Olvasási idő: 3 perc

Az elektromos autózással kapcsolatban még mind a mai napig az az egyik legnagyobb kifogás, ellenérv, hogy a töltési lehetőségek korlátozottak, kevés az állomás, ami van, az is állandóan foglalt. Szerencsére a gyakorlat teljesen mást mutat, amit még tovább támogat egy új határozat, hogy hatvan kilométerenként elektromos töltőket kell építeni az EU-ban.

Uniós döntés: hatvan kilométerenként elektromos töltők kiépítése az EU-ban, de miért?

A hagyományos benzines és dízel autók napjai meg vannak számlálva. Ezt mutatják az elmúlt hetekben elfogadott és előterjesztett Európai Uniós irányelvek és szabályozások is. Ezért sem meglepetés az, hogy egyre jobban az elektromos autózást támogatják. Ezt jól mutatja például az is, hogy kifejezetten ajánlott társasházaknak is töltőállomást telepíteni.

Ha végigsétálunk egy nagyobb magyarországi város utcáin, szinte garantáltan látni fogunk pár elektromos, zöld rendszámos járművet. Az elmúlt 2-3 évben ugrásszerű a növekedésük, az új autók közül is már a legtöbben ezt a fajtát keresik.

Nyugaton a tendencia ennél jóval kiemelkedőbb. A jövő egyértelműen az elektromos autózás irányába mutat, ezért sem meglepő az, hogy az Unió és a különböző állami szervezetek is ebbe az irányba terelik a vásárlókat. A legnagyobb gyártók is a villanyautók fejlesztésére fókuszálnak, havonta érkeznek újabbnál újabb modellek.

szükséges töltőállomások legfontosabb hidrogén európai parlament mentén különböző teljesítményű hozzájárulás alternatív üzemanyagokhoz 2030

Ezért sem meglepő az a kezdeményezés, hogy 60 kilométerenként szükséges lesz elektromos töltőket kiépíteni minden uniós országban. Ezzel is szeretnék növelni a villanyautózásba vetett bizalmat, tehermentesíteni a népszerű töltőállomásokat és persze kényelmesebbé tenni az egész autózást.

Nem muszáj nyilvános töltőállomást használni

A publikus töltőoszlopoknak is megvannak a saját előnyeik, de természetesen az is érthető, ha valaki ennél kényelmesebb megoldást keres. Nem kell aggódni, ma már bárki telepíthet otthonra fali töltőt, amivel az egész család járműparkját is lehet kezelni. Természetesen mind a két útnak van előnye és hátránya. Általában a publikus töltőoszlopok sokkal nagyobb teljesítményűek, sőt, már léteznek olyan szupertöltők, amelyek akár 30 perc alatt is feltölthetik nulláról 100%-ra az autó akkumulátorát. A hátránya az, hogy sokszor bukkanhatunk foglalt helyekbe, nem mindig fogunk az útvonalunkon találni, vagy várni kell sokszor 1 órát is, mire sorra kerülünk.

elektromos autó elektromos töltőállomást mostmár legfontosabb, hogy minden töltőállomás elérhető legyen különféle kis teljesítményű a villanyautósok érdekében

Az otthoni megoldás előnye, hogy sokkal kényelmesebb. Már léteznek okos-, modern töltők is, amelyek biztonságosak és hatékonyak is egyben. Akár este is nyugodtan töltőn hagyhatjuk a járművet, reggel mikor indulunk munkába, ott fog várni minket a 100%-ra töltött akkumulátorral. Nem kell többet aggódni amiatt, hogy találunk-e üres töltőállomást vagy hogy fog-e csúszni a napirendünk emiatt. Sokkal kiszámíthatóbbak lesznek a mindennapok. Egyetlen hátránya ennek a megoldásnak talán az, hogy a teljesítményük kisebbek, mint a nyilvános töltők esetében, így több időre van szükségük.

A töltési hatékonyságra mindig oda kell figyelni

elektromos autó alternatív üzemanyagokhoz 2028-ig mentén a parlament döntése alapján a töltés kötelező lesz

Természetesen minden elektromos autóhoz jár gyári töltő, azonban ezt sokkal inkább érdemes afféle tartalékként kezelni, mint elsődleges töltési opcióként. Nagyon fontos a töltési hatékonyság (a felvett és leadott energia aránya), mert egy hagyományos konnektoron keresztül történő művelet mutatója gyakran a 80%-ot is alig éri el. Ez azt jelenti, hogy az energia egyötöde elvész, ezzel szemben egy profi fali töltő 95%-os hatékonysággal rendelkezik. A telepítés nem egyszerű, ha kérdése van vagy segítségre van szüksége, keressen minket bizalommal.

GYIK

✅ Miért fontos a töltőinfrastruktúra bővítése az EU-ban? 🚗⚡️

A töltőállomások további telepítése elengedhetetlen a fenntartható mobilitás előmozdításához és az elektromos autók terjedéséhez az EU-ban.

✅ Milyen típusú töltők lehetnek elérhetők a töltőállomásokon? 🚗⚡️

Általában különböző típusú töltőket kínálnak, beleértve az AC töltőket, illetve a DC töltőket (gyors töltő).

✅ Ki felelős a töltőállomások kiépítéséért az EU-ban? 🚗⚡️

Általánosságban az állami hatóságok, energiaszolgáltatók és magánszervezetek a felelősek az EU-ban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük