Az elektromos töltőállomás telepítés úgy válik egyre egyre keresettebb szolgáltatássá, ahogy az elektromos autók egyre népszerűbbek lesznek. Ma már könnyebben és bátrabban döntenek az emberek elektromos autó vásárlása mellett, hiszen az egyre fontosabbnak tartott környezetvédelmi irányelvek, az adókedvezmény és a támogatások is nagyon meggyőzőek.

Miért szükséges az elektromos töltőállomás telepítés szorgalmazása?

A forgalomba kerülő elektromos autók egyértelművé teszik az elektromos töltőállomás telepítés szükségességét a közterületeken, közületeknél és magánházaknál is. Hosszútávú cél az országos lefedettség, hogy minél kényelmesebbé váljon az elektromos autókkal való közlekedés.

Kormányrendelet szabályozza a fizető parkolók és az üzletek parkolóiban a töltőállomás jelenlétét és azok szükséges mennyiségét. Ha felmerül az igény egy közterületen a elektromos töltőállomás telepítés kivitelezésére, az adott közterületért felelős hatóságot kell felkeresni, mielőtt az elektromos hálózat felől érdeklődnénk a szolgáltatónál. Könnyen lehet, hogy a jelenlegi mennyiségű elektromos töltőállomás a fizető parkolók és az üzletek parkolóiban hamarosan kevésnek bizonyul, így azok bővítéséről is gondoskodni kell, különben mindig csak a szerencsések élhetnek azzal a lehetőséggel, hogy amíg az autójuk várakozik, a tulajdonos éppen bevásárol, vagy egyéb dolgot intéz, az autó elérje az optimális töltöttségi szintet és környezetbarát módon tovább haladhasson.

Statisztikai adatok mutatják, hogy az elektromos töltőállomás használata több, mint hétszeresére nőtt az elmúlt két év alatt és ez a szám azóta is ugrásszerűen emelkedik. Az autótulajdonosok keresik az elektromos autó töltőoszlopokat és természetesen szeretnék, ha minél könnyebben elérhetőek lennének mindenhol. Éppúgy mint egy szokványos benzinkút, ahol a benzines autók feltankolása mindennapos dolog, ugyanannyira fontos, hogy az elektromos autó feltöltéséről is elérhető távolságokon belül gondoskodni lehessen.

Ahogy egy benzines autó a benzinkútra megy üzemanyagért, úgy az elektromos autó az elektromos töltőállomást, töltőpontot, töltő oszlopokat keresi fel a szükséges energiáért. A város minél több pontján valósul meg a töltőállomás telepítés, annál könnyebb és kényelmesebb az elektromos autó használata. Több parkolóhelyen biztosított az autó töltés lehetősége, amit akkor érdemes igénybe venni, ha ki is használjuk a töltési lehetőséget és amennyiben végeztünk a töltéssel, át kell adnunk másnak is a lehetőséget.

Aki környezettudatosan gondolkodva elektromos autót vásárol, annak lehetővé kell tenni, hogy használhassa az elektromos töltőállomást. Ez biztosan olyan beruházás, amibe állami szinten is érdemes befektetni, de nyilván előbb-utóbb választási szemponttá válik a bevásárlásban is, amelyik parkolóban elérhető az autó töltése, oda megyünk majd vásárolni. A kényelem és az egyszerűség napjainkban elsődleges, ezt tagadni is felesleges.

Mielőtt újdonsült tulajdonosai leszünk egy elektromos autónak, felmerül bennünk a kérdés, hogy milyen elektromos autó töltőre lesz szükségünk és utánanézünk hogyan zajlik a töltőállomás telepítés. Az elektromos autó választó segítségével könnyen megtudhatjuk, hogy milyen töltőkábelre lesz szükségünk és hamar képbe kerülünk a hozzá tartozó felszerelésekkel, mint például a fali töltővel, töltőoszloppal és egyéb kiegészítőkkel.

Az új építésű társasházak, lakóparkok már szinte alapfelszereltségként biztosítják a környezettudatos életmódhoz nélkülözhetetlen felszereléseket, így új töltőállomás telepítés csak abban az esetben szükséges, ha a lakók igénye megnövekszik, ami jövőre nézve azért előbb vagy utóbb megtörténik.

Fontos tudni, hogy a felmérésre akkor is szükség van, hogy kiderülhessen, hogy a töltőállomás felkészült -e az elektromos autónkhoz szükséges áramerősség vételezésére. Előfordulhat, hogy bővíteni kell a hálózatot és el kell látni megfelelő villamos védelemmel is, hogy a betáplálás a lehető legbiztonságosabb legyen. Ajánlott a hálózatfejlesztés, ezzel megelőzhetjük a gyakori megszakításokat, illetve kell kismegszakító és a felhasználók biztonságát garantáló áram-védőkapcsoló.

Vajon mi a helyzet lakhelyváltásnál, új töltőállomást kell új otthonunkba telepíttetnünk? Erre nem feltétlenül lesz szükség, mert az engedélyhez nem kötött töltőállomás áthelyezhető. Egyértelmű, hogy a korábban engedéllyel telepített töltőállomás áthelyezéséhez újabb engedély szükséges.

Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni töltőállomás létesítése előtt?

  • Az elektromos autó töltő kiépítéséhez fel kell mérni az adott helyszín elektromos hálózatát, és a tervezett elektromos autó töltő berendezés telepíthetőségének feltételeit.
  • Amennyiben magánház lesz az autó töltő telepítés helyszíne engedélyek nélkül is elvégezhetőek a telepítés munkálatai, viszont közületek, közterület esetén szükség lesz a területileg jogszabályban meghatározott engedélyek beszerzésére.
  • A töltőállomás telepítés szakembert kíván, aki a felmérés után, látva a helyi elektromos hálózat sajátosságait és ismeri az autó márkáját, típusát, tanácsot ad a töltőállomás típusát, teljesítményét illetően.
  • A közterületi, illetve céges töltőállomás telepítés kizárólag a MEKH jóváhagyásával üzemeltethető, míg az otthoni töltőállomáshoz nem kell hivatalos engedély.

Az elektromos töltőállomás céljából telepíthető töltők és töltőkábelek típusaival kapcsolatban forduljon hozzánk bizalommal.