Olvasási idő: 3 perc

Az elektromos autókkal kapcsolatban a mai napig a legtöbb kérdés a hatótávolságról és a töltési időről merül fel. Még mindig egy viszonylag teljesen új technológiáról van szó, ami folyamatosan fejlődik, ami annak is köszönhető, hogy már az összes nagyobb gyártó elkezdte fejleszteni a saját villanyautó flottáját. Azt, hogy egy elektromos autó mennyit megy egy töltéssel, rengeteg tényező befolyásolhatja.

Egy elektromos autó mennyit megy egy töltéssel, és hogyan kell kiszámolni?

A villanyautók töltése ma már szinte gyerekjáték, rengeteg megoldás közül lehet választani, például napelemmel is tölthetjük maximálisra az akkumulátort. Amint elég energia került az elektromos autóba, máris elkezdhetjük az utazást. Ahhoz, hogy lássuk, mennyit megy el egy töltéssel, meg két adatra lesz szükség: az akkumulátor kapacitására (mennyi kWh), valamint az átlagos, gyárilag megadott fogyasztásra (kWh/100 km).

nyilvános töltéshez képest az otthoni töltés esetben óra is kevesebb, akár kisebb elektromos autó feltöltése is gyorsabb

Egy elektromos autó mennyit megy egy töltéssel, és hogyan kell kiszámolni?

A villanyautók töltése ma már szinte gyerekjáték, rengeteg megoldás közül lehet választani, például napelemmel is tölthetjük maximálisra az akkumulátort. Amint elég energia került az elektromos autóba, máris elkezdhetjük az utazást. Ahhoz, hogy lássuk, mennyit megy el egy töltéssel, meg két adatra lesz szükség: az akkumulátor kapacitására (mennyi kWh), valamint az átlagos, gyárilag megadott fogyasztásra (kWh/100 km).

Például a Ford Focus Electric 2017 utáni modelljeinek az akkukapacitása 33,5 kWh, az átlagos fogyasztása 15,9 kWh/100km. A kapacitást elosztjuk a fogyasztással, majd megszorozzuk százzal, az így kapott eredmény ~210 km. Ez a jármű átlagos hatótávja egy maximális töltéssel. A töltési időn már egy megfelelő fali töltővel vagy töltőoszloppal is alakíthatunk.

Arra viszont érdemes odafigyelni, hogy a fogyasztást, így a hatótávot is rengeteg tényező befolyásolja. Nem lesz kétszer ugyanaz a maximális megtehető távolság, nézzük, mik lehetnek az okai.

Mi befolyásolja a fogyasztást?

Az elektromos autó hatótávja belső és külső tényezőkön is múlik. Most hagyjuk figyelmen kívül az akkumulátor teljesítményét, koncentráljunk a többi szempontra. Az első az autó súlya és a használati funkciók. Egyáltalán nem mindegy, hogy egy teljesen megpakolt autóval vagy egy szinte üres járművel indulunk neki az útnak. A fogyasztást befolyásolja a csomagok és az utasok súlya is. Mindemellett azt is bele kell kalkulálnunk, hogy az utastérfűtés, fényszórók, klíma mind-mind energiát használnak.

A sofőrön is sok múlik, mivel a vezetési stílus is befolyásoló tényező. Általánosságban el lehet mondani, hogy a magas sebességhez több energiára van szükség. Minél sportosabb valaki stílusa, sokat fékez, annál több lesz az energiafogyasztás is.

A külső tényezők közül a domborzat és az útviszonyok azok, amik elsősorban hatással vannak a fogyasztásra. Ha sok az emelkedő, akkor több energiára van szükség, ugyanez igaz a rossz minőségű utakra is. Az időjárási körülmények és a külső hőmérséklet is befolyásoljak az akkumulátor teljesítményét, mivel ha túl hideg vagy meleg van, akkor az autó rendszereit hűteni vagy fűteni kell, hogy az akkumulátor az ideális hőmérsékleti tartományban maradjon.

mennyi idő egy nissan leaf feltöltési ideje, mekkora az akkumulátor kapacitás és milyen helyen érdemes tölteni

Hogyan javíthatunk a hatótávon?

Szerencsére van pár javaslat, tanács, amit ha betartunk, akkor növelhető a hatótáv és hatékonyan használhatjuk fel az energiát a mindennapokban. Ilyen például az is, hogy próbáljunk inkább gazdaságos módban vezetni, ne száguldozzunk, mellőzzük a nagy kigyorsításokat indulásnál és amikor csak lehetséges, a regeneratív motorféket használjuk lassításhoz.

A csomagtartóban ne legyenek felesleges, ritkán használt holmik. Kerüljük a túltöltést, amint eléri az akkumulátor a 100%-ot, minél hamarabb csatlakoztassuk le, mivel ez ronthatja az akkumulátor élettartamát is. Hideg napokon pedig ajánlott addig a töltőn hagyni az autót, amíg üzemi hőmérsékletre nem melegszik. A hatékony töltéshez pedig használjunk fali töltőt, aminek telepítéséhez keressen minket bizalommal.

elektromos autók töltése 40 kwh töltés nagyon hatékony autó a tesla model 3 akár 400 km hatótáv

GYIK

✅ Hány kilométert kilométert képes átlagosan megtenni egy elektromos autó egy töltéssel? 🚗⚡️

Az elektromos autók hatótávolsága általában 100 és 500 kilométer között változik egy teljes töltéssel, de ez függ az autó típusától, az akkumulátor méretétől és a vezetési körülményektől.

✅ Milyen tényezők befolyásolhatják az elektromos autó hatótávolságát? 🚗⚡️

A jármű hatótávolságát több tényező is befolyásolja, például az akkumulátor kapacitása, a vezetési stílus, az időjárás, a sebesség, valamint a terhelés.

✅ Milyen módon lehet megbecsülni az elektromos autó hatótávolságát? 🚗⚡️

Az elektromos autó hatótávolságának becslése során figyelembe kell venni az autó akkumulátorának kapacitását, az autó műszaki adatait, valamint a tervezett útvonalat és a vezetési körülményeket. Az autó gyártója általában ad tájékoztatást az autó hatótávolságáról, vagy a beépített rendszerek, illetve az alkalmazások is nyújthatnak információkat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük