Olvasási idő: 2 perc

Ami pár évvel ezelőtt még álom volt, ma már teljes mértékben egy elérhető kombináció: napelem elektromos autó töltéséhez. Az energia felhasználása mellett magát az előállítást is teljesen környezetbaráttá varázsolhatjuk, így egy hatalmas lépést téve ökológiai lábnyomunk csökkentéséért.

Az elmúlt bő évtizedben nemcsak az elektromos autók száma növekedett robbanásszerűen, hanem a napelemeké is, így már csak idő kérdése volt, hogy mikor jön létre a tökéletes párosítás.

elektromos autók töltése, napelemes rendszer akár többféle kw-os napelemes rendszert lehet telepíteni és napelemmel tölteni otthon

Napelem elektromos autó töltéséhez, de miért van rá szükség?

Annak ellenére, hogy ma már az elektromos autó töltése egyszerű, ami a kiépült infrastruktúra mellett a rengeteg töltési fajtának is köszönhető, még mindig hallunk olyan ellenérveket az e-autókkal szemben, amelyek a tölthetőségre irányulnak.

Szerencsére ma már Magyarországon is több nyilvános töltőállomás érhető el, és az önkormányzatok, vállalatok is elkezdtek saját kezűleg telepíteni töltőoszlopokat. Mindemellett már az otthoni töltési lehetőségek száma is folyamatosan növekszik, mivel a piacon egyre több fali töltő érhető el, amelyek kezelése nagyon egyszerű, de maga a beépítése nagy odafigyelést és szakértelmet igényel.

A töltés mellett még a másik nagy kritika az e-autókkal szemben, hogy a hatótávjuk nagyon alacsony. Egyrészt évről évre jelennek meg új modellek, amelyek teljesítőképessége mindig nagyobb az előző szériánál, másrészt az egész Európai Unióban fejlődik az elektromos autózáshoz szükséges infrastruktúra, így a hatótáv már egyáltalán nem lehet probléma. Már léteznek például telefonos applikációk, amivel megnézhetjük a közelünkben lévő töltőállomások elérhetőségét.

Besen Wallbox Elektromos autó fali töltő type 2 22kw, 11kw

Otthoni töltés otthoni árammal

Egy fali töltővel vagy töltőoszloppal már egyszerűen, kényelmesen megoldhatjuk az otthoni töltést. A fő érvek amellett, hogy ne a gyári töltőt és a hagyományos konnektort használjuk, az a biztonság és a hatékonyság. A hagyományos konnektorok nincsenek felkészítve ekkora igénybevételre, így egyáltalán nem védenek a hálózat túlterhelése ellen.

A hatékonyságot több oldalról is megközelíthetjük: ha a hagyományos konnektort-gyári töltő kombinációt választjuk, akkor maga a töltés ideje is nagyon hosszú lesz, ami könnyen okozhat kényelmetlenséget, ha viszonylag szoros a napirendünk. A hatékonysághoz tartozik ugyanúgy az is, hogy mekkora energiát használunk fel a teljes töltéshez. A töltési hatékonyság leginkább azt mutatja meg, hogy mennyi energiát vesz fel a töltő, és abból mennyit ad át az elektromos autó akkumulátorának. Egy gyári töltő-hagyományos konnektor kombináció esetében sok energia vész el, ami az energiaválság idejében plusz költséget is jelenthet.

Mindezekre jelent tökéletes megoldást az, ha egyrészt beépítünk egy saját fali töltőt vagy töltőállomást, másrészt a napelem rendszer kiépítése. A napelemek segítségével saját magunk állíthatjuk elő az áramot, amit a fali töltővel az elektromos autóba juttathatunk. Így lesz mind az energia előállítása és felhasználása teljesen környezetbarát. Napelemes rendszert hazánkban különösen előnyös kiépíteni, mivel Magyarországon a napsütéses órák száma az ország teljes területén az uniós átlag felett van.

napelem elektromos autó töltéshez. Napelem rendszer, napelemes rendszerek, elektromos autók töltése napelemes rendszerrel

Mindig kérjük ki szakemberek segítségét

Természetesen mind a napelem rendszer, mind a fali töltő kiépítése nagy hozzáértést és alapos tervezést igényel, így mindenképpen kérjük ki szakértő véleményét. Már a folyamat legelején érdemes segítséget kérni, mivel rengeteg kérdés merül fel egy ilyen beruházás során. Kérdéseivel keressen minket bizalommal.

napelem telepítése elektromos autó töltéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük