Olvasási idő: 3 perc

Az elektromos autókkal kapcsolatban rengeteg kérdés merül fel a hétköznapokban. Ezek közé tartozik például a hatótáv kérdésköre. Ez szorosan összefügg azzal, hogy mégis mennyi az autó akkumulátor élettartama? Szerencsére ma már egyáltalán nem kell aggódnunk, mivel hatalmas távolságokat tudunk megtenni a jármű élete során.

Az elektromos autó akkumulátor élettartama

Az akkumulátorokkal kapcsolatban több tévhit is terjed a köztudatban. A technológia azonban ma már igazán fejlettnek mondható, de a gyártók továbbra sem álltak le a fejlesztésekkel. Az elektromos autók hatótávolsága is folyamatosan növekszik. Az új modelleknél már egyáltalán nem meglepő az, hogy egyetlen töltéssel képesek megtenni akár 400-500 kilométert is.

Az elektromos autókban található akkumulátorok már olyan összetétellel rendelkeznek, amivel akár 2-3000 töltési ciklust is képesek kibírni. Ez 10-15 évi folyamatos használatra is bőven elegendő lehet. Ezért sem véletlen az, hogy a gyártók sok esetben 7-10 éves garanciát is bevállalnak az előírt használat mellett. Fontos tudni azonban azt is, hogy függetlenül attól, hogy mennyire modern a kialakítás, az összetétel, az akkumulátor hatékonysága idővel folyamatosan romlani fog. Elég csak megnézni a telefonunkat vagy a laptopunkat. Hasonló jelenség zajlik le az elektromos autó akkumulátor élettartama esetén is, de természetesen itt egy sokkal lassabb folyamatról beszélünk.

Egy ma kapható, legújabb villanyautónál az akku élete könnyedén elérheti a 20 évet is, de még a járművet is képes lehet túlélni. Ez a technológia fejlődésének köszönhető. Az akkumulátor tényleges élettartama azonban több tényezőtől is függ. A degradáció mértéke, valamint a kapacitás csökkenése leginkább a hőmérséklettől és a töltési sebességtől is függ. Hideg körülmények között az akkumulátor kapacitása csökkenni fog. 

Az igazi veszélyt a meleg jelenti, mivel az akku túlmelegedése, gyorstöltése és az időjárás képes nagymértékben csökkenteni az élettartamot.

A töltésre is nagy hangsúlyt kell fektetni

Nem kell lemondanunk a hosszú élettartamról. A megfelelő töltésről azonban muszáj gondoskodni. Erre a legjobb megoldás, ha egy modern fali töltő, töltőoszlop kerül beépítésre otthonunkba. Ezek már olyan funkciókkal vannak ellátva, amelyek folyamatosan monitorozzák az akkumulátor állapotát, töltöttségét, így a túltöltés miatt sem kell aggódni. A rendszer hőmérsékletét is képesek figyelni, és mindig a lehető legjobb módon töltik fel az akkut. Az egész töltést lehet automatizálni, beállítani a paramétereket, hogy pontosan hány százalékra töltse fel az eszköz az akkumulátort. Általánosságban elmondható, hogy a legtöbb elektromos autó akku még 160 ezer kilométer megtétele után is képes a gyári kapacitásának legalább 70 százalékát biztosítani.

Több módszer is van az akkumulátor óvására

Az egyik általános iránymutatás az, hogy oda kell figyelni a felhasználási ciklusok számára. Ha a cellákat gyakran lemerítjük, majd azokat teljesen feltöltjük, az károsíthatja az akkumulátor képességét, hogy az optimális energiatárolás elérhető legyen. Ezért sem ajánlott mindig 100 százalékra feltölteni az akkut. Az optimális mindig a 80 százalék, valamint azt is el kell kerülni, hogy teljesen lemerüljön. Ezzel megelőzhetjük azt, hogy az akkumulátor túlterhelődjön.

A gyorstöltésre is oda kell figyelni, mert ilyenkor megemelkedik a berendezés belső hőmérséklete, ami hosszabb távon káros lehet a cellákra. Ha kérdése van, keressen minket bizalommal és segítünk eligazodni.

GYIK

✅  Mennyire fejlett és tartósak napjaink elektromos autó akkumulátorai? 🚗⚡️

Az elektromos autó akkumulátorai ma már rendkívül fejlettek és tartósak. Az új modellek akár 400-500 kilométert is megtehetnek egyetlen töltéssel.

✅  Mennyi ideig bírja az átlagos elektromos autó akkumulátora, és mi befolyásolja az élettartamát? 🚗⚡️

Az akkumulátorok átlagosan 10-15 évig is eltarthatnak, de a degradáció mértéke és a kapacitás csökkenése függ a hőmérséklettől, töltési sebességtől, és más tényezőktől.

✅ Milyen tényezők hatnak az akkumulátor élettartamára, és hogyan lehet ezeket minimalizálni? 🚗⚡️

Az élettartamot befolyásolja a hőmérséklet, a töltési sebesség, és a gyorstöltés. A megfelelő használattal, például 80%-os töltöttségig, minimalizálható a káros hatás.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük