Olvasási idő: 2 perc

Amióta megjelentek a villanyautók a köztudatban, leginkább az elmúlt pár évben, azóta folyamatosan érkeznek a kimutatások, az összehasonlítások, valamint tippek és praktikák, hogy hogyan lehet még kedvezőbb, mint a benzines, dízeles változat. Azt, hogy mennyibe kerül 100 km elektromos autóval, több tényező is befolyásolja.

ft kwh, elektromos autók, kw os, elektromos autók töltési, 22 kw, 22 kw os, otthoni töltés, töltés esetén, belső égésű, elektromos autót, tisztán elektromos, 50 kw os, lehetővé teszi, dc töltés, ac töltők, váltakozó áramú

Mennyibe kerül 100 km elektromos autóval, és hogyan érdemes tölteni?

Tanácsokat, útmutatókat érdemes olvasni a témában, amelyeket ráadásul függetlenül attól is lehet alkalmazni, hogy milyen gyártmányú járgány található a garázsban. Ahhoz, hogy pontosan tudjuk, mennyibe kerül 100 km elektromos autóval, először meg kell ismerkedni a számítási módszerrel. A végső költséget befolyásolja az, hogy pontosan hol töltjük az akkumulátort. Általában két fő választási lehetőségünk van: nyilvános töltőállomás vagy saját, otthoni telepített töltő.

elektromos autókat, mobiliti, otthon, akár, töltőállomások, költsége, díj, ára, ft kwh, kw os, elektromos autók, 22 kw, otthoni töltés, mol, perc, ára, költségei, idő, függően, liter, átlagos, töltőket, jelentős, plugee, rfid, árak, elektromos autók

Előbbi esetben számos árazással lehet találkozni, valamint már villámtöltők is elérhetőek, amelyek nem biztos, hogy a legjobb választásnak bizonyulnak. A villámtöltés rendszeres használata hosszú távon nem feltétlenül tesz jót az akkumulátor kapacitásának, teljesítményének, ezért jobb elkerülni és csak akkor választani, ha nincs más lehetőség és nagyon sietünk valahová.

Az elektromos autó töltése otthon sokkal hatékonyabb és olcsóbb lehet sok esetben. 2024-ben egy kWh áram jelenleg 36,9 forintba kerül, ha a rezsicsökkentésben meghatározott limit alatt vagyunk, ami havi szinten 210 kWh vagy évente 2523 kWh. A limit felett ez az összeg 70,1 forint/kWh-ra módosul. Innentől már csak egy adatra lesz szükség, ami az elektromos autó akkumulátorának a kapacitása, ami tegyük fel, hogy 60 kWh (ez viszonylag átlagosnak számít napjainkban).

A 60-at megszorozzuk a 36,9 forinttal, ami 2.214 Ft lesz. Ez azt jelenti, hogyha a rezsicsökkentésben meghatározott limit alatt vagyunk, 0-ról 100%-ra 2.214 Ft-ba kerül feltölteni az autót.

Ha ez az autó 350 kilométert tud megtenni egy ekkora akkumulátorral, akkor (350 km osztva a 60 kWh-val) egy kWh-t fogyaszt 5,8 kilométerenként. Innen már egyszerűen kiszámolható (36,9 Ft osztva 5,8 km), hogy kilométerenként 6,4 Ft lesz a költség. Felszorozzuk 100-zal és máris megkapjuk, hogy mennyibe kerül 100 km elektromos autóval: 640 Ft. Ezzel a számítási módszerrel bármelyik villanyautó esetében megkaphatjuk a tankolási költséget. Eláruljuk: szinte mindig kedvezőbb lesz, mint egy benzines vagy dízeles jármű fenntartása.

elektromos autó, 22 kw, otthoni töltés, elektromos autót, belső égésű, töltés esetén, lehetővé teszi, otthoni, nyilvános, mobiliti, töltése, akár, költségek, átlagos, mol, forint, például, benzin, eltérő, függ, magyarországon

Fontos a töltési hatékonyság

Ha az otthoni töltést választjuk, akkor mindenképpen szükség lesz egy telepített fali töltőre vagy töltőoszlopra. Persze ilyenkor felmerül a kérdés, hogy mégis miért, amikor minden elektromos autóhoz alapból jár egy gyári töltő? A gyári változat a töltéshez hagyományos konnektort használ, amelyeket nem éppen ilyen terhelésre terveztek. Ezzel szemben egy fali töltő, töltőoszlop sokkal hatékonyabban működik.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a felvett energiának több, mint 95%-át képes eljuttatni az akkumulátorba, ezzel szemben egy gyári eszköz csak a 80%-át. Ez a 15%-os különbség már a pénztárcán is meglátszik.

Töltőtelepítés csak szakemberrel!

első, természetesen, elektromos autó, autó, töltési, otthoni, mobiliti, érdemes, akár, töltők, ára, költsége, forint, liter, például, esetén

A fali töltő, töltőoszlop telepítését csak hiteles villanyszerelő végezheti el. Először szükség van az épület elektromos hálózatának a felmérésére, vizsgálatára, hogy kiderüljön, milyen teljesítményű eszközök jöhetnek szóba. Csak utána lehet a beszerzéssel, vásárlással foglalkozni. Kérdés esetén keressen minket bizalommal és segítünk a folyamatban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük