Olvasási idő: 7 perc

A jövő a megújuló energiáé. Ezt az elmúlt időszakban több dolog is bebizonyította az emberiségszámára. Többek közt a klímaváltozás egyre sürgető problémája és a nyakunkba szakadó energiaválság is egytől arról árulkodik, hogy a fosszilis energiahordozóktól amennyire csak tudunk, érdemes elszakadni. Ennek tükrében már egyáltalán nem meglepő, hogy a napenergia hétköznapi használata egyre népszerűbbnek számít hazánkban is. Olvassa el cikkünket és tudja meg, hogy miért éri meg az elektromos autó töltése napelemmel!

A napelemes technológia jó alternatívát jelent, ha részben vagy egészben szeretnénk függetleníteni magunkat az energiaszolgáltatóktól, de akár kiegészítő megoldásként is alkalmazhatjuk, például elektromos autóink töltésére.

Ebben a cikkben megmutatjuk azt, miért jó döntés Magyarországon a napenergia használata, hogy milyen megtérülési idővel kell számolni egy napelemes rendszer telepítése esetén, és természetesen azt is, hogy hogyan oldható meg a leghatékonyabban az elektromos autó töltése napelemmel.

elektromos autó töltése napelemmel

Európa-szerte egyre népszerűbb a napenergia

Az elmúlt évek során egyre fontosabbá vált a fenntartható fejlődés kérdése. Ennek tükrében nem meglepő, hogy egyre nagyobb figyelem terelődik az olyan, környezetbarát megoldásokra, mint a megújuló energia használata. És habár a napenergia felhasználása egyáltalán nem tekinthető újkeletű dolognak, úgy tűnik, Európa egész területén egyre elterjedtebb a zöld megoldás.

elektromos-auto-toltese-napelemmel-ikon

Ezt bizonyítja többek közt az a tény, mely szerint a napelem-kapacitások volumene 2018-ról 2020-ra nem kevesebb mint a duplájára nőtt a kontinensünkön. Ennek köszönhetően az EU egyre inkább a napenergiában rejlő lehetőségek maradéktalan kiaknázására törekszik, és jelenleg is egy, a teljes unió gazdaságát átfogó napenergia-fejlesztési terven dolgozik.

A napenergia iránti érdeklődés megnövekedését remekül példázza az is, hogy a napelemes EU-pályázatokra korábban soha nem látott érdeklődés mutatkozik. Hazánkban idén például már több mint 40 ezer támogatási kérelem érkezett a nagy lakossági napelemes pályázatokra, és 21 ezernél is több támogatásra jogosult pályázó kapta meg a jogosultsági feltételek teljesítéséről szóló értesítést.

A napenergiára terelődő figyelem tehát napjainkban nagyobb, mint korábban valaha, az érdeklődés pedig a szakértők szerint csak tovább fog növekedni a jövőben. A népszerűség oka pedig nem csupán abban rejlik, hogy a napelemek által termelt energia olcsó és környezetbarát. Az egyik legnagyobb előny a sokoldalú felhasználhatóság. A zöld energiát ugyanis rengeteg dologra alkalmazhatjuk a mindennapok során.

A napenergia által termelt árammal hatékonyan üzemeltethető az elektromos kazán vagy a légkondicionáló berendezés, de az az otthonunkban felszerelt, saját napelem panelek az elektromos autók gazdaságos és hatékony töltésében is segítségünkre lehetnek.

Ha pedig mind ingatlanunk, mind járművünk megújuló energiával fedezi szükségleteit, azzal éves szinten úgy spórolhatunk százezreket, hogy mindezzel az ökológiai lábnyomunkat is hatékonyan csökkentjük. Anélkül, hogy le kellene mondanunk a jól megszokott, kényelmes életünkről.

napelem telepítés wallbox pulsar max

Miért éri meg Magyarországon napelemes rendszert építeni?

A napenergiában rejlő lehetőségek hazánkban is egyre inkább izgatják az emberek fantáziáját és már egyre több otthon tetején találkozhatunk napkollektorokkal. Sokakban merül fel azonban a kérdés, hogy vajon tényleg megéri-e ma Magyarországon belevágni egy saját napelem rendszer kiépítésébe.

A válasz pedig az, hogy nagyon is. Ennek oka, hogy hazánkban a napsütéses órák száma egy évben meghaladja a 2000-et. Ez már önmagában is magasabb az európai átlagnál, ráadásul a legnaposabb és a legkevésbé benapozott terület közti különbség nem éri el a 10 százalékot. A legkevésbé napos területek az ország északi, északkeleti részében, valamint az Alpokalján találhatók, ahol éves szinten közel 1800 órát meghaladó értékről beszélhetünk.

Ez összességében azt jelenti, hazánk teljes területe alkalmas a napenergia hatékony hasznosítására és egy jól megtervezett napelem segítségével akár otthonunk teljes energiaellátást is hatékonyan tudjuk biztosítani.

Egész biztos, hogy a napelem megtérülő befektetés?

Napelemes rendszer telepítése előtt a legtöbbekben felmerül a kérdés: mennyi energiát képes termelni egy napelem és milyen hamar térül meg a rendszerbe történő befektetés? Annak érdekében, hogy tisztán lássunk, először is érdemes tudni, hogy minden napelem rendszer egyedi megoldás, melynek teljesítményét komplex tényezők alapján kell számolnunk.

Egyrészt fontos az, hogy milyen körülmények közt szeretnénk telepíteni a napelemeket. Lényeges az adott terület elhelyezkedése, az éghajlat és a napsütéses órák száma a területen.

De fontos tényező az is, hogy mekkora méretű, milyen típusú és milyen minőségű paneleket, valamint invertereket választunk. A monokiristályos napelem telepítése például azokon a területeken hatékony, ahol kifejezetten sok a napsütés, a vékonyrétegű napelem ezzel szemben felhős területeken is jól teljesít. Míg a polikristályos napelem változékony időjárás esetén jelenti a legjobb megoldást.

Az adatok alapján általánosságban elmondható, hogy egy megfelelően tájolt, 1 kW-os napelem rendszer az északi országrészben 1050 kWh körüli teljesítményéhez. Míg a napsütöttebb, déli területeken ez akár 1150-1200 kWh teljesítményt is jelenthet.

Egy havi 10 ezer Ft-os villanyszámla ideális napelem-telepítési körülmények között nagyjából 3 kWp rendszermérettel váltható ki. Ez a jelenlegi árak mellett közel 1,5 millió Ft-tól már elérhető a piacon, ami azt jelenti, hogy a beruházás néhány év alatt teljes mértékben megtérül.

A napelemek használatával többek közt:

mennyibe-kerul-a-kw

Összességében tehát nemcsak pénztárcánk lesz vastagabb a hónap végé, de csökkenthetjük a károsanyag-kibocsátást és az ökológiai lábnyomunkat is. Arról nem is beszélve, hogy az ingatlanunk értéke is növekszik.

elektromos autó töltése napelemmel

Itt érdemes megemlítenünk, hogy 2021. óta kizárólag a BB besorolású, azaz közel nulla energiaigényű ingatlanok kaphatnak használatbavételi engedélyt. Ez azt jelenti, hogy az építkezés során mindenképpen érdemes napelemes rendszert telepíteni annak érdekében, hogy megfeleljünk az egyre szigorúbb előírásoknak, de otthonvásárlás során is fontos a fenntartható megoldásokra gondolnunk.

A napelem rendszer hatékonyságának meghatározásában sokat segítenek az online napelem-kalkulátor alkalmazások melyek hatékonyan képesek modellezni a tényleges termelést, és alig néhány százalékos eltéréssel határozzák meg, hogy mennyire jelent számunkra hatékony megoldást a napenergia használata. Mielőtt azonban megkezdenénk a telepítést, mindenképp fontos, hogy szakértővel is konzultáljunk annak érdekében, hogy megtaláljuk a számunkra leghatékonyabb, leggyorsabb megtérülést garantáló megoldást.

Elektromos autó és napelem: a tökéletes kombináció

Összeszámoltuk már valaha azt, mennyit költünk egy évben villanyszámlára és benzinre összesen? Ha még nem, akkor érdemes elgondolkodni rajta, az eredmény ugyanis nagy valószínűséggel igen magas összeg lesz. Ennek a pénznek a nagyrészét pedig hatékonyan meg is spórolhatjuk abban az esetben, ha sem a benzinért, sem pedig a villanyáramért nem kell fizetnünk.

elektromos-vs-benzines-auto

Előbb megvalósítása ma már nem csak álom, köszönhetően a teljesen elektromos meghajtású járműveknek, de az utóbbi is lehetséges abban az esetben, ha otthonunk energiaellátást részben vagy egészben napelemes rendszerrel fedezzük. Ezt a folyamatot lényegesen egyszerűbbé teszik az intelligens töltési megoldások, melyek hatékonyan képesek kommunikálni az otthoni napelemes rendszerünkkel, ezáltal gyerekjátékká téve a jármű mindennapos, enegriával történő ellátását.

A Wallbox termékcsalád elektromos töltői, melyek a myWallbox alkalmazás használatával távolról is kezelhetők, úgy képesek vezérelni a napenergia-használatát, hogy a lehető leghatékonyabban tölthessük elektromos járművünket. A Wallbox tötők bizonyos típusai az Eco-Smart Solar töltési funkció segítségével igény szerint 100%-os napenergiával, úgynevezett Full-Green üzemmódban, vagy nap- és hálózati energia keverékével (Eco üzemmód) is tölthessük.

mywallbox-app

A választott módot szinte pillanatok alatt, mobilunkról vagy egyéb okoseszközünkről is kiválaszthatjuk. Abban az esetben tehát, ha környezettudatos, fenntartható, pénztárcabarát, mégis kényelmes életet szeretnénk élni, az elektromos autók és a napelemes rendszerek használata kéz a kézben jár.

A közelmúltban a magyar kormány az európai energiaválságra hivatkozva bejelentette, hogy jelentősen korlátozza azon fogyasztók számát, akik a rezsicsökkentés előnyeiben részesülhetnek. Ettől sokan kétségbe estek, köztük az elektromos autók tulajdonosai is, hiszen az átlagfogyasztás feletti áramot használó fogyasztók villanyszámlája a jövőben jelentősen megnövekedik.

Olvassa el cikkünket, amiben elmondjuk, hogy hogyan lehet továbbra is gazdaságos megoldás az elektromos autózás:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük