Olvasási idő: 3 perc

Az elektromos autók az elmúlt években egyszerűen ellepték az utakat. Ez egyáltalán nem meglepő, mivel sokkal hatékonyabb megoldást jelentenek a közlekedésre, mint a hagyományos benzines/dízeles változatok. A zöld rendszám előnyei is nagy motivációt jelentenek amellett, hogy bizony, elérkezett a váltás ideje.

A zöld rendszám előnyei: miben részesülhetünk?

Az egyik leggyakoribb érv az elektromos autókkal szemben, hogy nagyon kevés töltési lehetőség érhető el mindenhol, pláne Magyarországon. Ez egyrészt a gyakorlatban egyáltalán nem igaz, mivel az infrastruktúra rengeteget fejlődött Magyarországon, másrészt az Európai Unió is olyan intézkedéseket hozott, hogy 60 kilométerenként kötelező lesz egy töltőállomás telepítése. A töltési lehetőségek elterjedése és az olcsóbb fenntartási költségek már óriási nagy kedvezményt jelentenek az elektromos autók tulajdonosai számára, de nem szabad elfeledkezni egy másik “szolgáltatásról”, a zöld rendszámról sem. Ezzel különböztetjük meg a villanyautókat a többitől, de mégis mi értelme van?

Az egyik ilyen, amiről már valószínűleg mindenki hallott, hogy ingyenes parkolásra leszünk jogosultak Budapesten és több vidéki nagyvárosban is. Fontos erről tudni, hogy a zöld rendszám különösen védett övezetekbe is ingyenes behajtást biztosít. Ilyen például a Budai vár, de a Citadellánál sem kell fizetni a parkolásért. Sajnos tévhitek is kialakultak a zöld rendszámmal kapcsolatban: például az, hogy használhatjuk vele a buszsávot, de ezt mindenképpen kerüljük el, mert nem lehet!

zöld rendszám igénylése és zöld rendszámmal az elektromos km megtételére képes

Persze felmerül a kérdés, hogy egyáltalán ki kaphat ilyen azonosítót? A tisztán elektromos meghajtású autók, azok a plug-in hibridek, amelyek legalább 25 kilométert meg tudnak tenni elektromosan, valamint azok az akkumulátorral és belső égésű motorral rendelkező járművek, amelyek ha az elektromos meghajtást használják, akkor képesek legalább 50 kilométer megtételére. Ezek a járművek mentesülnek a regisztrációs adó, a gépjárműadó és a visszterhes vagyonátruházási illeték alól is. A cégautóadó is 0%-ra csökken, valamint az otthoni töltés igénybe vételével még “A2” tarifával is egészen olcsón lehet tankolni.

Az sem elhanyagolható előny, hogy a mai napig vannak olyan helyek, ahol teljesen ingyen lehet feltölteni az elektromos autó akkumulátorát.

Hatalmas előny az elektromos autó

Mind magánszemélyként, mind cégként érdemes ezt a megoldást választani. Ma már olyan fali töltők, töltőállomások érhetőek el, amivel minden előnyét ki lehet használni az elektromos autónak. Ennek köszönhetően akár a munkahely elé is lehet telepíteni töltőoszlopokat, amivel nemcsak a munkatársak lesznek elégedettek, de az ügyfelek is szívesebben fognak előttünk parkolni. A zöld rendszám előnyei minden felhasználónak elérhetőek, amit erősen ajánlott is kihasználni.

Az már egyértelműen látszik, hogy a közlekedés jövőjét az elektromos autók jelentik. Megjelentek az elektromos motorkerékpárok, mopedautók, quadok, amelyek szintén jogosultak a zöld rendszámra. Fontos, hogy ezt a besorolást a tulajdonosnak kell kérni a műszaki vizsgán vagy egy hatósági szemlén.

Wallbox Pulsar Pro elektromos autó fali töltő és elektromos autó töltőoszlop 22 kw-os és 11 kw-os type 1 és type 2

Úton a környezetvédelem felé

Magánemberként és vállalkozásként is elsődleges szempont, hogy mindent megtegyünk a környezetbarát működés, az ökológiai lábnyom csökkentése érdekében. Ez egy elektromos autóval maximálisan teljesülhet is. Nem hiába támogatja, motiválja az embereket az Európai Unió és a magyar állam is ebbe az irányba. A töltést is könnyedén megoldhatjuk otthon, akár a garázsban. Ha kérdése van, keressen minket bizalommal és segítünk elnavigálni az elektromos autók világában.

GYIK

✅ Miért előnyös a zöld rendszám az elektromos autó tulajdonosok számára? 🚗⚡️

A zöld rendszám több előnnyel jár, például ingyenes parkolási lehetőséggel Budapesten és néhány vidéki nagyvárosban, valamint ingyenes behajtással védett övezetekbe.

✅ Ki kaphat zöld rendszámot az autójára? 🚗⚡️

Zöld rendszámot kaphatnak tisztán elektromos meghajtású autók, plug-in hibridek (legalább 25 km elektromos hatótávval), valamint azok a hibridek, melyek legalább 50 km-t képesek elektronos üzemmódban megtenni.

✅ Milyen kedvezmények járnak a zöld rendszám használatával? 🚗⚡️

Az elektromos autók zöld rendszámával rendelkezők gyakran jogosultak különböző adó- és illetékkedvezményekre is, mint például a regisztrációs adó és gépjárműadó mentességére, valamint a cégautóadó csökkentésére.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük