Olvasási idő: 4 perc

Az elektromos autó költségeinek kedvező volta miatt kijelenthető, hogy az elektromos autók már nemcsak egyfajta kuriózumnak számítanak. Ma már megszokott, teljesen elfogadott résztvevői a forgalomnak.

Bár az ilyen autók vételára egyre inkább elérhető közelségbe kerül mindenki számára, elmondható, hogy az azonos méretű, hagyományos motorral szerelt típusokhoz képest még mindig nagyobb kiadást jelentenek a megvásárláskor.

Ha az üzemben tartási költségekkel is számolunk, akkor nagyon markánsan változik a kép az elektromos autók javára.

mennyibe-kerul-a-kw

Teljes kép az elektromos autó költségeinek feltárásához

Magától értetődően mindenki elsősorban az üzemanyagköltségekre gondol ilyen összehasonlítás esetén, de valójában ennél lényegesen több ok is felsorakoztatható a korszerűbb megoldás gazdaságossága mentén.

 

Először is, villanyautó vásárlásakor igénybe vehetők az állami ösztönzések, amelyek segítségével máris milliókkal kerülhet kevesebbe egy-egy ilyen jármű.

Elektromos autó használatával spórolhatunk a parkolási költségeken és a szervizszámlákon is. A belsőégésű motorokkal hajtott autókhoz képest egy elektromos meghajtású jármű nagyságrendekkel kevesebb alkatrészből épül fel, és ezzel arányban sokkal kevésbé szerviz- és karbantartásigényes. A fékezés közbeni elektromos visszatáplálásnak köszönhetően a fékrendszer alkatrészeinek élettartama akár a többszöröse is lehet egy hagyományos autó hasonló alkatrészeinek.

Fontos tudni, hogy elektromos autó vásárlásakor nincs regisztrációs adó, nincs átírási illeték és nincs gépjárműadó sem. Feltöltéskor is számtalan lehetőség van a megtakarításra. Egy elektromos autó 1 km-re vetített költsége eleve csak a töredéke egy hagyományos autó hasonló adatának, de még az áram vásárlásakor is lehet tovább faragni a kiadásokon.

Többféle díjszabás, többféle töltési lehetőség

Léteznek nyilvános töltőpontok, sokféle díjszabással, sőt akár még ingyen vételezési lehetőséggel is. Továbbá otthon is kialakítható töltési lehetőség, ahol az intelligens vezérlésnek köszönhetően megoldható a minden esetben legoptimálisabb töltés, tovább csökkentve így a költségeket. A töltés ára lakhelytől, szolgáltatótól, akár napszaktól, fizetési módtól is függhet. Természetesen mindeb esetben sokkal kedvezőbb lesz a fogyasztás, mintha benzinkúton tankolnánk.

skoda-octavia-iv-m70-charging

Léteznek nyilvános töltőpontok, sokféle díjszabással, sőt akár még ingyen vételezési lehetőséggel is, valamint otthon is kialakítható töltési lehetőség, ahol az intelligens vezérlésnek köszönhetően megoldható a minden esetben legoptimálisabb töltés, tovább csökkentve így a költségeket. A töltés ára lakhelytől, szolgáltatótól, akár napszaktól, fizetési módtól is függhet, de minden esetben sokkal kedvezőbb lesz a fogyasztás, mintha benzinkúton tankolnánk.

A Besen 6-16A otthoni töltőkábel kijelzővel ráadásul még időzíthető is, okoseszközeinkkel való összekapcsolása révén. Mint szó volt róla, a legkézenfekvőbb megtakarítás az üzemanyagköltséggel jelenhet meg, ami nagy általánosságban a következőképpen nézhet ki: a magyarországi áramtarifákat alapul véve megközelítőleg 40 forintba kerül egy kWh árammennyiség.

Besen 6-16A állítható, időzíthető otthoni töltőkábel

Összehasonlítás egy benzines autó fogyasztásával

elektromos-vs-benzines-auto

Ha 15 kWh átlagfogyasztást számolunk 100 km-re, akkor 600 forint körüli költséggel tehetünk meg ekkora távolságot. A jelenlegi benzinárakkal számolva ez azt jelenti, mintha alig valamivel több mint 1 liter/100 km fogyasztású autóval közlekednénk. Ennél pedig jellemzően egy kis robogó is többet fogyaszt, nem pedig egy átlag személyautó. Ez a különbség még sokkal nagyobb is lehet, ha otthoni intelligens töltésvezérlők segítségével töltjük az autónkat.

A fenti kedvező paramétereket; azaz vásárlási támogatást, a megszűnő adókat és illetékeket, parkolási megtakarításokat, csökkenő szervizszámlákat, valamint a lényegesen kedvezőbb km költséget összeadva érdemes meghatározni az elektromos autó költségeit. Sőt, a fentiekhez még hozzávehető a villanyautók átlagnál jobb értékállósága, amely egy esetleges eladás során érvényesíthető.

További információért kérje tanácsadó kollégáink segítségét!

A közelmúltban a magyar kormány az európai energiaválságra hivatkozva bejelentette, hogy jelentősen korlátozza azon fogyasztók számát, akik a rezsicsökkentés előnyeiben részesülhetnek. Ettől sokan kétségbe estek, köztük az elektromos autók tulajdonosai is, hiszen az átlagfogyasztás feletti áramot használó fogyasztók villanyszámlája a jövőben jelentősen megnövekedik.

Olvassa el cikkünket, amiben elmondjuk, hogy hogyan lehet továbbra is gazdaságos megoldás az elektromos autózás:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük