Előfordult már, hogy elektromos autósok említették, hogy milyen jó lenne hozzád egy töltőállomás? Esetleg a telepítéssel növelhetnéd a népszerűségedet és több ügyfeled lenne?

Amíg csak néhány elektromos autóval találkozhattunk, addig nem is gondoltunk ilyen igényekre. Az elmúlt években viszont 440%-al nőtt az elektromos autók eladásának száma és 67%-al több elektromos autót gyártanak.

De honnan tudod, hogy melyik típusú töltő lenne a legmegfelelőbb a telepítéshez?
Erre a kérdésre igyekszünk segítséget nyújtani az alábbi leírásban.

Melyik töltőállomás a megfelelő számomra?

A kínálatban többféle töltőoszloppal találkozhatunk, ezek megismeréséhez írjuk az alábbi ismertetőt. A fő különbség a töltők között a szoftverben keresendő.

A töltőállomás szintjei

3 féle szabvány létezik: Level1, Level2 és Level3. A szintek az alacsony teljesítményű töltéstől (tipikusan 110 volt) a magas szintűig ( másnéven ,,gyorstöltés”) különülnek el. Az alábbi táblázatban olvashatóak részletek az egyes szintekről.

110-120V AC

Teljes töltés: 10-20 óra

A teljesítményszint megegyezik a háztartásokban található aljzat teljesítményével. Ez a legalkalmasabb a kisebb akkumulátorral rendelkező autók töltésére, mint például a PHEV vagy egyéb hibrid autók.

208-240V AC

Teljes töltési idő: 4-8 óra

Publikus töltésre általában ezt használják, mert a legtöbb elektromos autó maximális töltési sebességét lefedi.

480V 3fázis

Teljes töltési idő: 20-30 perc

A legjobb választás autópályák mellé vagy élelmiszer áruházláncokhoz, ahol kevés idő áll rendelkezésre a töltéshez. Jelentős hálózatfejlesztést igényel, így drága a kiépítése és kevés elektromos autó képes a villámtöltésre.

A telepítési költségek és a töltési idő összevetése alapján a legjobb választásnak a LEvel2 AC töltő számít. Így az önkormányzatok és vállalkozások általában ezt választják. A Level3-as töltőállomások, habár néhány elektromos autó számára nagyon gyors töltést biztosítanak, árban sokszorosa a Level2-es társainak és a kiépítése is költséges. És fontos megjegyezni, hogy a legtöbb elektromos autó nem is képes villámtöltésre.

Szükség van-e okososzlopra?

Két fő típusát tudjuk megkülönbözetetni a töltőoszlopoknak: “Buta” vagy “Okos”/”Irányított”. A “Buta” töltőállomásoknak kevesebb összetevője van, nincs szofveres és hálózati kapcsolata, így nincs is lehetőségük a töltés vezérlésére. Önállóak, távoli kezelés lehetősége nélkül. Nincs külső jelzés az oszlopon annak követésére sem, hogy egyáltalán működik-e.

Ezzel ellentétben az “Okos” vagy “Irányított” töltőkben van szoftveres támogatás, mely kommunikál a kezelő szoftverével. A felügyelt állomások távolról megfigyelhetőek és helyreállíthatóak elektronikusan.  Képesek azonnali értesítést küldeni arról, ha nem működnek megfelelően. Illetve, riportokat tudnak küldeni arról, hogy jelenleg hány felhasználó használja a töltőt és mennyi a jelenlegi energia-felhasználás.

A nem “Okos” töltőoszlopok elsősorban saját otthoni használatra vagy kisebb közösségeknek ajánlott, ahol töltési szolgáltatást nyújtunk, fizetés nélkül (ingyenesen). Például: éttermek, szállodák.