Olvasási idő: 5 perc

Töltőállomás vásárlás elektromos autóhoz

 

6 dolog amit figyelembe kell vennünk

Megkaptad az elektromos autódat. És most? Hogyan kell feltölteni? Melyik töltőállomás a megfelelő számodra, és mire kell figyelned mikor vásárolsz egyet? Az alábbi cikkben szeretnénk kissé részleteiben említeni a fontosabb pontjait a töltőállomás kiválasztásának.

1. Melyik teljesítményű töltőállomásra van szükségem, és milyen gyorsan tudom feltölteni az elektromos autómat?

Sok elektromos autó gyorsabban tölt, mint társai. A felvenni kívánt áramerősség 3,7kW-tól terjedhet 22kW-ig, az autó beépített töltőjétől függően.

Nem kérdéses, hogy a 3,7kW-os elektromos autót fel lehet tölteni bármilyen nagyobb teljesítményű töltőállomással – viszont az autó töltése nagyobb teljesítményű töltővel is csak 3,7kW-al lehetséges.

A leggyengébb pontnak a leggyorsabb töltési idő nevezhető, amely nagyban függ a megfelelő teljesítményű töltő választásától. A töltési időkről szóló összefoglalónkban megtekintheted, hogy bizonyos autók milyen gyorsasággal tölthetők fel legkönnyebben.

2. Milyen csatlakozói vannak az elektromos autóknak?

Európában kettő csatlakozó típus található – a Type1, illetve a Type2. Ha például neked egy Type2-es csatlakozójú elektromos autód van, az azt jelenti, hogy tudsz használni egy töltőállomást egy rögzített töltőkábellel. Ezzel szemben, egy type 1-es Nissan Leaf nem használható ugyanezzel a töltőállomással, csak egy megfelelő adapterrel, ami még mindig kissé drága, és emellett még csak nem is nevezhető a legkorszerűbbnek.

A type 2-es csatlakozójú állomás teljes rugalmasságot nyújt neked, mivel ez a Mode 3-as töltőkábellel akkor, és úgy csatlakoztatható, ahogy neked szükséges.

A töltő csatlakozójának elterjedtsége miatt, a közterületeken mint például egy hotel vagy egy cég parkolójában, a type 2-es töltőoszlop a legjobb döntés.

Az alábbi bejegyzésünkben találja a további csatlakozó típusokat:

3. Melyik töltőállomás gyártó a megfelelő számomra?

Amikor töltőt választasz az elektromos autódhoz, a kompatibilitást és az élettartamot biztosítja, hogyha vezető autógyárak által jóváhagyott minőségi gyártót választunk. Emellett, figyelj rá, hogy a gyártó vagy a viszonteladó biztosítson garanciát, így az esetleges jövőbeli javítást, fejlesztést, illetve alkatrészeket. Az eautotoltokabel.hu minden termékre minimum 2 év garanciát vállal.

Vestel

A jövőbiztos technológia mintájára a Vestel megalkodta a kiemelkedően hatékony és felhasználóbarát elektromos autó töltők sorozatait, melyek lakossági és üzleti felhaználásra egyaránt maximálisan alkalmasak.

Wallbox

Wallbox töltőink spanyol gyártmányúak. Egyaránt erősek szoftver és hardver szinten is. Véleményünk szerint ár-érték arányban ez a legjobb választás.

Besen

A Besen elektromos autó töltőkábelei és fali töltői magas minőségűek, CE és TÜV tanúsítvánnyal rendelkeznek. A kínai töltőberendezések és alkatrészek egyik legnagyobb gyártója.

Duosida

A Duosida kínai gyártmány. Egy fázisú töltőik megfelelőek plug-in hybrid autókhoz és kisebb teljesítményű elektromos autók gyorstöltéséhez.

go-e

go-e

A go-e hordozható töltőállomás egy praktikus alkalmazással felszerelve érkezik: irányítani lehet minden töltési folyamatot, beállítani a töltési teljesítményt illetve nyomonkövethető, hogy pontosan mikor töltötte az autót, és mennyit.

Webasto

A Webasto az egyik legsikeresebb beszállító a globális autógyártó iparban. Az alacsony árú 22kW-os Németországban készült töltőállomásuk kényelmes kezelhetőséget biztosít.

További gyártók

4. További funkciók és kiegészítők: minden amit tudni kell, számlázástól a hozzáférési korlátozásokig

Számlázás: hogyha szeretnéd, hogy az elektromos töltőállomásod elérhető legyen harmadik fél számára is, anélkül, hogy áramot adna le (pl. mint egy hotel vagy mint egy cég) vagy ha szeretnéd az autódat céges autónak használni, egy számlázási funkció a fogyasztott árammal kapcsolatban ajánlott lehet. A számlázás többféle módon is megoldható – beszerezhetünk egy almérőt, amelyet rendszeresen leolvashatunk, vagy akár a szolgáltatón keresztül is intézhetjük.

Kábeltartó: a kábeltartók minden töltőállomásra erősen ajánlottak. Néha ezek már a töltőállomással együtt szállításra kerülnek, vagy megvásárolhatóak külön kiegészítőként. A töltőkábelt fel lehet akasztani a kábeltartóra, amikor nincs használatban, és megakadályozzák például, hogy véletlenül keresztül hajtsunk a földön heverő kábeleken.

Terheléselosztó: sok töltőállomásba beépíthető egy terheléselosztó, amely megosztja az áramot, ha szeretnénk egyszerre több elektronikus eszközt csatlakoztatni a hálózatra. Így a töltést megfelelően beállítja, és ha több elektromos autót töltünk egyszerre, megosztja azok között az áramot, illetve ha csak egyet, a teljes rendelkezésre álló áramot a töltésre fordítja.

Hozzáférési korlátozás: a helyzetekben, amikor különböző emberek töltik az autójukat a töltőállomásoknál, logikusnak tűnik, hogy korlátozzuk a hozzáférést, és irányítsuk, hogy ki használhatja a töltőállomást. Ez az opció leginkább a közterületeken szükséges, mint a közös parkolók, hotelek vagy üzleti parkolóhelyek. Összességében, erre két opció áll rendelkezésünkre; kulcsos kapcsoló vagy RFID kártya. Az RFID az ajánlottabb, mivel ezzel több töltőállomás is hozzáférhető egy kártyával. Ennek köszönhetően egy hozzáféréssel működhet a töltőállomás például otthon vagy a munkában. Hogyan működik? Az RFID kártya kódját elmenti a töltőoszlop, és ha ugyanazokat az RFID modelleket támogatják, akkor ugyanazzal a kártyával töltheted az autód, és nyithatod ki az irodát, ezzel csökkentve a kulcsok, kártyák, kulcscsomók számát.

Wallbox Eiffel oszlop

Utánrendelhető

189.900 Ft Bruttó (149.528 Ft + Áfa)

Kábel Tartó (Type1 vagy Type2)

Alapár: 9.900 Ft Bruttó (7.795 Ft + Áfa)

Wallbox Fekete Kábel Tartó

25 készleten

19.900 Ft Bruttó (15.669 Ft + Áfa)

5. Ki tudja telepíteni az elektromos autó töltőállomást? ( Mi 🙂 )

Egy töltőállomás kitelepítése kizárólag az erre megfelelő, szakképzett villanyszerelők által elvégezhető feladat. Mielőtt egy átlagos konnektort használnál az autód töltésére, és ez kifejezetten fontos lehet idősebb épületeknél, szükséges megvizsgálni az elektromos hálózatot, hogy biztosan bírja a hosszú ideig tartó, akár maximális terhelést.

Figyelmeztetés: Nem minden villanyszerelő ismeri egy elektromos autó töltéséhez szükséges követelményeket! Érdemes az eautotoltokabel.hu által ajánlott villanyszerelőket választani, mert nagy tapasztalattal rendelkeznek a töltőtelepítésben és az általunk forgalmazott készülékeket is ismerik.

Csapatunk csak tapasztalt villanyszerelőkkel dolgozik együtt, akik tudják, hogy milyen jogszabályoknak kell megfelelni egy elektromos autó töltő telepítésnél. Továbbá, ismerik termékeinket, így tudnak segíteni a beüzemelésben és funkciók bemutatásában.

6. Milyen költségeknek nézek elébe, ha fali töltőt szeretnék kiépíteni az elektromos autómnak?

Már 124900 Forinttól vásárolhatóak töltőállomások de az ár változhat esetleges extra funkcióktól.

  • Érdemes számolni az esetleges telepítési, és elektronikai költségekkel a töltőállomás árán felül.
  • A helyszín körülményei itt jelentős szerepet kapnak. Milyen messze van a parkolási helyed a hálózattól, szükséges-e falakon keresztül juttatni a kábelt vagy ásni, a töltőt fel lehet-e szerelni a falra vagy szükséged van egy külön oszlopra?
  • Már rendelkezel megfelelő kábelekkel vagy újakat kell vásárolnod?

Ajánljuk, hogy olyan töltőállomást telepíts, amely „megfelelő a jövőnek”, így mindenképp új kábelt, és egy 22kW-os állomást telepítenénk. Ez megelőzheti a felesleges jövőbeli költségeket, amelyet egy új elektromos autó vásárlása okozhatna néhány éven belül – még akkor is, ha a telepítési költségek drágábbak, mint a jövőben lesznek. Az elektronikai biztonsági eszközök szintúgy szükségesek. Minden töltőnek külön áramkörön kell lennie, amit véd egy kismegszakító és egy fi-relé. A megfelelő telepítésért és árért nyugodtan keress minket a pontos árajánlatért.

forrás: The Mobility House: 6 things I need to consider when buying a charging station for my electric car https://bit.ly/3pBeLKJ (Utolsó letöltés: 2020.11.17.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük