Olvasási idő: 5 perc

Az Audi e-tron GT RS: mit tudhat egy ilyen sportautó?

A legnagyobb gyártók folyamatosan rukkolnak elő valami újdonsággal az elektromos autók piacán. Ma már egyáltalán nem számít ritkaságnak egy-egy nagy teljesítményű, sportos villanyautó. Az Audi e-tron GT RS is ebbe a kategóriába tartozik, de mégis mit tud mutatni a gyakorlatban?

Rendkívüli gyorsulás, nagy hatótávval: ez az Audi e-tron GT RS

Az, hogy milyen vezetni egy Audi e-tront, gyakran csak a legfelsőbb kategóriában szereplő járművekéhez lehet hasonlítani. Ez a széria több típussal is rendelkezik. Az egyik legújabb képviselőnek az Audi e-tron GT RS számít, amit ha mindenképpen hasonlítani szeretnénk egy másik autóhoz, akkor egyértelműen a Porsche Taycan fog mindenkinek eszébe jutni. Ez egyáltalán nem meglepetés, mivel ugyanolyan gyökerekkel rendelkezik: ugyanaz a padlólemezük. Sportautónak számít az Audi e-tron GT RS, de az biztos, hogy a tömege nem éppen szokványos: 2,3 tonnát nyom a komplett szerkezet. Egy ekkora súlyt megmozgatni igazi kihívás, de az, amire a motorháztető alatt lapuló “erőmű” képes, igazán figyelemre méltó.

Kezdjük a sort a teljesítménnyel kapcsolatos adatokkal. Az elektromos teljesítménye kivételes, 440 kW, az elektromos összforgatónyomatéka pedig 830 Nm. Hogy ez mire elég? 0-ról 100 km/h-ra 3,3 (!) másodperc alatt gyorsul ez a hatalmas bestia. A nagy sebesség ráadásul nem jelent áldozatot a hatótávolságból. A gyári adatok szerint 495 km-re is képes egyetlen töltéssel, a gyakorlatban ez bő 400 kilométert jelent, ami magyarországi használat esetén bőven elég arra, hogy átszeljük az országot. Ránézésre is a maximális erő fog eszünkbe jutni, mivel a formavilágát az aerodinamikus teljesítmény ihlette. 

Röviden úgy tudnánk összefoglalni, hogy a progresszív luxus fog négy keréken gurulni. Olyan lendületes, hogy a vezetést még intenzívebbé teszi. A belseje mellett sem lehet elmenni szó nélkül, mivel a vörös RS-dizájncsomag expressz-vörös kontrasztárnyalatú díszvarrásokkal lesz még markánsabb.

Beszéljünk a töltésről

Az elektromos autók használatáról érdemes bővebben olvasni, pláne, ha egy olyan szörnyeteg lapul a garázsban, mint az Audi e-tron GT RS. Fékezhetetlen erő, hatalmas hatótávolság, gondolhatnánk, hogy akkor az akkumulátor töltése lesz az, ami igazán kihívást okoz majd. 

Azonban még itt is pozitívan kell csalódni: az akkumulátorkapacitás nettó 83,7 kWh, a maximális töltőteljesítmény, amivel megbirkózik, 270 kW. A 800 voltos lítiumion-akkumulátor kiemelkedő teljesítményt produkál. Villámtöltéssel 5%-ról 80%-ra 22 és fél perc alatt képes feltöltődni. A fékezési és motorfék-fázisok alatti energia-visszatáplálás rendszerével képes akár 495 kilométeres hatótávra is (a WLTP mérési eljárás alapján). Tulajdonképpen a következő 100 kilométerre szükséges energia akár 5 perc alatt feltölthető.

Az Audi e-tron GT RS tisztán elektromos quattro összkerékhajtással rendelkezik, így a menetstabilitással sem lesznek problémáink. Természetesen egy ilyen gépezethez az otthoni infrastruktúrát is fel kell készíteni, ezért is ajánlott saját töltőt használni a mindennapokban.

Mi új a 2024-es évben?

Az e-tron GT szinte alig változik a 2024-es évben, de a Prestige és RS verziók új mátrix LED fényszórókat kapnak lézeres távolsági fénnyel. Mit jelent ez? Alapvetően az alacsony fényszórók olyan technológiát használnak, mint a videóprojektorok, és egy millió mikrotükröt tartalmazó chipet alkalmaznak, hogy precízen irányítsák az előttünk lévő út LED világítását (és, fantáziadúsabb módon, szórakoztató animációkat hozzanak létre, amikor beérünk az otthonunk garázsába). A távolsági fényszórókat kék lézeres reflektorfényekkel egészítik ki, amelyek több száz yardot vetítenek előre. Mind a Prestige, mind az RS változatok új műszőrme mennyezettel kerülnek piacra, amely passzol az új fényszórókhoz. Folytatva a világítástémát, minden verzió LED belső világítást és megvilágított bejáratküszöböt kap alapfelszereltségként. Egy új, a sebességnek megfelelően változtatható kormányzássegítő rendszer is standardként kerül bevezetésre az összes modellnél, valamint hat hónapos előfizetés az Audi Connect Plus infotainment alkalmazáscsomagjára.

Belső tér, Kényelem és Csomagtér

Az e-tron GT belső terében a fantáziadús és funkcionális elemek keverednek. A kabinba több digitális kijelzőt építettek be az éles szögekkel rendelkező műszerfalra, valamint prémium minőségű díszítőelemeket. Az Audi bőr belsőt kínál különböző színválasztékkal, valamint egy bőrmentes csomagot is, amely újrahasznosított anyagokat használ. Természetesen nem hiányoznak a elérhető luxusfunkciók sem. A legfelső opciók közé tartozik a hangulatvilágítás a belső térben, a head-up kijelző, fűthető és hűthető első ülések masszírozó funkcióval, és még sok más. Az első ülésekben ülő utasok alacsonyan helyezkednek el, ami sportos vezetési pozíciót biztosít. A hátsó külső ülések biztosítanak bőséges lábtérrel, de a fejtér kevésbé nagyvonalú, és a középső ülés inkább udvarias, mint kényelmes. A hátsó ülések mögött hely van a poggyász számára, valamint az első csomagtartóban (frunk) is.

Otthoni töltés egyszerűen

Ma már egyszerűen lehet telepíteni egy modern, innovatív és hatékony fali töltőt vagy töltőoszlopot. Először fel kell mérni az otthoni elektromos hálózatot és ahhoz illeszkedő eszközt választani. A folyamathoz keressen minket bizalommal és mindenben segíteni tudunk. A mai modern elektromos autó töltők könnyedén elbírnak egy Audi e-tron GT RS járműhöz hasonló autó üzemeltetésével.

Infotainment és Kapcsolódási lehetőségek

Bár az e-tron GT infotainment rendszere nem olyan érintőképernyő-orientált, mint más Audi modellek, például az A7 sedan és az e-tron SUV, még mindig látványos és tele van népszerű tartalommal. A központi érintőképernyő mérete 10,1 hüvelyk, és működik a kormánykerékhez rögzített vezérlőkkel és hangfelismerő szoftverrel. Egy előfizetéses Wi-Fi hotspot mellett az e-tron GT elérhető vezeték nélküli töltéssel és egy erős, 16 hangszórós Bang & Olufsen hangrendszerrel.

✅GYIK⚡️

✅Az Audi e-tron GT RS milyen teljesítményre képes?⚡️

– Az Audi e-tron GT RS kivételes elektromos teljesítménnyel rendelkezik. A teljesítménye 440 kW, az elektromos összforgatónyomatéka pedig 830 Nm. 0-ról 100 km/h-ra 3,3 másodperc alatt gyorsul és nagy hatótávval rendelkezik.

✅Milyen töltési lehetőségek állnak rendelkezésre az Audi e-tron GT RS esetében?⚡️

– Az Audi e-tron GT RS nettó 83,7 kWh kapacitású akkumulátorral rendelkezik, ami 270 kW maximális töltőteljesítmény mellett töltődik. Villámtöltéssel 5%-ról 80%-ra 22 és fél perc alatt képes feltöltődni.

✅Milyenek az Audi e-tron GT RS belső tere és kényelmi lehetőségei?⚡️

– Az e-tron GT RS belső terét fantáziadús és funkcionális elemek jellemzik. A kabin több digitális kijelzőt és prémium minőségű díszítőelemeket tartalmaz. A kényelmi funkciók közé tartozik a hangulatvilágítás, fűthető és hűthető első ülések masszírozó funkcióval, valamint bőséges lábtér a hátsó üléseken.

✅Milyen újdonságokat hoz a 2024-es év az Audi e-tron GT számára?⚡️

– A 2024-es évben az Audi e-tron GT Prestige és RS változatai új mátrix LED fényszórókat kapnak lézeres távolsági fénnyel. Emellett bevezetésre kerül egy új, sebességnek megfelelően változtatható kormányzássegítő rendszer és hat hónapos előfizetés az Audi Connect Plus infotainment alkalmazáscsomagjára.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük