Olvasási idő: 3 perc

Elektromos autó esetében a szóba jöhető előnyök közé tartozik a tiszta, környezetbarát üzemmód, a komfortos, csendes utazás és az adminisztratív terhek csökkentésének lehetősége, a kényelmes otthoni töltés elérhetősége, a parkolási és behajtási kedvezmények és persze a megkerülhetetlen előny, az elektromos autó fogyasztása kWh-ban.

 

Mivel a belsőégésű motorral szerelt autók miatt megszoktuk a méterben megadott fogyasztási adatokat, így első olvasatban kissé fura áttérni a kWh/100 km-ben meghatározható új értékekre.

Mit takar a kWh származtatott mértékegység?

A szóban forgó mértékegység megértéséhez jó tudni, hogy a W (watt), a teljesítmény mértékegysége, mely megadható az energia és az idő hányadosaként is. A kW az a teljesítmény ezerszerese, és ha ezt megszorozzuk egy időegységgel, az órával (h), akkor már el is jutottunk a kWh-hoz. Ez magyarán azt jelenti, hogy egy 1 kW-os fogyasztó egy óra alatt 1 kWh villamos energiát fogyaszt. Így lehetséges tehát a fogyasztást e mérőszámmal kimutatni.

mennyibe-kerul-a-kw

Az elektromos autók esetén a töltési teljesítményt nem nehéz meghatározni, annál is inkább, mert ezt már a töltők adatai között fel is tüntetik. A villanyautók esetén számtalan dolog határozza meg a pontos fogyasztást és az ezzel összefüggésben lévő hatótávolságot is. Ezzel a témával foglalkozik blogsorozatunk másik cikke is.

Az elektromos autó fogyasztásának kWh-ban való befolyásolása

Az ilyen korszerű autók esetén vannak olyan, fogyasztást befolyásoló tényezők, amelyekkel kapcsolatban tudunk tenni a minél jobb értékek eléréséért, és vannak olyanok is, amelyek tőlünk függetlenek. Blogcikkeinkben számos hasonló témával segítjük a jelenlegi és a potenciális elektromosautó-tulajdonosokat.

Az előbbiek közé tartoznak a vezetési szokásaink, hogy mennyire használjuk az autó kiegészítő berendezéseit. A nagy sebességű autópályás használat egyáltalán nem az elektromos autók terepe, ilyen körülmények között drasztikusan le tud csökkenni a hatótávolság, és ez elmondható az autó olyan nagy fogyasztóinak használata esetén is, mint a fűtés vagy a légkondicionálás.

Előrelátó vezetéssel, okos, jól kigondolt útvonaltervezéssel, minél kevesebb gyorsítással és minél több visszatöltéssel mi is sokat tehetünk a hatótávolságunk növeléséért.

Blogcikkek

További hasznos blogcikkekért kattintson ide!

Rengeteg hasznos információt gyűjtöttünk össze elektromos autó tulajdonosoknak és azoknak, akik tervezik a vásárlást.

A hagyományos autók motorjához képest az elektromos járművek erőforrása sokkal hatékonyabban alakítja át az energiaforrását mozgási energiává, mert míg a benzin vagy dízelmotorok efféle értéke 20-25 százalék körül mozog, addig a villanyautók könnyedén elérik a 70, de akár a még magasabb százalékot is.

A jó hatásfok mellett befolyásolják még a fogyasztást az autó tömege, a hőmérsékleti és útviszonyok, a töltési veszteség, a lég- és gördülési ellenállás, a hajtás és a visszatöltés aránya.

Mennyi lehet ez benzinárban számszerűsítve?

A fentiek figyelembevételével természetesen kijelenthető, hogy nem létezik olyan, hogy két elektromos autó fogyasztása kWh-ban egyforma legyen. A legtöbb villanyautó energiafelhasználása a 10 és 20 kWh érték közé esik 100 kilométeres távolságra, és ha ezt megpróbálnánk átszámolni mondjuk benzinre, akkor nagyjából 1,5 és 3 liter közé eső értékeket kapnánk.

mennyibe-kerul-a-kw

Itt még a kedvezőtlenebb szám is nagyságrendileg egy robogó fogyasztásának felel meg, pedig itt már nagy, kényelmes és jól felszerelt autók esetén kapunk ilyen adatokat. Hasonló fogyasztási adatok mellett az autók hatótávja körülbelül 250 és 450 km között alakulhat, így kijelenthető, hogy a legtöbb élethelyzethez ma már elegendő tartalékkal rendelkeznek ezek az autók. Ha maradt kérdése a számokkal kapcsolatban, bátran keresse kollégáinkat megadott elérhetőségeinken!

A közelmúltban a magyar kormány az európai energiaválságra hivatkozva bejelentette, hogy jelentősen korlátozza azon fogyasztók számát, akik a rezsicsökkentés előnyeiben részesülhetnek. Ettől sokan kétségbe estek, köztük az elektromos autók tulajdonosai is, hiszen az átlagfogyasztás feletti áramot használó fogyasztók villanyszámlája a jövőben jelentősen megnövekedik.

Olvassa el cikkünket, amiben elmondjuk, hogy hogyan lehet továbbra is gazdaságos megoldás az elektromos autózás:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük