Olvasási idő: 3 perc

Az elektromos autó töltése a mai napig az egyik kulcskérdés a vásárlók részéről. Sokan félnek emiatt váltani, valamint még az “alacsony” hatótávot szokás még említeni kifogásként, hogy miért nem térnek át a “hagyományos”, benzines autókról az e-autóra. Pedig a jelenlegi helyzet csak megerősíti a villanyautók helyzetét, hisz például hazánkban sokkal gazdaságosabb az elektromos autó töltése otthon az ársapka eltörlése után is.

elektromos autó továbbra is megéri akár 22 kw os töltők, csatlakozó esetében is, ezt fontos leszögezni a magyar mol viszonylatokban is érdemes

Hogyan lehet egyáltalán gazdaságosabb az elektromos autó töltése ársapkával és az eltörlése után is?

A legjobb, ha a hagyományos, benzines vagy dízeles járművekkel hasonlítjuk össze: az üzemanyag ára az ársapka eltörlésével megemelkedett, ezzel szemben a villamos energia ára nem változott. A családok továbbra is igénybe vehetik egy bizonyos szintig a rezsicsökkentési kedvezményt, amit akár az elektromos autó töltésére is lehet használni például egy Wallbox Pulsar Plus fali töltő segítségével, ami a nyilvános töltőállomásokkal is könnyedén felveszi a versenyt teljesítményben.

Wallbox pulsar plus elektromos autó fali töltő

Sőt, továbbmegyünk: a megfelelő rendszereket használva, az elektromos autó otthoni töltése alig jár valamilyen költséggel, ami az ársapka eltörlése után csak még gazdaságosabbá teszi egy ilyen jármű használatát. A benzines közlekedési eszközt használók a jelenlegi kiadás növekedése miatt valószínűleg azt számolgatják, hogy hogyan tudják még kevesebbet és gazdaságosabban használni a gépjárműtvet, ezzel szemben az e-autó felhasználóknak semmilyen változtatást nem kell eszközölni a mindennapjaikban.

A villamos energia ára jelenleg rögzítve van, ezzel szemben a benzin most már ki van téve a nemzetközi trendek változásainak. Az autó típusától függően a 100 km-es távolság ára általában (egy kb. 8 literes átlagfogyasztással számolva) 5000-6000 forint körül mozog, de ez csak általános tájékoztatás, az árak valószínűleg eltérőek lehetnek az adott piaci helyzettől és az üzemanyag áraitól függően. Javasoljuk, hogy nézd meg a helyi üzemanyag-árakat, és számold ki pontosan, mennyibe kerülne az utazás a te esetedben. Egy elektromos autóval ugyan ez a távolság 17kWh átlagfogyasztással számolva 1190Ft körül lenne. Természetesen nyilvános töltőkön, gyorstöltőkön drágábbak az árak, de még ezekkel számolva is 2500-3500Ft 100 kilométernyi energia. Egyik napról a másikra nagyot változtathat a pénztárcánkon egy-egy megugrás, ezzel szemben az elektromos autók töltésével lehet előre kalkulálni. Ebben nagy segítséget jelentenek a különböző otthoni töltőoszlopok és fali töltők, amelyekkel szabályozhatjuk, mikor és hogyan töltse járművünket a rendszer.

Wallbox eiffel pulsar plus elektromos autó töltőoszlop

A leggazdaságosabb megoldás: elektromos autó töltése napelemmel

elektromos autó töltése napelemmel is tudja a hálózat használatával bármilyen csatlakozóval este, akár három fázissal szerelt

Az elektromos autó töltése napelemmel rendszerint otthon történik, de kültéren is lehetőség van napelemes töltőállomások használatára. Az energia előállításával és használatával kapcsolatban egy valamire kell odafigyelni: a hosszú távú megoldásokra. Manapság az energiaválság és az éghajlatváltozás is megmutatta, hogy a változtatásokra nem érdemes várni, fel kell gyorsítani a folyamatokat és mind állami, mind egyéni szinten el kell kezdeni azokat. Az elektromos autók vásárlását rengeteg tényező ösztönzi, például állami támogatás, zöld rendszám nyújtotta előnyök és persze az otthoni töltés adta kényelem.

Az otthoni töltés egyik legjobb megoldása az, ha otthonunk már rendelkezik kiépített napelem rendszerrel vagy a közeljövőben lesz telepítve. Magyarország az uniós átlag felett van a napsütéses órák számát tekintve, és az egyes országrészek között nincs nagy eltérés, így mindenhol előnyös belekezdeni. A napelem rendszerrel “ingyen” állíthatunk elő villamos energiát, amivel feltölthetjük az elektromos autót, és emellett a napelemek által termelt áram környezetbarát, mivel nem termelnek károsanyagokat a használatuk során; máris elértük a lehető leggazdaságosabb és legzöldebb megoldást.

Napelemmel összeköthető töltők megtekintése

Válaszd ki a neked megfelelőt

Nézz körül a napelemmel összeköthető töltőink között és keress minket elérhetőségeinken, ha segítségre van szükséged!

Mindig kérjük ki szakember segítségét

Legyen szó napelem rendszer kiépítéséről, töltőoszlop vagy fali töltő beszereléséről vagy elektromos autó vásárlásáról, esetleg mindháromról, mindig kérjük ki szakember segítségét. Napelemet és fali töltőt hivatalos szakértő nélkül nem is kezdhetünk el telepíteni, így mindenképpen érdemes tapasztalt specialistákat keresni. Ha már megvan az elhatározás vagy esetleg még több információra van szüksége hozzá, mindkét esetben keressen minket bizalommal.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük