Olvasási idő: 3 perc

Az elektromos autókkal kapcsolatban a legtöbb kritika a hatótávolság miatt érkezik. Mi történik, ha nem érünk el az úti célhoz? Biztos mindig van a közelben egy töltőállomás? Megannyi kérdés, amelyeket gyakran még a legnagyobb gyártókkal kapcsolatban is feltesznek. Nem hiába népszerű téma a Tesla Model 3 hatótávja is.

A Tesla Model 3 hatótávja akár növelhető is

Természetesen itt nem arra gondolunk, hogy vegyük ki az akkumulátort és rakjunk bele egy újat. Az elektromos autók megfelelő használata, működtetése különösen fontos hosszú távon. Ezért is kell odafigyelni az akkumulátor élettartamára. Persze az sem mindegy, hogy milyen gyári adottságokkal rendelkezik az adott jármű. A Tesla Model 3 Standard Range Plus teljes elektromos kapacitása például 55 kWh, amiből a gyakorlatban körülbelül 50 kWh használható fel. Egy maximálisan feltöltött akkumulátorral 310 kilométert tudunk megtenni “tankolás” nélkül.

A Tesla Model 3-nak több változata is létezik. Az említett mellett ott van még a Long Range AWS modell is. Ez már sokkal nagyobb, 80 kWh-os akkumulátorral rendelkezik, amiből 72 kWh használható fel. Ezzel már figyelemre méltó, 450 kilométeres hatótáv érhető el egyetlen töltéssel. Ez bőven elég arra, hogy Debrecenből elkocsikázzunk a Balatonhoz nyáron, és még ott is meg tudunk tenni pár kört, mielőtt “üzemanyagra” lenne szükség.

tesla model 3 hatótávja, model, km h, tesla, autó, long range, első, töltés, rendszer, fogyasztás

A gyári adatokat azonban sok más tényező is befolyásolhatja. Az egyik ilyen például az, hogy mennyit használjuk a klímaberendezést. Ha a Balatonra utazunk nyáron, akkor bizony bőven szükség van hűtésre, mert odakint nagy a forróság. Ez csökkenti a hatótávolságot is, igaz, nem nagy mértékben, de azért érezhetően kevesebb lesz a megtehető kilométerek száma. Az útviszonyok is befolyásolják az üzemidőt, de az időjárás sem mindegy ilyen szempontból. A maximumot száraz időben, autópályán hozhatjuk ki az akkumulátorból. 

Oda kell figyelni továbbá arra is, hogy mennyire van megpakolva a csomagtartó és a vezetési stílus is hatással lesz arra, hogy milyen lesz a Tesla Model 3 hatótávja.

Mi érhető el ilyen hatótávolság mellett?

akkumulátor, autó, perc, összes, fogyasztás, navigáció, vezetési, tesla, autó, model 3, hatótáv, akár, kényelmes, biztonsági

Nem feltétlenül földrajzi értelemben gondolunk itt a kérdésre, hanem leginkább a teljesítmény kapcsán. Ajánlott leírásokat olvasni az elektromos autókról, de maradjunk a Tesla Model 3-nál. A Long Range AWD a 80 kWh-os akkumulátorral a maximálisan leadott teljesítménye 256 kW (346 LE) lesz. Ezzel nagyon gyorsan, mindössze 4,8 másodperc alatt képes felgyorsulni 0-ról 100 km/h-ra. A végsebessége sem kicsi: 235 km/h. Azonban az is egy fontos tényező, hogy ezt a teljesítményt hosszú távon is ki tudjuk hozni az autóból.

Ehhez arra van szükség, hogy mindent megtegyünk annak érdekében, hogy az akkumulátor hosszú élettartammal rendelkezzen. A mai akkuk már 20-25 évig is bírják, amivel könnyedén túlélhetik magát a járművet is. Érdemes odafigyelni arra, hogy hogyan és hányszor töltjük az akkumulátort. A villámtöltők ugyan csábítóak lehetnek, mivel 20-30 perc alatt képesek nulláról teljesen feltölteni az energiatárolót, de nem ajánlott rendszeresen használni őket.

A gyors töltés miatt az akkumulátor túlmelegszik, ami az élettartamára is negatív hatással van, idővel csökkenni fog a kapacitása, a hatékonysága. Ezt a gyakorlatban úgy fogjuk érzékelni, hogy hamarabb merül le.

A leghatékonyabb választás az otthoni töltő

A Tesla Model 3 hatótávja is úgy tartható szinten, ha minél jobban óvjuk az akkumulátort. Egy otthoni töltőoszlop vagy fali töltő nagy segítséget jelent ebben a kérdésben, mivel hatékonyan, ideális tempóban fogja feltölteni az autót. Ha kérdése van, keressen minket bizalommal és segítünk a telepítésben.

autó, tesla, model, fogyasztási, akkumulátor, kényelmes, szolgálatás, km h, első

✅GYIK⚡️

✅Mi történik, ha az elektromos autóval nem érünk el az úti célhoz, és nincs töltőállomás a közelben?⚡️

  • Ha az úti célhoz nem érünk el az elektromos autóval, és nincs közelben töltőállomás, akkor lehetőség van a menet közbeni töltésre is, ha van napelemes vagy hálózati adapterrel működő hordozható töltőnk. Emellett érdemes előre tervezni az útvonalat, hogy a töltőállomások elérhetők legyenek.

✅Mennyi a Tesla Model 3 hatótávolsága egyetlen töltéssel?⚡️

  • A Tesla Model 3 különböző változatainak hatótávolsága egyetlen töltéssel eltérő lehet. Például a Long Range AWD modell akár 450 kilométert is megtehet egyetlen töltéssel.

✅Milyen tényezők befolyásolják az elektromos autó hatótávolságát?⚡️

  • Az elektromos autó hatótávolságát befolyásolhatja több tényező, például az időjárás, az útviszonyok, a vezetési stílus, a csomagtér terhelése és a klímaberendezés használata.

✅Mennyi ideig bírja az akkumulátor az elektromos autóban?⚡️

  • Az akkumulátorok átlagosan 20-25 évig is bírják, de az élettartamot befolyásolja, hogy hogyan és mennyire gyakran töltik őket. Gyakori gyors töltés esetén az akkumulátor élettartama csökkenhet.

✅Milyen töltőt ajánlanak az elektromos autóhoz?⚡️

  • Az otthoni töltőoszlop vagy fali töltő ideális választás az elektromos autó töltéséhez, mivel hatékonyan és biztonságosan tölthetők vele az akkumulátorok. Ajánlott szakember segítségét kérni a telepítéshez.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük