Olvasási idő: 3 perc

Elektromos autó cégeknek? Ezért jár jól a céged egy elektromos autóval!

Egy innovatív cég életében nap, mint nap felmerül a kérdés, milyen fejlesztésekbe, beruházásokba lenne érdemes belevágni. Természetesen a pályázati lehetőségeket, kedvezményeket is figyelő szemek kísérik, melyekben a környezetkímélő megoldások támogatása gyakorta megjelenik.

A céges autó ma virágkorát éli, használják személyszállításra, mint munkahelyi ingázás, alkalmazottak utaztatása, ügyfelek szállítása és áruszállításra, árumozgatásra is kiváló a saját vagy lízingelt céges jármű.

Amellett, hogy az elektromos céges autó használata egy pozitív környezettudatos üzenet a nagyvilág felé, még jól is járhat vele a vállalkozás. Hogy pontosan miért? Vegyük sorba!

A céges elektromos gépjármű beszerzése

Autóvásárlás esetén több szempontot is figyelembe vesz egy cég. Lényeges az ár, az értékállóság, a megbízhatóság, a fenntartási költség, a biztonság, melyekben az elektromos autó így vagy úgy kiemelkedik benzines társai közül.

Az ára nem mondható éppen alacsonynak, viszont az évente kiírásra kerülő elektromos autó pályázat sokat segíthet a beszerzésben.

elektromos autó cégeknek

Az E-AUTO-2021/GT és E-AUTO-2021/taxi pályázat keretében idén magyarországi székhelyű, telephelyű egyéni vállalkozások, gazdasági társaságok és közösségi autómegosztók támogatást igényelhettek elektromos autó, tehergépkocsi és/vagy robogó beszerzésére. Egyéni vállalkozók 1 járműre, gazdasági társaságok akár a rendelkezésre álló szabad de minimis keretük összegig, autómegosztók maximum 10 járműre igényelhettek támogatást, és rengetegen éltek is a lehetőséggel, mert a támogatási keret a megnyitás után szinte azonnal kimerült.

A vásárlással kapcsolatos járulékos költségek terén is jelentős kedvezményekkel számolhatunk, mert a regisztrációs adót, az visszterhes vagyonátruházási (átírási) illetéket, a gépjárműadót (súlyadót) és a cégautóadót is elfelejthetjük, ami egy nagyobb értékű autó beszerzésénél nem is olyan kis tétel.

A vásárlás utáni adókedvezmény az elektromos kivitel miatti károsanyag-kibocsátás csökkenésének köszönhető. Nyilván ez egy futárcég esetében a környezetre nézve óriási különbséget jelenthet.

A cégek, vállalkozások jövedelem- és vagyonszerzésre irányuló tevékenységet végeznek, ezért társasági adó kötelezettségük van.  A TAO-ból (társasági adóból) levonható kedvezmény, tehát adókedvezmény, 2020 végétől továbbra is Amennyiben lízinggel történt a beruházás, a lízingdíj áfájának a fele igazolás (céges és magánhasználat elkülönítése) nélkül visszaigényelhető.

A céges elektromos autó fenntartása

Talán a fenntartási költségek dominálnak leginkább egy céges autó kiválasztásánál, hiszen a költségvetést terhelő, folyamatosan megjelenő tételről van szó. Persze az sem mindegy, hogy mennyit kell karbantartásra, szerelésre költeni.

Villanyautóval az üzemanyag ára jelentősen csökken, hogy mennyire, az nagyban múlik a töltés módján. A cég számára telepített fali töltőállomás gyorsabbá és gazdaságosabbá teszi az energiafelvételt. Ahogy szaporodik vállalkozásunkban az elektromos autók száma, úgy egyre jobban járunk vele. Ráadásul a töltéshez szükséges energia költségéből a cég az áfát is levonhatja.

Azoknak a cégeknek, akik jelentősebb összeget költenek parkolási díjra, nagy könnyebbséget jelent az a zöld rendszámos autó parkolási díjkedvezménye is, a gépjárműadó- és cégautóadó mentességnek pedig évről évre örülhetünk.

A környezetkímélő járművek:

  • elektromos gépkocsi: tisztán elektromos 5E, plug-in hibrid 5P, növelt hatótávolságú hibrid 5N,
  • 5Z környezetvédelmi osztályba sorolt nulla emissziós gépkocsi,
  • tisztán elektromos motorkerékpár legalább egy energiatárolóval és átalakítóval.

Máris elég sok kiadást megspóroltunk és a szervízköltségről még nem is beszéltünk. Köztudott, hogy a villanyautó szervizköltsége alacsonyabb és a kopó alkatrész is kevesebb egy villanymotorban, mint a belső égésűben.

Munkavállalóknak, vezetőknek biztosított elektromos autók

Manapság egyre több munkavállaló dönt úgy, hogy cégautót biztosít munkavállalója részére. Teszik ezt azért, mert a béren kívüli juttatásoknak ez az egyik legjobb formája, illetve a munkaerő megtartás szempontjából is döntő jelentőséggel bír.

Az adózási előnyök itt is ugyanúgy megjelennek, amennyiben a juttatás tárgya elektromos autó. Mentesül a tulajdonos a gépjármű adó, a cégautóadó, a regisztrációs adó alól, illetve a vagyonszerzési illetéket sem kell megfizetniük.

Nagy könnyebbséget jelent cégnek és munkavállalónak egyaránt, hogy ma már az áfa 50%-a útnyilvántartás vezetése nélkül is levonható és céges használatot igazoló dokumentumokra sem lesz szükség.

Összességében kijelenthető, hogy gazdaságosabb céges autót adni egy alkalmazottnak, mint a fizetését megemelni.

Elektromos autó töltő telepítés ajánlat kérés

Kérjük az igénylőlap alján lévő fájl feltöltési opcióhoz töltsön fel képet a biztosíték tábláról, a töltő leendő helyéről és a köztük lévő távolságról (ha van rá lehetőség).

Click or drag files to this area to upload. You can upload up to 6 files.
Kérjük töltsön fel képet az elosztószekrényről, a töltő leendő helyéről és a köztük lévő távolságról. (Maximum 6 kép tölthető fel, képenként max. 6 MB - további képeket emailben tud küldeni a későbbiekben.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük