Elektromos autó töltőállomás telepítés

Az elektromos autók egyre népszerűbbek, gyarapodásukhoz hozzájárulnak az egyre fontosabbnak tartott környezetvédelmi irányelvek, az adókedvezmény és a támogatások is.

A forgalomba kerülő elektromos autók előtérbe helyezik a töltőállomás telepítés szükségességét, a közterületeken, közületeknél és magánházaknál is. Hosszútávú cél az országos lefedettség, hogy minél kényelmesebbé váljon az elektromos autókkal való közlekedés.

Ma már kormányrendelet szabályozza a fizető parkolók és az üzletek parkolóiban a töltőállomás jelenlétét és azok szükséges mennyiségét. Ha felmerül az igény egy közterületen a töltőállomás telepítés kivitelezésére, az adott közterületért felelős hatóságot kell felkeresni, mielőtt az elektromos hálózat felől érdeklődnénk a szolgáltatónál.

Ahogy egy benzines autó a benzinkútra megy üzemanyagért, úgy az elektromos autó az elektromos töltőállomást, töltőpontot, töltő oszlopokat keresi fel a szükséges energiáért. A város minél több pontján valósul meg a töltőállomás telepítés, annál könnyebb és kényelmesebb az elektromos autó használata. Több parkolóhelyen biztosított az autó töltés lehetősége, amit akkor érdemes igénybe venni, ha ki is használjuk a töltési lehetőséget és amennyiben végeztünk a töltéssel, át kell adnunk másnak is a lehetőséget.

Mielőtt újdonsült tulajdonosai leszünk egy elektromos autónak, felmerül bennünk a kérdés, hogy milyen elektromos autó töltőre lesz szükségünk és utánanézünk hogyan zajlik a töltőállomás telepítés. Az elektromos autó választó segítségével könnyen megtudhatjuk, hogy milyen töltőkábelre lesz szükségünk és hamar képbe kerülünk a hozzá tartozó felszerelésekkel, mint például a fali töltővel, töltőoszloppal és egyéb kiegészítőkkel. 

Az új építésű társasházak, lakóparkok már szinte alapfelszereltségként biztosítják a környezettudatos életmódhoz nélkülözhetetlen felszereléseket, így új töltőállomás telepítés csak abban az esetben szükséges, ha a lakók igénye megnövekszik, ami jövőre nézve azért előbb vagy utóbb megtörténik.

Fontos tudni, hogy a felmérésre akkor is szükség van, hogy kiderülhessen, hogy a töltőállomás felkészült -e az elektromos autónkhoz szükséges áramerősség vételezésére. Előfordulhat, hogy bővíteni kell a hálózatot és el kell látni megfelelő villamos védelemmel is, hogy a betáplálás a lehető legbiztonságosabb legyen. Ajánlott a hálózatfejlesztés, ezzel megelőzhetjük a gyakori megszakításokat, illetve kell kismegszakító és a felhasználók biztonságát garantáló áram-védőkapcsoló.

Vajon mi a helyzet lakhelyváltásnál, új töltőállomást kell új otthonunkba telepíttetnünk? Erre nem feltétlenül lesz szükség, mert az engedélyhez nem kötött töltőállomás áthelyezhető. Egyértelmű, hogy a korábban engedéllyel telepített töltőállomás áthelyezéséhez újabb engedély szükséges.

Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni töltőállomás létesítése előtt?

  • Az elektromos autó töltő kiépítéséhez fel kell mérni az adott helyszín elektromos hálózatát, és a tervezett elektromos autó töltő berendezés telepíthetőségének feltételeit.
  • Amennyiben magánház lesz az autó töltő telepítés helyszíne engedélyek nélkül is elvégezhetőek a telepítés munkálatai, viszont közületek, közterület esetén szükség lesz a területileg jogszabályban meghatározott engedélyek beszerzésére.
  • A töltőállomás telepítés szakembert kíván, aki a felmérés után, látva a helyi elektromos hálózat sajátosságait és ismeri az autó márkáját, típusát, tanácsot ad a töltőállomás típusát, teljesítményét illetően.
  • A közterületi, illetve céges töltőállomás telepítés kizárólag a MEKH jóváhagyásával üzemeltethető, míg az otthoni töltőállomáshoz nem kell hivatalos engedély.

Az elektromos töltőállomás céljából telepíthető töltők és töltőkábelek típusaival kapcsolatban forduljon hozzánk bizalommal.