Olvasási idő: 3 perc

Ha egy épületben több töltőpontot akarunk létesíteni, akkor az általános energiaigény növekedését is figyelembe kell venni. Ez általában azt eredményezi, hogy növelni kell a rendelkezésre álló teljes teljesítményt, ami drága lehetőség, és néha nem a leghatékonyabb.
A Dynamic Power Sharing (DPS) figyeli az épület igényét, és összehasonlítja azt a maximálisan megengedhető értékkel. Ha alacsonyabb, mint a maximum, akkor az összes fennmaradó rendelkezésre álló teljesítményt a maximum elérése érdekében a töltőhálózatba tudja ellátni. Ezzel szemben, ha az épület igénye egyenlő vagy nagyobb, mint a megengedett legnagyobb érték, a töltőállomások nem kapnak áramot. Látható, hogy pusztán olyan időszakok kihasználásával, amikor az épület oldaláról alacsony az igény, a töltőhálózat igénye kielégíthető anélkül, hogy a létesítmény összteljesítményét növelni kellene.

Wallbox Academy: A Dynamic Power Sharing bemutatása

A Dynamic Power Sharing funkció az egyik leginnovatívabb szolgáltatás, ami jelenleg a piacon elérhető. Tökéletes kiegészítő azoknak, akik a környezettudatosságnak köszönhetően eljutottak arra a szintre, hogy teljes mértékben otthon töltik elektromos autójukat.

Ennek több előnye is van a költségek csökkentésétől kezdve a kényelmen át az energiaválság okozta kellemetlenségek kivédéséig. Láthatjuk, hogy ez a szolgáltatás egy nagy rendszer része, de nem elhanyagolható eleme, ugyanis az egészet hatékonyabbá teszi.

Mit is érünk el a Dynamic Power Sharing segítségével?

A funkció használata nagyon egyszerű, mégis rengeteget tud segíteni. Tulajdonképpen annyit tesz, hogy folyamatosan monitorozza és megfigyeli otthonunk áramellátását. Persze így egyszerűen hangzik, de maga a folyamat nagyon bonyolult. Rengeteg adatot kell egyszerre kezelnie, és még ott van a folyamatos energiaátcsoportosítás. A célja az, hogyha éppen az egész család otthon van, az aktuális energiahasználat magas, akkor az elektromos autó töltésére kevesebbet rendel. Ezzel is segíti az ingatlan zavartalan működését.

Amint például mindenki aludni tér és éjszaka is a töltőn marad e-autónk, mivel kevesebb elektromos eszközt használunk éppen, így a Dynamic Power Sharing a maximális kapacitáson tudja a töltést működtetni. Ezzel nemcsak otthonunk biztonságos használatát garantálja, hanem rezsiköltségeket is kordában tartja.

Kettő kiegészítő együttműködésével jöhetett létre ez a funkció – a Power Sharing és a Power boost kombinálásával

Power Sharing

Power Boost

A dinamikus teljesítménymegosztásnak számos előnye van, amelyek több szintre és szereplőre is kiterjednek.

Előnyök az épület tulajdonosának

• Áramkimaradás elleni védelem: A Dynamic Power Sharing megakadályozza, hogy a töltőállomás működése áramszünethez vezessen.
• A jelenlegi kapacitásköltségek akár 40%-os megtakarítása: Teljesítménykorlátozás esetén az energiafelhasználás optimalizálása valós kapacitásmegtakarítást eredményez.
• Csökken a telepítési költségek: Mivel az energiamegosztás megtakarítást biztosít a telepítési költségek terén, a dinamikus energiamegosztás ugyanezt a megtakarítást kínálja.

Előnyök a végfelhasználók számára

• Szolgáltatás elérhető: Ez a konfiguráció lehetővé teszi az épületben telepített töltők számának növelését. Kihasználva azokat az időszakokat, amikor alacsony az épületigény, a Dynamic Power Sharing lehetővé teszi több töltővel való töltést.
• Árcsökkentés: Az épülettulajdonos kapacitás- és telepítési költségmegtakarítása a felhasználó számára is pénzt takaríthat meg.
• Csökkentett töltési idő a hagyományos megoldásokhoz képest: A töltéshez rendelkezésre álló teljesítmény változékonysága miatt az összes töltő nagyobb teljesítményt kap, ami a töltési idő csökkenését eredményezi.

Korábban ez eigy fizetős szolgáltatás volt, de 2022 augusztusában a Wallbox úgy döntött, hogy 4, vagy annál kevesebb töltő esetén ingyenesen nyújtja ezt a szolgáltatást a tulajdonosok felé, ami azt jelenti, hogy 4 töltő fölött kell fizetnünk csak a Dynamic Power Sharing funkcióért.

Dynamic Power Sharing előnyei az elektromos autózás világában

Miért fontos a hatékony töltés?

Ahogy azt már több cikkünkben is kiemeltük, a jelenlegi helyzetben nagyon oda kell figyelnünk, hogy elektromos autónk üzemeltetése hatékonyan történjen. El kell felejtenünk a hagyományos konnektor használatát, és kifejezetten erre a célra gyártott töltőoszlopot vagy fali töltőt kell beépítenünk. Ezek az eszközök sokkal biztonságosabbak, mint egy konnektor. Alapból nem terhelik túl a hálózatot, valamint a Dynamic Power Sharing funkció segítségével a hatékonyságot is növeli. Gyorsabban feltölthetjük autónkat, és cserébe kevesebb áramot használunk fel.

Dynamic power sharing

A hatékony töltéshez azonban nem csak maga a töltőeszköz tartozik. Az energia előállítása is ugyanúgy fontos ebből a szempontból. Napjainkban az energiaválság is megmutatta, hogy minél hamarabb el kell hagynunk a fosszilis energiahordozókat. A tiszta energia előállítása a legegyszerűbben, ami magánemberek számára is elérhető, az napelemekkel lehetséges. Manapság állami támogatások is segítségünkre vannak egy ilyen rendszer kiépítéséhez. Rengeteg kivitelező, komplex szolgáltatást nyújtó céggel találkozhatunk, akikkel pár hónap alatt befejeződhet egy ilyen beruházás.

A jövő ebbe az irányba halad

Az elektromos autók és az őket kiszolgáló kiegészítők, szolgáltatások, infrastruktúrák folyamatos fejlődésben vannak. A jövő egyértelműen ez a szegmens. Mind anyagi, mind környezeti szempontból érdemes minél hamarabb belevágni ebbe a befektetésbe, fejlesztésbe. Ha már rendelkezünk e-autóval, akkor próbáljunk arra törekedni, hogy a szükséges energiát mi magunk állítsuk elő, és magát az üzemeltetést, felhasználást is a lehető leghatékonyabban tegyük meg. Ha bármi kérdés felmerül, hogy mégis hogyan kellene belekezdeni, vagy milyen irányba szükséges továbbhaladni, keressen minket bizalommal.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük