos autók népszerűségét ma már több szempont indokolja. A környezettudatos szemlélet, a gazdaságos üzemeltetés egyre több vásárlót vonz. A mindennapi használatot erősen befolyásolja az elektromos töltőállomások száma, elhelyezkedése, hiszen a használat akkor lesz igazán kényelmes, ha a rendszeres töltés megoldása sem jelent gondot. Éppen ezért autóvásárlás előtt vagy után gondoskodnunk kell róla, hogy az újonnan beszerzett elektromos autó töltése otthon is könnyedén megoldott legyen. Feltétlenül szakember szükséges a töltőállomás telepítéséhez, mert a helyszíni adottságok, az elektromos hálózat felmérése komoly szakértelmet igényel.

A töltő típusok közül a saját autómárkánk és az autó típusa fogja meghatározni, hogy milyen töltő és töltőkábel áll rendelkezésre, hogy az elektromos autó töltése otthon is problémamentes legyen. Bár a helyszíni felmérés alkalmával pontos képet kapunk a telepítés lehetőségeiről az elektromos autó választó segíthet tájékozódni az elérhető töltő és kábeltípusok beszerezhetőségét illetően és az elérhető teljesítményt illetően is képbe kerülhetünk. Megtudhatjuk azt is, mennyi időre van szükség egyes töltő típusoknál a teljes töltöttség eléréséhez, így könnyebben tervezhetjük a hétköznapi teendőiket. 

A különböző autó típusokról itt találhat összefoglalót: Elektromos autó típusok és tartozékok

Egyre nagyobb az elektromos autó töltésére szolgáló piac, nagy választékot találunk töltőfejekből, töltő készülékekből és töltő kábelekből is. Különféle teljesítmény, eltérő árakat mutat, léteznek 

  • 3,7kW – 22 kW-os gyors töltők és
  • 20-50 kW-os villámtöltők is.

Teljes kínálatunkat itt megnézheti: Elektromos autó tartozékok

A lassabb töltőnél akár 8-12 órát is igénybe vehet, mire az autó teljesen feltöltődik, míg a villámtöltőnél erre akár 20 perc is elég. Nyilván ez a különbség igényektől függően kinek számít, kinek nem. A legtöbb autó tulajdonos célja az, hogy az otthoni töltés a lehető legbiztonságosabb és kellően gyors legyen. Fali töltőállomáshoz csatlakoztatva a töltés akár nyolcszor rövidebb lehet.

Engedélyek után nem kell szaladgálnunk, hiszen az otthoni töltőállomás kialakítása jelenleg nem engedélyhez kötött. Elektromos autó fali töltődoboz (EVSE) telepítésénél az első lépés a szakszerű felmérés. Miután világosan látszik, hogy a helyi adottságoknak megfelelően mi az optimális megoldás és melyik töltő típus a legjobb választás, ajánlatot kapunk, mennyiből jön ki az elektromos autó töltése otthon. Létezik az otthoni telepítéseknél a fali töltőhöz tartozó olyan szenzor (smart meter) is, amely folyamatosan figyelni a háztartás áramellátást és annak megfelelően tölti az autónkat a “maradék” rendelkezésre álló árammal. 

Az autónkhoz szükséges fali töltő több helyen személyesen és online is beszerezhető, viszont nem ajánlatos szakember megkérdezése nélkül döntenünk, mert esetleg olyat vásárolunk, aminek a telepítése nem, vagy csak nehézségek árán megoldható. Az üzletben segítséget nyújtó eladó hiába ért hozzá megfelelően, otthonunk elektromos hálózatának ismerete nélkül, csak a töltő típusáról, minőségéről, teljesítményéről tud felvilágosítást adni. 

Rendkívül bosszantó, ha a közterületeken elérhető gyorstöltő állomások állandóan foglaltak és várakozásra kényszerítenek, rabolják időnket a múló percek. Az sem túl jó megoldás, ha a kelleténél magasabb árat kell kifizetnünk autónk feltöltéséért. Ahhoz, hogy az elektromos autó töltése otthon is megvalósulhasson, lehetséges otthonra saját fali töltőt telepíteni, sőt nem is kell nagy horderejű szerelési munkálatokra számítani. A telepítés gyorsan és egyszerűen kivitelezhető, azután egy kényelmesen, gyorsan és jól használható autó töltő tulajdonosai leszünk, ami lényegesen jobban igazodik igényeinkhez, mint a konnektoros töltési lehetőség. Ezután többet már nem aggódunk, ha foglalt az utcai gyorstöltő, vagy túl drága számunkra a felkínált energia.

Ahhoz, hogy a gyakorlatba is átültethessük a mindennapos otthoni töltést, a napirendünkhöz, szokásainkhoz leginkább igazodó teljesítményű töltőre lesz szükségünk. Az autónkhoz járó tartozékként az otthoni konnektorba dugott autó töltő nem biztos, hogy kellő gyorsaságú, ha csak néhány órát tartózkodunk otthon egy hosszabb autózás után. Természetesen senki sem szereti a programját éppen az autóhoz igazítani, főleg, ha komoly összeget költöttünk a beszerzésére pont azért, hogy maximálisan kiszolgálja igényeinket. A hozzá tartozó szükséges macera, a kábellel való bajlódás, előszedés, elpakolás sem a kényelemről és egyszerűségről szól. 

A villanyórába köthető elektromos autó töltő lényegesen gyorsabbá teszi autónk feltöltését és a kényelemben sem szenvedünk hiányt. Akár 5-6 órával csökken a töltési idő, így az elektromos autó töltése otthon is sokkal egyszerűbbé és biztonságosabbá válik. Időt spórolunk, könnyebben tervezhetünk, e nélkül nem is igazi élvezet az elektromos autó használat. Nem kell aggódnunk attól, hogy esetleg a hosszabb használat miatt a vezetékek túlmelegszenek és egy esetleges tűzkár esélyének tesszük ki otthonunkat. Az elektromosság használatánál a felületesség komoly veszélyt hordoz, ezért semmiképpen sem ajánlatos a szakember megkeresésén spórolni. Családunk, otthonunk maximális biztonsága semminél sem lehet fontosabb, nem beszélve arról, hogy a töltő állapotára 2-5 év garancia is van.

Milyen költségekkel kell számolnunk, ha az elektromos autó töltése otthon kerül gyors és kényelmes kialakításra? Az autó töltésének költsége függ  az autó fajtájától, az akkumulátor kapacitásától és természetesen attól is, hogy a teljes töltést hány kilométerenként kell megismételnünk.

Az elektromos autó töltése otthon akkor is folyamatos odafigyelést kíván, ha minden szükséges óvintézkedést megtettünk a biztonságos töltés érdekében. Figyelemmel kell kísérnünk a kábel állapotát, amit bármilyen sérülés, megrongálódás esetén gondolkodás nélkül cserélni kell. A hosszabbítók, toldók használata kerülendő, mert nagyban csökkentik a biztonságos üzemeltetés lehetőségét. A fali töltőn megjelenő információk tájékoztatnak a töltés folyamatáról, amit már digitális eszközeinkre telepített applikáción is követhetünk. 

Fali töltő helyett hordozható kábel is beszerezhető, amivel az elektromos autó töltése otthon is és bárhol máshol is megoldható. Az aktív állítható töltőkábel pont erre való.

A gyorsabb töltést és nagyobb kényelmet pár nap alatt megvalósíthatjuk elektromos autónk számára otthonunkban is, ezzel kihasználhatjuk a ma már elérhető, a jövő felé mutató intelligens és innovatív technológiát. 

Hozzászólás a bejegyzéshez

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük