Olvasási idő: 2 perc

A villanyautókkal számtalan kérdés merül fel az átlagemberekben, ami egyáltalán nem meglepő, hisz még mindig egy viszonylag új közlekedési eszközről van szó. Annak ellenére, hogy egyre több látható belőlük az utakon, még mindig sokan aggódnak az elektromos autók hatótávolsága miatt.

Az elektromos autók hatótávolsága: nincs miért aggódni

Már most az elején megnyugtatunk mindenkit, hogyha valaki úgy gondolja, hallotta, hogy az elektromos autók nem rendelkeznek nagy hatótávolsággal, akkor ennek nincs sok alapja. Ma már könnyedén megbirkóznak egyetlen töltéssel akár 400-500 kilométerrel is, ami bőven elég, pláne Magyarországon a hétköznapokban.

A lemerülés miatt sem kell aggódni, hisz egy Európai Uniós szabályozásnak köszönhetően 60 kilométerenként kell töltőt telepíteni az EU területén. Ez nagymértékben megkönnyíti a villanyautósok életét, valamint plusz ösztönzőt jelent ahhoz, hogy elhagyjuk a benzines, dízeles járműveket.

A második fő tényező az útviszony. Városi közlekedés során, ahol nincsenek nagy emelkedők, extrém körülmények, szintén nem fog sokat fogyasztani a motor. Ezzel szemben egy szerpentinen már sokkal több energiára van szükség, vagy nem megfelelő minőségű aszfalton. Az időjárási körülményekről és a külső hőmérsékletről sem szabad megfeledkezni. Végül, de nem utolsósorban az sem mindegy, hogy az autó mennyire van megpakolva és milyen plusz funkciókat (pl. klíma) használunk még menet közben. Érdemes a témában tippeket és tanácsokat olvasni.

tisztán elektromos autó és a tesla model 3, tesla model x model y long range, vagy akár a bmw i3 hatótávja
tesla model x és model y long range elektromos autó hatótáv és hatótávja kwh-ban érdemes számolni, akár bmw és ford, vagy audi modelleket is figyelembe vehetünk

Természetesen azt, hogy egy elektromos autó a gyári adatai szerint képes elmenni 500-600 kilométert is, a gyakorlatban sok tényező befolyásolhatja. Ott van például már önmagában a vezetési stílusunk is. Ha valaki szeret sportosan, nagy sebességgel közlekedni, valamint sokat fékez, ahhoz több energiára van szükség, így a fogyasztás is jóval nagyobb lesz. Sokkal jobban megéri a kényelmes tempó, nyugodt közlekedés, mivel azzal a hatótávolságot is maximalizálhatjuk.

Hogyan történik a hatótáv kiszámolása?

Az elektromos autók hatótávolsága könnyedén kiszámolható, csak két adatra van szükség: az átlagos, gyárilag megadott fogyasztásra (kWh/100 km) és az akkumulátor kapacitására. (kWh). Nézzünk meg egy konkrét példát, amivel szemléltethetjük egy villanyautó fogyasztását. 

A Ford Mustang Mach-e akkumulátorának a kapacitása 75.7 kWh, az átlagos fogyasztása pedig 23.65 kWh/100km. A kapacitást elosztjuk a fogyasztással, az eredményt megszorozzuk százzal, így meg is kapjuk a hatótávolságot, ami ~320 km. Természetesen, mint ahogy azt már az előbbiekben is említettük, ezt még sok tényező befolyásolhatja akár pozitív, akár negatív irányba.

Ma már az elektromos autók kiemelkedő teljesítményt nyújtanak, amelyek mind hazai, mind globális szinten felveszik a versenyt a benzines, dízeles “kollégákkal”, sőt, már egyre kevesebb olyan terület marad, amiben nem számítanak elsőnek.

Keressük meg a számunkra legjobb megoldást

Persze lehet itt a számokkal dobálózni, hogy mégis mekkora hatótávolság az ideális, melyik autó rendelkezik a legnagyobbal, de a legfontosabb minden esetben az lesz, hogy mik a pontos igényeink. 

Városi használat esetén szinte teljesen mindegy, hogy 400 vagy 500 kilométer a hatótáv, mivel naponta átlagosan kb. 15-20 kilométert fogunk megtenni. Ha kérdése van az elektromos autókkal kapcsolatban, keressen minket bizalommal.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük