Olvasási idő: 7 perc

2023-tól módosulnak a napenergia felhasználásával kapcsolatos szabályok, és megszűnik a korábbi szaldós elszámolás. Mit jelent ez, és miért érdemes a napelemes rendszerek tulajdonosainak az energiatároló megoldásokba fektetni. Hogyan érinti ez az elektromos autójukat megújuló energiával használó sofőröket? Megmutatjuk a legfontosabb tudnivalókat!

Napjainkban a napelemes rendszerek használata egyre népszerűbbnek számít. Nem véletlenül, hiszen gazdaságos és fenntartható megoldást jelentenek otthonunk áramellátása szempontjából, ráadásul az elektromos autók tulajdonosai számára még inkább környezetbaráttá teszi a közlekedést.

Az energiatárolók használata is egyre aktuálisabb napjainkban. Rezsicsökkentés, energiaválság: az emberek figyelmét minden irányból arra terelik, hogy igenis figyeljünk oda az energiahasználatra. Itt nemcsak arra gondolunk, hogy mennyi áramot használunk, hanem hogy milyen energiát, vagy ki állítja elő azt. Ma már sokkal többet tehetünk azért, hogy mi magunk is zöld fogyasztók legyünk.

A napelemes rendszerek különösen abban az esetben lehetnek gazdaságosak, ha működésüket energiatároló rendszer telepítésével is támogatjuk. De miért különösen fontos az energiatároló, és miért lesz 2023-tól még nagyobb a jelentősége? Milyen funkciót lát el, milyen szabályok vonatkoznak az üzemeltetésére, és hogyan telepíthetünk akár állami támogatás segítségével is saját energiatárolót?

Ebben a cikkben megmutatjuk a legfontosabb dolgokat, amelyeket az energiatárolók használatával kapcsolatban az elektromos járművek tulajdonosai számára tudni érdemes.

Miért van szükség energiatárolókra?

A gazdaság, mindennapjaink jelenleg hatalmas változáson mennek keresztül. Az energiaválság is megmutatja, hogy nem feledkezhetünk meg a zöld módszerekről. Fel kell gyorsítani a folyamatokat, ugyanis fordulóponthoz érkeztünk: a fosszilist felváltja a megújuló energia. A legjobb példa erre az, hogy a benzines autókat elkezdték felváltani az elektromos változatok. A legtöbb fejlesztés, kutatás már az elektromos járművekkel foglalkozik, ezt mutatja például a töltők fejlődése.

A fordulópont nehézségekkel jár, pláne így a globális járvány után. Az árak emelkednek, mivel a kínálat továbbra is alacsonyabb, mint a kereslet, valamint a termékek szállítása egyre drágább. Az ár növekszik, mivel a fosszilis energiahordozók kitermelésére egyre kevesebb beruházás indul, az államok nem is támogatják ezeket. Hosszú távon ez rengeteg előnnyel jár, de rövid távon megmutatkoznak negatív hatások, mint amilyen az árnövekedés is.

akkumulátoros energiatároló következő teljesítmény hosszú, hatékony, képes hosszan tárolni nagy villamosenergia kwh energiatárolás

Ezért is fontos az, hogy a megtermelt, de fel nem használt energiát minél hatékonyabban tároljuk. Az energiatárolókra hatalmas figyelem hárul, pláne a napelemek, szélerőművek korszakában. Egyre több ingatlanon jelennek meg a napelemek, több uniós támogatás is ösztönzi az államokat ezek kiépítésére. Az egyik nagy ellenérv szokott lenni, hogy az átlagember nem mindig akkor fogyaszt, amikor például a nap süt és a napelem áramot termel. Ez így természetes, mivel napközben általában munkában, iskolában tartózkodunk mi és családtagjaink. A legtöbb áramot reggel és késő délután, éjszaka fogyasztjuk. Ahhoz, hogy a nappal kitermelt áramot mi is használjuk fel, szükség van energiatárolókra.

Ma már a piacon több energiatároló is elérhető, amelyekkel akár elektromos autónk töltése is megoldható, például amíg alszunk. Ehhez több tippet, javaslatot is tudunk adni blogunkon. Otthoni napelem rendszerhez kifejezetten ajánlott egy ilyen berendezés beszerzése, ami ugyan költséges, de pár év alatt visszahozza az árát, és sokkal kényelmesebbé teheti az otthoni termelést, felhasználást. Szinte teljesen lecsatlakozhatunk a hálózatról és önellátóak lehetünk.

Miért érdemes energiatárolóval bővített napelemrendszert telepíteni?

A napelemes rendszerek már önmagukban is gazdaságos megoldást jelentenek abban az esetben, ha otthonunk áramellátását részben függetleníteni szeretnénk az energiaszolgáltatóktól. Abban az eseten azonban, ha teljesen elszakadnánk tőlük, szükségünk lesz egy olyan megoldásra, amely lehetővé teszi, hogy a megtermelt energiát tárolni is tudjuk, és a napelemek által előllított áram bármikor felhasználható legyen. Erre szolgálnak az akkumulátoros energiatárolók, amelyek lehetővé teszik, hogy akár hálózati áram felvétele nélkül, mindössze a napelemek által megtermelt áram használatával fedezhessük otthonunk energiaszükségletét.

Az energiatárolók rendszerek a napközben megtermelt energiát egészen a tényleges felhasználásig raktározzák. Ez azt jelenti, hogy az energiát akár éjszakai vagy a fogyasztási csúcsidőszakokon kívül is felhasználhatjuk, így a napelemes rendszer által kínált lehetőségek maximális mértékben kihasználhatóvá válnak.

Nem csoda tehát, hogy az energiatároló megoldások is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Ez a népszerűség pedig még korántsem hágott a tetőfokára. A nagy ugrás valószínűleg most fog következi, hiszen a közeljövőben a napelemek által termelt energia elszámolása lényegesen megváltozik. Ez pedig minden olyan fogyasztót érinteni fog, aki jelenleg a saját rendszere által megtermelt villamos energiát a szolgáltató rendszerére töltötte vissza.

hidrogén akkumulátoros energiatároló, amely megújuló energia tárolására is alkalmas akkumulátor
elektromos autó töltése napelemmel

Viszlát, szaldó elszámolás! Avagy ezért lesz különösen fontos az energiatároló 2023-tól

Nemrég érkezett a hír, mely szerint az újonnan történő háztartási és céges telepítések esetén megszűnik a vételezett és visszatáplált energia egyenlegén alapuló szaldó elszámolás. A szaldó elszámolás lényege, hogy egy oda-vissza mérő óra telepítésével egyszerűen leolvasható, hogy éves szinten mennyi volt a hálózatba táplált és a hálózatból vételezett villamos energia, a tulajdonosoknak pedig az egyenleg alapján kell fizetnie a szolgáltatónak.

Ez a fogyasztók számára azért jelent előnyös megoldást, mert napközben általában nem akkor használják fel az energiáját, amikor az éppen termelődik, hanem a nap más időszakaiban. A 2023. után üzembe helyezett napelemrendszerek estében azonban ez a kedvezményes éves szaldóelszámolás megszűnik, és a rövidebb időszakokat alapul vevő elszámolási mód váltja.

A változás oka, hogy a mostani hálózat ennyi, napelem által megtermelt energiát már nem tud befogadni, így a kormány a betáplálás kötelezettségét felfüggeszti. Aki tehát ezután napelemet telepít, az a saját háztartásában használhatja fel a megtermelt energiát. Ilyen módon a telepítési eljárás is egyszerűbb lesz, hiszen nincs szükség a szolgáltató engedélyére, ez pedig kevesebb bürokratikus huzavonával jár. A megtérülést azonban lényegesen lassítja, hiszen az energiafelhasználás időpontját ilyen módon az energia megtermeléséhez kell időzíteni. Abban az esetben persze, amennyiben nincs lehetőségünk az energiatárolásra.

Az új szabályok a háztartásokra és azokra a vállalkozásokra egyaránt vonatkoznak, amelyek saját célra állítanak elő villamosenergiát. A jelenlegi tervek szerint egy nagyszabású hálózatfejlesztést követően a későbbiekben a kormány újra lehetővé teszi majd a megtermelt villamos energia rendszerbe történő betáplálását, mondta el közösségi oldalán egy posztban Steiner Attila, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) energetikáért felelős államtitkára.

Addig is érdemes lehet viszont elgondolkodni az energiatároló akkumulátorok telepítésén, hiszen ezek lényegesen meggyorsíthatják a megtérülést azáltal, hogy lehetővé teszik a megtermelt villamos energia raktározását és tetszőleges időben történő felhasználását.

Energiatárolók és elektromos autózás: a tökéletes kombináció

Az elmúlt időszakban a napelemes rendszerek népszerűsége igencsak megugrott, köszönhetően az energiaárak drasztikus emelkedésének. Éppen ezért a szaldó elszámolás eltörlése sokakat meglepett és kellemetlenül érintett. Ettől függetlenül persze a napelemek továbbra is jó alternatívát jelentenek abban az esetben, ha részben vagy akár teljes mértékben szeretnénk függetlenedni az energiaszolgáltatóktól. Viszont ennek érdekében már elkerülhetetlen az energiatároló megoldások alkalmazása.

Az energiatárolók ugyanis lehetővé teszik, hogy a napelemes rendszerünk által megtermelt energiát akkor és ott használjuk, amikor és ahol szeretnénk. Ez a megoldás lehetővé teszi többek közt azt, hogy elektromos járművünk akkumulátorát a napsütéstől mentes órákban, akár éjszaka is hatékonyan tölthessük fel anélkül, hogy ehhez igénybe kellene vennünk a hálózati áramszolgáltatást.

elektromos autó töltése napelemmel

A töltés hatékonyságát tovább fokozhatja, ha elektromos autónkat nem a konnektorról töltjük, hanem olyan fali töltőt alkalmazunk, ami segít minimalizálni a töltési veszteséget. A fali töltők használatával a hatásfok akár 91 százalékra is emelhető, ami azt jelenti, hogy a napelemeink által megtermelt és energiatároló rendszerünk által tárolt villamos energia a lehető legalacsonyabb töltési veszteség mellett válik hasznosíthatóvá.

Mindezek mellett érdemes megemlíteni, hogy a fali töltők biztonságosabbak és gyorsabbak is, mintha autónkat egy hagyományos háztartási konnektoron keresztül töltenénk, hiszen ezek a töltők kifejezetten arra lettek kitalálva, hogy közvetlenül erről töltsük fel elektromos járművünket. Így a maximális biztonság és a gazdaságos működés érdekében érdemes elgondolkodni egy Wallbox telepítésén, mely az eco-smart funkciójának , segítségével a napelemeiből vagy szélturbináiból előállított zöld energiát elektromos járművünk leghatékonyabb és legfenntarthatóbb módon történő töltéséhez használhatjuk.

Napelemmel összeköthető töltők megtekintése

Válaszd ki a neked megfelelőt

Nézz körül a napelemmel összeköthető töltőink között és keress minket elérhetőségeinken, ha segítségre van szükséged!

Állami támogatás energiatároló telepítésére? Igen!

Ahogyan azt már fentebb is említettük, annak érdekében, hogy a megtermelt energia megmaradjon, és akkor is rendelkezésre álljon, amikor az időjárás nem teszi lehetővé a napelemek használatát, érdemes energiatároló akkumulátort telepíteni. Az energiatárolók segítségével ugyanis a háztartások nemcsak megtermelni, de tárolni is saját maguk tudják az energiát, ezáltal pedig nem függenek a központi hálózattól.

A telepítést pedig a kormány is ösztönzi egy energiatárolói támogatási program indításával, amint elérhetővé válnak az ehhez szükséges európai uniós források.

A kormány célja, hogy a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben foglaltaknak, illetve az ellátásbiztonsági szempontoknak megfelelően növelje a helyben rendelkezésre álló, környezetbarát napenergia hasznosítását. Magyarország természeti adottságai ugyanis ezen a területen a legjobbak.

Éppen ezért mindenkinek érdemes figyelnie az elérhető pályázatokat, aki napelemes rendszer telepítésén vagy fejlesztésén gondolkodik. Azoknak a villanyautósoknak pedig különösen, akik zöldenergia felhasználásával közlekednek, hiszen az energiatároló megoldások telepítése lényegesen gazdaságosabbá teheti a jövőben járműveik mindennapi felhasználását.

napelem telepítése elektromos autó töltéshez

Az akkumulátor is egy energiatároló

Természetesen nem csak nagy kaliberű energia tárolás amiről beszélhetünk, mivel az elektromos járművek szíve is ide tartozik: az akkumulátor. Általában két tévhitet szoktak megfogalmazni az e-autók akkujaival kapcsolatban. Az első az, hogy az előállításuk és kidobásuk nagymértékben környezetszennyező. Ami pár évvel ezelőtt még valamilyen szinten igaz lehetett, de már akkor is látszott, hogy a kép ennél sokkal árnyaltabb. Az akkumulátorokat újra lehet hasznosítani, újrafeldolgozni és hadrendbe állítani. A legtöbb e-autó gyártó már ezt az irányvonalat képviseli.

A másik gyakori érv az, hogy a kapacitásuk nem nagy, és gyorsan lemerül. Ezzel szemben egy Tesla akkuja például egy töltéssel akár 500 kilométert is bír. A töltési idő évről évre kevesebb, a kapacitás pedig növekszik.

A tervezés és a kiválasztás mindig fontos, függetlenül attól, hogy elektromos járműről, töltőről vagy energiatárolóról van szó. Ha kérdése merül fel, vagy tanácsra van szüksége, keressen minket bizalommal.

Ha érdekli, hogy hogyan használhatja autóját a saját otthona “Power bankjaként” akkor mindenképpen olvassa el cikkünket, ahol is a V2G (Vehicle to Grid) és a többirányú töltési technológiákról írtunk

Olvasson további érdekes és hasznos információkat blogunkban, vagy fáradjon be személyesen az újonnan nyílt üzletünkbe és kérdezze személyesen kollegáinkat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük