Olvasási idő: 3 perc

Az elektromos autókhoz ma már rengeteg kiegészítő érhető el, amelyek a járművekhez hasonlóan hatalmas fejlődésen estek át az elmúlt években, és továbbra sem lassul ez az ütem. Ezek közül a termékek közül kiemelkednek az elektromos töltők, amelyekre egyre nagyobb figyelem hárul, hisz az elvárások is változnak. Közülük is kiemelkednek például a hálózatfigyelős töltők.

hálózatfigyelős töltő – Miért érdemes inkább ezt választani?

Manapság egyre jobban elterjed az az álláspont, hogy a gyári töltők inkább csak egyfajta vésztartalékok, nem az elsődleges töltési eszközök. Ez már csak azért is fontos, mert az elmúlt hónapokban nagy figyelem hárult Magyarországon is az energiafelhasználásra, az energiaválságra, a gyári töltők pedig nem a leghatékonyabbak, sőt. Egy prémium fali töltő ma már rengeteg funkcióval rendelkezik, ott van például a Wallbox Pulsar termékcsalád, ami már eleget tesz az “okoseszköz” kifejezés elvárásainak, és még mobilapplikációval is vezérelhetjük.

De miért fontos ez egyáltalán, hogy egy fali töltő milyen egyéb funkcióval rendelkezik, nem csak az a lényeg, hogy feltöltse az akkumulátort? A válasz egyszerre igen és nem. Természetesen egy hálózatfigyelős töltő elsődleges célja továbbra is az, hogy az elektromos autót 100%-ra töltse, de a “hogyan” az egyáltalán nem mindegy. A gyári töltők például nagyon alacsony töltési hatékonysággal rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy a hálózatból felvett energiának csupán kb. a 80%-át képesek átadni a jármű akkumulátorának. Továbbá egy ilyen átlagos eszköz nem képes figyelni azt, hogy éppen mennyire túlterhelt az otthoni hálózat, így még kellemetlenségekhez is vezethet a használata.

Egy modern, hálózatfigyelős töltőoszlop vagy fali töltő már képes folyamatosan monitorozni otthonunk energiaellátását. Röviden ez azt jelenti, hogy amikor például az egész család otthon van, mindenki TV-zik, számítógépezik, süt-főz, azaz aktívan használja a hálózatot, akkor az elektromos autó akkumulátorának töltését háttérbe helyezi, kevésbé terheli a villanyhálózatot, mivel éppen magas az áramfogyasztás. Ha aludni térünk vagy már csak pár eszköz aktív, akkor növeli az elektromos autó töltési teljesítményét.

Wallbox Pulsar Max elektromos autó fali töltő - hálózatfigyelő rendszerrel

Hálózatfigyelős töltővel spórolhatunk

Ez ma, Magyarországon elengedhetetlen funkció, mivel az energiaválságnak, a magas rezsiáraknak köszönhetően mindenki azt keresi, hogy hol tud spórolni. Nem engedhetjük meg magunknak azt, hogy például a gyári töltő miatt elvesszen az energia ötöde, valamint túlterheljük a hálózatot, mert ezzel csak a költségeket növeljük. Egy hálózatfigyelős töltővel rengeteg kényelmi funkciót is kapunk, amit kihasználhatunk, így rövid, közép- és hosszú távon is csökkeni fog a rezsi. Természetesen a spórolást lehet tovább fokozni, ha napelem rendszerrel is rendelkezünk otthon, akkor a hálózatfigyelős töltővel párosítva nemcsak az energia előállítása, de annak felhasználása is teljesen zöld lesz, valamint “ingyenes”.

Milyen okosfunkciókkal találkozhatunk még?

A hálózat figyelése csak a jéghegy csúcsa, amit egy modern elektromos autó fali töltő tud nyújtani. Ahogy azt már említettük, az egész eszközt lehet egy mobilapplikációról irányítani. Ezzel beállíthatjuk például a töltő teljesítményét is, ha úgy érezzük, közbe kell lépni vagy éppen nagyon használjuk az otthoni hálózatot, de mindemellett még részletes visszajelzést is kaphatunk a felhasznált energiáról, a töltési folyamatról. Egy ilyen eszköz beszerelése nem gyerekjáték, keressen minket bizalommal az elinduláshoz.

Ha további kérdésed van a hálózatfigyelős töltőinkel kapcsolatban, akkor ne habozz! Vedd fel a kapcsolatot velünk még ma!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük