Olvasási idő: 5 perc

Az elektromos autókkal kapcsolatban az egyik legnagyobb kérdés az, hogy a töltés mennyire hatékonyan oldható meg. Ezzel kapcsolatban több tényezőre is oda kell figyelni, mint amilyen a töltési hatékonyság, az adott jármű hatótávolsága, az akkumulátor kapacitása, és természetesen a kényelem szempontjából is az egyik legfontosabb: az elektromos autó töltési ideje.

Az elektromos autók töltési ideje több tényezőtől is függ

Már önmagában azt is fontos leszögezni, hogy a töltési idő függ az adott modelltől, valamint a töltőtől is. Töltő és töltő között is hatalmas különbség van, mivel ott vannak a gyári konnektoros töltők, amik minden villanyautóhoz járnak, de az otthoni fali töltők és a nyilvános töltőoszlopok is más teljesítménnyel rendelkeznek. Az egyes autók töltési idejét a gyári leírásban megtalálhatjuk, amit jó észben tartani, amikor töltőt vásárolunk vagy töltőállomást keresünk. A kWh, azaz a töltési teljesítmény kiszámítása viszonylag egyszerű, amit egy példával szemléltetünk.

230V szorozva az áramerősséggel, ami legyen esetünkben 6 A, az 1380 W-ot fog eredményezni, ami átváltva 1,38 kW. Ez tulajdonképpen egy gyengébb, otthoni egyfázisú hálózat értéke. Ezt már csak megszorozzuk a betáplált áram mennyiségével, azaz 1,38 kW szorozva 10 órával: 13,8 kWh. Ez adja meg a töltés teljesítményét, amihez ha megnézzük az elektromos autó akkumulátorának a kapacitását, máris láthatjuk, hogy mennyi energiára és időre van szükség a teljes feltöltéshez.

Ha már három fázisunk van, ami 16 amperrel tölt, az 230V x 16 A x 3, ami 11,04 kW-ot eredményez. Ez már egy jóval kedvezőbb teljesítmény, amivel gyorsabban tölthetjük fel az elektromos autónkat. De olyan elektromos autó fali töltőt is vásárolhatunk, ami már képes 32 amperrel is tölteni, ami 22 kW-os töltést eredményez. Egy ilyen töltővel és egy kompatibilis autóval a töltési időt nagy mértékben lehet csökkenteni, akár 2-3 óra alatt is feltölthetjük vele a lemerült elektromos autónkat. Persze ilyen töltőt akkor érdemes venni, amikor van egy olyan elektromos autónk, ami képes a 22 kW-os töltésre.

A fali töltők magasabb átviteli kapacitással rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy gyorsabban és hatékonyabban töltheted az autódat. Egy jó minőségű fali töltővel akár 6-8 óra alatt is teljesen feltöltheted az elektromos autódat, míg egy konnektoros töltéssel akár 24 órára, vagy többre is szükséged lehet.

Ezek az elektromos autó töltők általában biztonságosabbak és megbízhatóbbak, mint a gyári töltőkábelek vagy a konnektoros töltés. A fali töltők speciális biztonsági funkciókkal vannak felszerelve, amelyek megakadályozzák az áramkimaradásokat, túlmelegedést és elektromos zárlatokat.

Továbbá a fali töltők könnyen telepíthetők otthonodban vagy munkahelyeden, és általában kompatibilisek a legtöbb elektromos autóval. A legtöbb fali töltőhöz külön alkalmazás is tartozik, amellyel nyomon követheted az autó töltöttségét és a töltési folyamatot.

elektromos autók sokflke 11 kw-os, vagy 7,4 kw os töltése otthon csatlakozó segítségével. mennyi idő 22 kw-os töltővel az elektromos autó feltöltése
tisztán elektromos autók széchenyi kártya támogatási program igényelhető kizárólag pályázati feltételek kapcsolódóan esetén lehetséges magyarországon elektromos autó állami támogatás, elektromos autók vonatkozó támogatásokkal kapcsolatban zrt széchenyi kártyával igényelhető

Végül, az ilyen elektromos autó töltők hosszú távú befektetésnek számítanak, mivel az elektromos autók használata egyre népszerűbbé válik. A fali töltők felszerelése segít abban, hogy a járműved mindig készen álljon a következő útra, és segít az elektromos autó használatának egyszerűsítésében.

Összességében, ha hatékony és biztonságos módon szeretnéd tölteni az elektromos autódat, akkor érdemes egy fali töltő beszerzése mellett dönteni. A fali töltők gyorsabb és hatékonyabb töltést tesznek lehetővé, és biztonságosabbak, mint a konnektoros töltés vagy a gyári töltőkábelek. A fali töltők telepítése hosszú távú befektetésnek számít, és segítenek az elektromos autó használatának egyszerűsítésében.

Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen töltőt használunk

Az elektromos autó töltési idejét természetesen nemcsak az akkumulátor kapacitása befolyásolja, hanem a töltő hatékonysága is. Nagy különbségeket tapasztalhatunk a gyári konnektoros (Schuko) töltő, a telepített fali töltők és a nyilvános gyorstöltő oszlopok között. Otthon, ha lehet, minél hamarabb érdemes a gyári töltőt inkább afféle tartalék opcióként használni, jobb egy fali töltőt beszerelni. Ennek biztonsági és hatékonysági okai is vannak. A gyári töltők a hagyományos konnektorokat használják, azonban ezek a konnektorok nem ekkora terhelésre vannak tervezve. Ezzel könnyen túlterhelhetjük az otthoni hálózatot, ami kellemetlenségekhez, szélsőséges esetben balesethez is vezethet.

mennyi idő az elektromos autót feltölteni elektromos autó fedélzeti töltő segítségével. mennyi idő 11 kw-os, vagy 22 kw-os elektromos jármű feltöltése

A másik tényező a töltési hatékonyság, ami egy hagyományos konnektoros töltő esetében azt jelenti, hogy a felvett energia csupán 80%-át adja át az akkumulátornak. Ebből az következik, hogy az áram 20%-a elvész, ami sajnos elég nagy mértékű veszteség. Egy fali töltő hatékonysága ezzel szemben akár 95% is lehet, itt csak 5% az elveszett energia mennyisége.

Egy fali töltővel rövid, közép és hosszú távon is spórolunk, mivel hatékonyabban használjuk fel az energiát, kevesebb áramra van szükség az akkumulátor feltöltéséhez, és az elektromos autó töltési ideje is csökken.

A töltő telepítéséhez szakemberre van szükség

Fontos, ha úgy döntünk, ideje a töltési időt lecsökkenteni és otthonra szeretnénk egy fali töltőt telepíteni, azt kizárólag szakértő segítségével lehet megtenni. Már a tervezés folyamatába be kell vonni a szakembert, ennek biztonsági és jogszabályi okai is vannak, mivel fel kell mérni az otthoni hálózatot, hogy milyen az a fali töltő, amit még elbír a rendszer. A folyamat nem egyszerű, ezért azt javasoljuk, ha kérdése van vagy otthoni töltőt tervez, keressen minket bizalommal.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük