Olvasási idő: 2 perc

Jó hír az elektromos autó vásárlóknak. A 2020. június 15-én meghirdetett támogatás, melyre 5 milliárd Ft összeget biztosított a kormány a Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv keretében a nagy érdeklődés miatt már június 16-án elfogyott. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter 2020. szeptember 5-i nyilatkozata szerint a kormány 882 millió Ft-tal megemelte a keretösszeget, így minden kiírási feltételnek megfelelően benyújtott pályázat támogatásban részesülhet.

A miniszter nyilatkozata szerint az egyéni vásárlók mellett nagy érdeklődést mutattak a vállalkozások is. 662 magányszemély mellett 738 vállalkozás – köztük 294 taxis vagy személygépkocsis személyszállítást végző cég – nyújtott be pályázatot elektromos autó vásárlására. A többletforrásnak köszönhetően az innovációs tárca több mint 230 elektromos jármű vásárlását segíti – ezzel több mint 2000 elektromos jármű beszerzése történhet meg

A pályázó gazdasági társaságok főként az informatikai, értékesítési és kereskedelemi szektorokból kerületek ki, de előfordultak köztük mérnöki vagy ügyvédi irodák is. Az érdeklődés a taxisok részéről volt a legintenzívebb, a pályázataikban igényelt támogatások összege ugyanis meghaladta a számukra elkülönített 2 milliárd forintos keretet.
A pályázat keretében 348 vállalkozás pályázott elektromos robogó beszerzésére – jegyezte meg Palkovics László.

A tárcavezető felhívta a figyelmet arra, hogy az elektromos járművek beszerzésére kiírt pályázat a kormány Klíma- és Természetvédelmi Akciótervének fontos eleme, amelynek célja, hogy minél szélesebb körben segítse elő a közlekedés zöldítését és az alacsonyabb árkategóriájú elektromos autók elterjedését.

A környezetkímélő elektromos autózás hazai térnyerése elengedhetetlen Magyarország, immár törvényben is rögzített 2050-es klímasemlegességi célkitűzésének elérésében. Az elektromobilitási piac fejlődése szempontjából a miniszter örvendetesnek ítélte azt, hogy a kereskedők nyitottak voltak a listaárak csökkentésére, így a pályázat a piaci versenyt is élénkítette.

A kormányzati program felgyorsítja a környezetkímélő járművek terjedését, amelynek tempója már korábban is az európai élmezőnybe tartozott Magyarországon – mondta, emlékeztetve arra, hogy 2020 első felében az uniós tagállamok közül Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben a forgalomba helyezett alternatív hajtású autók száma.

A 2020. május 30-án meghirdetett kiírás keretében a pályázatokat 2020. június 15-től lehetett benyújtani. A beérkezett pályázatok összértéke kevesebb mint egy nap alatt elérte a teljes keretösszeget. A feldolgozás folyamatos, eddig 1558 pályázatról született döntés, ezek támogatói okiratait már ki is adták. Az elbírált pályázatok nyilvános döntési listája a https://elektromobilitas.ifka.hu/hu/page/dokumentumtar honlapon található.

Forrás MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük