Olvasási idő: 7 perc

Bemutatunk néhány hasznos alkalmazást, amelyek könnyebbé és egyszerűbbé teszik az elektromos autók tulajdonosainak mindennapjait, így egyetlen villanyautós okostelefonjáról sem hiányozhatnak.

Az elektromos autózás hazánkban is egyre népszerűbb, ennek köszönhetően pedig a töltési lehetőségek is megszaporodtak. A töltőpontok egyre sűrűbben hálózzák be az országot, üzemeltetésükhöz pedig sok esetben szükségünk lesz egy mobilalkalmazásra is, amely segítségével egyszerűen és hatékonyan kezelhető a töltés folyamata és a fizetés is.

Ebben a cikkben bemutatjuk azokat az applikációkat, amelyek egyetlen elektromos autó sofőrjének sem hiányozhatnak a mobiljáról abban az esetben, ha szeretné, hogy járművét bárhol, bármikor hatékonyan, biztonságosan és a lehető legjobb áron tölthesse fel energiával!

Közösségi alkalmazások: találd meg a legközelebbi töltőállomást, a közösség erejével

Kezdjük a sort azokkal az univerzális alkalmazásokkal, amelyek a közösség erejére építve teszik egyszerűbbé a villanyautósok életét, így egyetlen sofőr mobiljáról vagy táblagépéről sem hiányozhatnak.

Plugshare

A Plugshare egy nemzetközi töltőállomás térkép, melynek célja, hogy megkönnyítse a töltőállomások keresését. Ennek érdekében a rendszerben jelenleg több mint 610.000 elektromos jármű-töltő állomás található.

A Plugshare egy közösségi applikáció, ami azt jelenti, hogy a naprakész adatokat nem az alkalmazás fejlesztője vagy üzemeltetője, hanem a közösség teszi elérhetővé. Ennek köszönhetően a Plugshare térkép nagyon gyakran frissül, és az új töltők általában ebbe az adatbázisba kerülnek be először.

A Plugshare egy olyan ingyenes applikáció, amely egyetlen elektromos autó sofőrjének sem hiányozhat a mobiljáról. Különösen abban az esetben ajánlott, ha minden helyzetben szeretnénk magunkat biztonságban érezni, hiszen használatával mindig találhatunk a közelünkben egy ideális töltőállomást. A járművezetők többek közt csatlakozótípus, valamint töltési sebesség alapján os szűrhetik a PlugShare térképet.

plugshare elektromos autó alkalmás
chargemap alkalmazás

Chargemap

A Chargemap funkcióját tekintve a Plugshare alternatívája. Gyakorlatilag ugyanazon a közösségi elven működik, mint a fentebb említett applikáció, célja pedig nem más, mint hogy segítsen megtalálni a legközelebb eső, használható töltőállomást.

A Plugshare és a Chargemap alkalmazások nagy előnye, hogy nem csak hazánkban, de nemzetközi terepen is használhatók. Ez azt jelenti, hogy külföldi utazások során is nagy segítséget jelentenek. A különböző külföldi országokban a két alkalmazás eltérő népszerűségnek örvend, éppen ezért, ha szeretnénk biztosra menni, utazás előtt érdemes lehet mindkettőt letölteni a mobilunkra.

A legfontosabb hazai alkalmazások: appok, amelyek egyszerűbbé és kényelmesebbé teszik a töltést

Hazánkban a töltőállomások többsége csak abban az esetben használható, ha rendelkezünk az üzemeltető által kibocsátott, hivatalos applikációval. Most ezek közül vesszük sorra a legfontosabbakat és megmutatjuk, miért lehet érdemes minden sofőrnek letöltenie az adott alkalmazást.

mobiliti a töltő információk mellett a jelenlegi 2022 -es árakat is megtalálhatjuk az applikációban

Mobiliti

Az MVM által üzemeltetett Mobiliti jelenleg a legtöbb töltőponttal rendelkező szolgáltatás Magyarországon. A Mobiliti töltők használatához az applikáció használata nélkülözhetetlen, hiszen többek közt a felhasznált energiáért történő fizetés is ezen keresztül lehetséges. A saját töltők mellett pedig a térképes keresőben a legtöbb hazai töltő megtalálható.

A Mobiliti egy modern applikáció, amelynek egyik nagy előnye, hogy rendkívül egyszerűen használható. Az appon belül beállított bankkártyával tudunk fizetni a töltésért és elindítani vagy leállítani a folyamatot. A Mobiliti-felhasználók különböző csomagok közül választhatnak, melynek köszönhetően annál kedvezőbb tariával tölthetik a járműveiket, minél gyakrabban használják a Mobiliti töltőket.

Mivel az MVM roaming partnerekkel is rendelkezik, melynek köszönhetően az applikáció használatával autónkat egy fix díj kifizetése után külföldön is anélkül tölthetjük, hogy forintról a helyi valutára kellene váltanunk. Sokak számára jó hír az is, hogy az alkalmazás Apple CarPlay-el is kompatibilis, ami azt jelenti, hogy a CarPlay szolgáltatással rendelkező autók fedélzeti kijelzőjén keresztül is használható.

drivE.ON

A drivE.ON az EON töltőhálózata, melyhez természetesen szintén tartozik egy saját mobilalkalmazás. Egy rendkívül hasznos kis applikáció, amely a Töltés indítása és Töltés befejezése lehetőségeken túl egyéb hasznos funkciókat is tartalmaz.

Az applikáción keresztül foglalhatunk például töltőt, fél órával a tervezett érkezés előtt, így biztosak lehetünk abban, hogy nem érkezünk hiába a számunkra ideális töltőállomáshoz. Amennyiben meggondolnánk magunkat vagy nem érnénk oda időben, a foglalások egyszerűen törölhetők is. Az alkalmazáson belül automatikus értesítést is kérhetünk arról, ha egy általunk választott töltő épp felszabadul.

driveon további térképek és fizetési módokat lehetőség szerint választhatunk az app használatával

MOL Plugee

A MOL Plugee egy sokoldalú alkalmazás, melyet a MOL töltőoszlopok megkereséséhez, a foglaltság ellenőrzéséhez, a töltés indításához és leállításához, illetve a fizetéshez egyaránt használhatunk. Az alkalmazást érdemes lehet letöltenie azoknak, akik számára fontos a gyors töltési idő. A MOL töltőállomásain ugyanis nagy teljesítményű, 50 kW-os DC töltők találhatók, ami azt jelenti, hogy használatukkal rövid idő alatt is jelentős mértékben tölthetjük autónk akkumulátorát és magabiztosan indulhatunk el az úti célunk felé.

Érdemes tudni, hogy a MOL töltőoszlopoknál nem csak alkalmazással, de a shopban készpénzzel vagy kártyával is fizethetünk. Az applikáció használatával azonban olcsóbban juthatunk hozzá az autónk üzemeltetéséhez szükséges energiához.

eCHARGE+

Az eCHARGE+ az ELMŰ-ÉMÁSZ töltőhálózatának saját applikációja, amelyre az ingyenes és fizetős állomásokon történő töltés során egyaránt szükségünk lesz. Az alkalmazás segítségével térképen kereshetjük meg a hozzánk legközelebb található ELMŰ-ÉMÁSZ töltőket, illetve távolról láthatjuk az adott töltők foglaltságát és működőképességét is.

A magyar töltők mellett pedig Innogy nevű anyavállalat által üzemeltetett, hazánkon kívüli töltőállomások is megtalálhatóak. Az eCHARGE+ éppen ezért nemcsak itthon, de egy külföldi utazás során is hasznos lehet.

echargeplus elérhető és számunkra megfelelő csatlakozó lehetőségek közül is válogathatunk

BookMyCharging

A BookMyCharging applikáció a Lukoil és az Optimum Way villámtöltőinek használatához szükséges. A töltés indítása és leállítása mellett szintén lehetőséget kínál az adott állomás fél órával korábban történő foglalására. Fontos azonban tudni, hogy csak 30 perc töltés garantált, ezt követően már ránk foglalhat a következő ügyfél.

A BookMyCharging egy különösen hasznos funkcióval rendelkezik, ami a legtöbb töltéssel kapcsolatos applikációból kimaradt. Segítségével ugyanis rákereshetünk a zöld rendszámmal ingyenesen igénybe vehető parkolóhelyekre.

Polyfazer

A Polyfazer egy cseh alkalmazás, amelyre hazánkban a Penny Market áruházak parkolóiban található töltőállomások használatához szükséges. A töltés indítása és leállítása funkciók mellett ez az applikáció is tartalmaz térképet, amelyben megkereshetjük a hozzánk legközelebb eső töltőoszlopot.

Sőt, az alkalmazás csevegési lehetőséget is biztosít, melynek köszönhetően felvehetjük a kapcsolatot azokkal, akik épp használják a töltőoszlopot, és megérdeklődhetjük tőlük, hogy mikor lesz újból szabad a pálya. A Polyfazer abban az esetben is hasznos lehet, ha utazni szeretnénk, hiszen Kelet-Európa több országában is szükség lehet rá bizonyos töltők használatához.

polyfazer eauto app
lidl echarge applikáció

LIDL eCharge

Ha már szóba kerültek a szupermarket-láncok, érdemes megemlítenünk a LIDL eCharge alkalmazást is, amely a LIDL ingyenesen használható töltőoszlopaihoz tervezett alkalmazás, melynek segítségével megkereshetjük a közelében található, elektromos töltőállomással rendelkező Lidl üzleteket, elindíthatjuk és leállíthatjuk a töltési folyamatot. Érdemes tudni, hogy a Lidl töltőállomások app nélkül is használhatók, azonban érdemes lesz letöltenünk az ingyenes alkalmazást.

Az applikáció ugyanis kifejezetten hasznos lehet abban az esetben, ha nagyobb energialöketre van szükségünk. Míg ugyanis az app nélkül csak 10 percig van lehetőségünk a töltésre, addig az alkalmazás használatával a jármű fél óráig is szabadon tölthető.

Ionity

Az Ionity alkalmazás kifejezetten az Ionity töltőállomás-hálózat használatához szükséges applikáció. Nagy előnye azonban, hogy a szerződéses partnercégek töltőállomásai esetében is használható.

Fontos megjegyezni, hogy míg a legtöbb szolgáltató esetében a saját alkalmazás használata garantálja a legkedvezőbb töltési árat, az Ionity esetében előfordulhat, hogy egy partnerszolgáltatónál olcsóbban megússzuk a töltést. Éppen ezért az árakra minden esetben érdemes odafigyelni.

ionity mobilapp
tea villanyautó töltő alkalmazás

Teapont

A Teapont a TEA. nevű szolgáltató töltőoszlopainak használatához szükséges applikáció. Segítségével térképen kereshetjük meg a legközelebbi töltőállomást, ellenőrizhetjük annak foglaltságát, elindíthatjuk és leállíthatjuk a töltést, és természetesen az appon keresztül rendezhetjük is a számlát.

Az alkalmazás különlegessége ezen kívül, hogy használatával bármelyik töltőállomásnál lehetőségünk nyílik saját RFID kártya vagy kulcstartó betanítására. Ennek köszönhetően a következő töltés az RFID kártya vagy kulcstartó segítségével is lebonyolítható.

Egyéb alkalmazások, amelyek a vezetést és a töltést egyaránt kényelmesebbé teszik

Az alábbiakban néhány olyan applikációt is szeretnénk bemutatni, amelyek nem feltétlenül a töltőállomások keresésére és a töltés kezelésére szolgálnak, azonban minden villanyautós számára hasznos segítséget jelenthetnek a mindennapok folyamán.

Parkl

A Parkl egy sokoldalú alkalmazás, amely eredetileg abból a célból jött létre, hogy segítse a sofőröket az utcai és parkolóházakban történő parkolás során. Az elektromos autózás egyre szélesebb körben történő elterjedésének köszönhetően azonban már a lokális töltőpontok keresésére is hatékony megoldást jelent.

A térképes kereső folyamatosan fejlődik és egyre több töltőt tartalmaz, és azt a segítségével azt is láthatjuk, hogy a választott állomás épp használatban van-e. Az alkalmazás a töltés indítására, illetve a töltési díj kifizetésére is lehetőséget kínál, így hatékony segítség lehet azon sofőrök számára, akik egyetlen applikáció segítségével szeretnék egyszerűbbé tenni a töltés folyamatát.

parkl alkalmazás villlanyautósoknak

A Better Route Planner

Az A Better Route Planner (ABRP) alapvetően egy útvonaltervező applikáció, amely remek lehetőséget kínál a villanyautósok számára. Segítségével ugyanis hosszabb útvonalainkat biztonságosan és hatékonyan, az optimális töltőpontok beiktatásával tervezhetjük meg.

Az alkalmazás rengeteg lehetőséget kínál. Az autótípustól az akkumulátor töltöttségi szintjén át egészen a tervezett fogyasztásig rengeteg paraméter beállítását teszi lehetővé, és többek közt az általunk preferált töltőállomásokat is meghatározhatjuk. Abban az esetben, ha hosszabb belföldi vagy épp külföldi utazást tervezünk, ennek az applikációnak a telepítése gyakorlatilag kötelező.

abetterrouteplanner elektromos autó app

EV Hotel

Ha szállodában töltjük az éjszakát, ezalatt az idő alatt pedig szeretnénk feltölteni elektromos autónkat, az EV Hotels kiváló alkalmazás lehet számunkra. Az applikáció célja ugyanis, hogy térképen jelenítse meg azokat a szálláshelyeket, amelyek saját töltőállomással rendelkeznek. Használatával hazánkban és a határokon túl több ezer szálloda közül válogathatunk.

Az applikációból azt is megtudhatjuk, hogy az adott szálláshelyen milyen teljesítményű töltő található. Ha pedig az általunk választott hotel nem rendelkezik saját állomással, a közelben található, nyilvános töltési lehetőségek közül is válogathatunk. Sőt, az applikáció használatával még azt is meghatározhatjuk, hogy milyen távolságot vagyunk hajlandók megtenni egy elektromos töltőhöz a szállodától, így elkerülhetjük a kellemetlen meglepetéseket.

Bárhol is tartózkodunk a világon, az EV Hotels segíthet megtalálni az ideális szállást, és elkerülni a töltőállomások keresésével járó stresszt. Az alkalmazás a regisztrált szálláshelyek esetében a szoba- és töltőfoglalást is lehetővé teszi, az appon belüli foglalásért pedig jutalompontokat is gyűjthetünk.

ev hotel töltés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük