Olvasási idő: 2 perc

 

Az elektromos autók nagymértékben különböznek a belső égésű motorokkal rendelkező járművektől. Pont ezért többféle elemre is szükség van a hatékonyságot illetően. Tény, hogy az elektromos autók az autóipar fejlődésének egy következő lépései, és egyre több márkában jelennek meg. A gumiabroncsok fontos szerepet játszanak, mivel képviselik a jármű érintkezési pontját az aszfalttal. Ráadásul alkalmazkodniuk kell azokhoz a jellemzőkhöz, amik csak az elektromos járműveknél figyelhetőek meg.

Az egyik ilyen, hogy javítania kell az autonómián. Az elektromos autó különlegessége, hogy sok mindentől függ a vásárlásuk, általában az akkumulátor kapacitását is figyelembe vesszük, ezt pedig többféle tényező optimalizálásával lehet még tovább növeszteni. A gumiabroncsok nélkülözhetetlenek az alacsonyabb szakítószilárdság eléréséhez, aminek köszönhetően az autonómia növekszik. A méretet tekintve ezek az abroncsok szűkebbek, így csökken a talajjal való érintkezési felület, kevesebb a súrlódás, kevesebb az ellenállás, nagyobb az autonómia. Hatékony megoldásnak kell lenniük, hogy biztosítják a vezetéshez szükséges villamos energia mennyiség spórolását, miközben nem veszíthetnek a tapadásból és az ellenállásból sem.

Mitől hatékonyak?

Az elektromos gépjármű gumiabroncsoknak képesnek kell lenniük arra, hogy kevesebb súrlódást biztosítanak, ugyanakkor hatékonyan tartsák a jármű súlyát. Ehhez jön hozzá, hogy egy elektromos autó a benne található akkumulátor miatt nehezebb lehet, mint egy hagyományos kocsi. Így a gumiabroncsok gyorsabban kopnak, és a gyártásnál ezt is figyelembe kell venni. A hagyományos gumiabroncsok nem hatékonyak az elektromos járműveknél, ezért mindig keressük az egyes jármű típusokhoz a legmegfelelőbb abroncsokat. Szerencsére a fő gumiabroncs gyártók már egyedi modelleket készítenek, és egyre könnyebb megtalálnunk azokat a termékeket, amelyek teljesen kielégítik az elvárásainkat. Az elektromos autók megjelenésével a gumiabroncsok is fejlődésnek indultak, így hamar megtaláljuk a tökéletes márkát.

A autógumi gyártóknak folyamatosan alkalmazkodniuk kell a technikai újításokhoz, így innovatív megoldásokkal kell előállniuk. Szerencsére vannak speciális gumiabroncsok, projektek, vagy olyan prototípusok, amik csak és kizárólag az elektromos autókhoz készülnek, és a jövőben ez a kör szélesedni fog. Addig is több nagyvállalat ajánlatai között válogathatunk.

Legismertebb vásárlási lehetőségek

  • Egyik lehetőség lehet a Michelin Energy EV. Ez a különleges gumiabroncs a 20%-kal kisebb gördülési ellenállásával lehetővé teszi az energiahatékonyság teljes kielégítését, és az elektromos autóknak az autonómiáját majdnem 6%-kal növeli.
  • A Kontinental e-Contact abroncsok egyedi megoldásai a dinamikai oldalfalakban keresendők, amelyek golflabda ihletésű szerkezettel rendelkeznek, és akár 30%-kal kevesebb gördülési ellenállással bírnak, mint egy klasszikus autóabroncs. Így Az elektromos autóknak nagyobb autonómiát nyújt.
  • Végül a Goodyear EfficientGrip Performance, aminek technológiája nagyobb futásteljesítményt kínál, amelyhez nagyobb autonómia és nagy terhelhetőség jár.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük