Olvasási idő: 3 perc

Manapság egyre több háztartásban fedezhetünk fel megújuló energiaforrásokat. A legtöbb esetben az emberek a napelemek mellett teszik le a voksukat, ám ez nem véletlenül van így, ugyanis a napelemek mellett rengeteg előny szól. Sok ember elgondolkodik, hogy ő is szeretne napelemeket telepíteni, azonban ilyenkor szoktak felmerülni az alábbi kérdések: “Mennyibe fog kerülni?” , “Meg fog térülni a befektetés?” , “Mekkora rendszert kéne telepítenem?”.

A napelemek terjedésének hála egyre több cég kezdett el foglalkozni velük, akár felszerelésükkel, avagy csak a tervezésükkel, felmérésükkel. Útobiba tartozik a Google is. A Google maps-en belül már találhatunk egy olyan lehetőséget, amivel nem csak az otthonunkat tudjuk megnézni, hanem azt is, hogy mennyi napfény éri a háztetőnket. Ez a Solar API.

Rövid bemutató

Mit tud nyújtani a Solar API?

Azoknak, akik még csak azon gondolkoznak, hogy a házuk alkalmas lehet-e napelemes rendszerek telepítésére, most lehetőségük van az első ellenőrző lépések megtételére. A Google ugyanis a műholdas felvételek alapján 3D modellben ábrázolta az Egyesült Államok majdnem összes háztetőjét, és figyelembe vette a környező fákat, valamint más árnyékoló tényezőket, illetve az időjárási adatokat. Ezek alapján hozták létre az ország “fénytérképét”.

Azonban az oldal további hasznos információkat is kínál! Lehetőségünk van a napelem rendszerrel kapcsolatos számítások elkezdésére, így nem csak azt tudjuk megvizsgálni, hogy lehetséges-e a telepítés, hanem azt is, hogy anyagilag mennyire lenne előnyös számunkra.

Főbb lehetőségek

(AERIAL IMAGERY)

``LEVEGŐBŐL KÉSZÜLT FELVÉTELEK``

Az ügyfelek házának tetejéről rendkívül pontos képet kaphatunk, amivel meg tudjuk tervezni a részletes telepítést.

(ROOFTOP ANALYSIS)

“TETŐ ELEMZÉS”

Össze tudjuk gyűjteni a legfontosabb tetőre vonatkozó adatokat, mint például a méreteket, a magasságot, az árnyékolást, vagy akár az épület körvonalait. 

(BUILDING ANALYSIS)

``ÉPÜLET ELEMZÉS``

Gyorsan megtudhatjuk, melyek a legjobb napelem telepítési lehetőségek számunkra.

(SOLAR PANEL ARRAY DESIGN)

“NAPELEM RENDSZER TERVEZÉS”

Lehetőségünk van gyorsan megtervezni egy napelem rendszert, amely során a program először a tető legnaposabb részeit fedi le.

(SHADING ANALYSIS)

“ÁRNYÉKOLÁSI ELEMZÉS”

Az egész éves időjárási adatok alapján óránkénti bontást kaphat a tetőn lévő napfényről és árnyékról.

(SOLAR ENERGY POTENTIAL)

“NAPENERGIA-POTENCIÁL”

Ennek segítségével meg tudjuk becsülni, hogy mennyit is tudnánk spórolni a napelemek használatával.

unnamed (5)
tetoelemzes napelem rendszer tervezése hálózatban lévő váltóárammá mekkora rendszerre 1200 1250 kwh villamos napelemes rendszerek tervezése
napelemes rendszerek tervezése napelemes rendszer napelemes rendszerek tervezése
napelemes rendszer napelemes rendszerek tervezése cseréptetőre történik éves minőség alapján
1250 kwh villamos energiát napelemes rendszer befolyásolja a rendszer összteljesítményét éves
energiabecsles napelemek által termelt teljesítményű napelem annyi energiát magunk is éves

Azonban van egy bökkenő: Magyarországon még nem elérhető

A Solar API jelenleg kizárólag csak néhány ország háztetőit elemezte, így csak az ottani lakosok tudják ellenőrizni, hogy otthonuk alkalmas-e a napelemes rendszer telepítésére.

Viszont a közeljövőben várhatóan Magyarországon is elérhető lesz, mivel az elektromos autók számának növekedésével a napelemek is egyre inkább gyarapszanak, ezáltal az embereknek is több igényük lesz a program használatára.

Egy Németországban található ház

Valamennyire még is csak szemléltetni szeretnénk milyen adatokat is kaphatunk a demo program használatával, ezért egy németországi épület lehetőségeit fogjuk megvizsgálni.

Ez lesz az épület amit meg fogunk vizsgálni.

Németorszagihazalap teljesítményű napelemes gyártmányú inverter napelem esetben mekkora esetén rendszerre

Meg tudjuk nézni, hogy melyik hónapban mennyi napsütés éri a épület tetejét.
Jelen esetben a március és az augusztus közti különbséget láthatjuk.

nap tervezés éves fogyasztás lapos tetőn alapján ki lehet választani rendszer teljesítményű napelemes mekkora fogyasztás érdemes önnek
rendszer napelem modul teljesítményű napelemes inverter inverter teljesítményű inverter inverter inverter havi

Végül pedig láthatjuk a tetőnk méretét, valamint a maximálisan felszerelhető napelemek számát. A napelemek számát viszont tetszés szerint állíthatjuk az alul található csúszkán. A beállított számtól függően továbbá még azt is láthatjuk, hogy évente mennyi áramot tudnánk termelni.

rendszer napelem modul havi szükségünk teljesítmény optimális esetén rendszerre esetén teljesítmény optimális szükségünk

Mindig kérjük ki szakemberek segítségét

Természetesen mind a napelem rendszer, mind a fali töltő kiépítése nagy hozzáértést és alapos tervezést igényel, így mindenképpen kérjük ki szakértő véleményét. Már a folyamat legelején érdemes segítséget kérni, mivel rengeteg kérdés merül fel egy ilyen beruházás során. Kérdéseivel keressen minket bizalommal.

GYIK

✅ Mi a Google Solar API célja? ⚡️

A Google Solar API célja a napelemes rendszerek tervezésének támogatása és az otthonok napenergia-potenciáljának elemzése.

✅ Milyen adatokat nyújt a Google Solar API az otthoni napelemes rendszer tervezéséhez? ⚡️

A Google Solar API részletes információkat nyújt az otthoni tetőkről, például méretekről, magasságról, árnyékolásról és épületkörvonalakról.

✅ Hol elérhető jelenleg a Google Solar API?⚡️

Jelenleg 40 ország területeit tudjuk megvizsgálni, mint például Franciaországét, Japánét, az Egyesült Államokét. Azonban sajnos Magyarország még nincs köztük, viszont a jövőben minden bizonnyal megtalálható lesz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük