Olvasási idő: 3 perc

Rengeteg ok van az elektromos autók használata mellett: az egyik a fölösleges CO2-kibocsátás csökkentése, de van egy másik motiváció is, ami nem csak a jegesmedvék védelméről szól, hanem az elektromos autók töltési költségeiről is.

Az elektromos autók töltési költségei általában olcsóbbak voltak, mint a hagyományos üzemanyaggal való tankolás. Ez azt jelenti, hogy az elektromos jármű használatával jelentős megtakarítást érhetünk el a működési költségek terén.

Természetesen vannak fontos feltételek: ahhoz, hogy az elektromos autók töltése olcsó legyen, többségében otthon kell tölteni. Itt az áram ára a legkedvezőbb (még akkor is, ha az energia költségei növekednek).

Természetesen vannak fontos feltételek: ahhoz, hogy az elektromos autók töltése olcsó legyen, többségében otthon kell tölteni. Itt az áram ára a legkedvezőbb (még akkor is, ha az energia költségei növekednek).

A közterületi töltőállomások, beleértve az úgynevezett “gyors” töltőket az autópálya pihenőhelyein, általában sokkal drágábbak. És bár hasznosak az utazás során történő gyors feltöltésre, viszont ennek az árát jelentősen meg is kell fizetni. Az ár pedig olyannyira magas lehet, hogy az autóval megtett kilométerenkénti költség nem lesz sokkal különböző, mint a benzines vagy dízel autó esetében.

A költségeink attól is függenek, hogy mennyit van használatban az autó. Ha csak nagyon ritkán jársz boltba, vagy rövid, rendszertelen ingázást végzel, akkor az elektromos autó összes előnye még inkább kedvező lehet számodra.

Ha azonban évente ésszerű távolságot teszel meg, viszont az otthonodban megtalálható egy fali töltő, ami lehetővé teszi a költséghatékony töltést, akkor már nyert ügyed van.
Most már csak azt kell kiszámolni, hogy pontosan mekkora költségekkel is jár az elektromos autók töltése.

Hogyan számoljam ki az elektromos autó töltési költségeit?

Viszonylag könnyű kiszámítani, hogy mennyibe kerül a töltés. Ehhez csak tudnod kell az akkumulátor méretét, az autó hatótávját és az elektromos áram egységárait kilowattóra (kWh) alapon.

Azért vegyük példának a Kia Niro EV-t: az utolsó verzió 64,8 kWh-s akkumulátorral rendelkezik és papíron 460 kilométert tud megtenni egy teljes feltöltéssel.

elektromos autó töltése különböző kw-os, elektromos autót tölteni 22 kw-os töltővel is lehet váltakozó áramú, akár 3,7 kw-os, 11 kw-os és 50 kw-os töltés

Tételezzük, hogy otthon töltöd az autót, és kilowattóránként 36,9 forintért kapod az elektromos áramot. Ez az ár 2023 áprilisi időszakra meghatározott átlagos egységár alapján lett kalkulálva.

Ez azt jelenti, hogy a Niro EV teljes feltöltése üres állapotból 64,8-szor 36,9 forint, azaz valamivel több mint 2390 forintba fog kerülni. Ez elég vonzónak tűnik, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy az üzemanyag átlagos ára 2023 áprilisában 592 forint/liter.

Ne feledjük, hogy a Niro EV hatótávolságát (460 kilométer) laboratóriumi tesztek alapján határozták meg. A valós vezetés során azonban ennél kevesebbet fogunk tapasztalni, de ugyanez igaz a benzines vagy dízel autók ‘hivatalos’ üzemanyag-fogyasztására is.

 Mindenesetre, 460 kilométer 64,8 kWh-tól körülbelül 7 kilométert jelent kilowattóránként (km/kWh). ez az érték egészen kiemelkedőnek számít.

Tehát, ha 7 km/kWh kapunk és 36,9 forintot fizetünk az áramért, akkor az üzemeltetési költségünk kilométerenként kevesebb, mint 5,3 forin

elektromos autó töltése 11 kw-os teljesítményű elektromos autó töltő segítségével fontos tudni egyenáramú töltő tölthető teljesen megfelelő elektromos autó töltéshez

Mennyivel olcsóbb az elektromos autók üzemeltetése, mint a benzin- vagy dízelmotoros autóké?

Rendben, most nézzük meg, hogyan viszonyul ez a belsőégésű motorokhoz. Az előző példához használjuk újra a Niro modellt, mivel van egy benzines változata is ennek az autónak. És igen, az utolsó benzines Niro hibrid alapfelszereltséggel rendelkezik, de nincs szükség elektromos töltésre, ezért az autó minden energiája végül az üzemanyagtartályból (42 liter) származik.

Papíron a Niro átlagfogyasztása 4,6 l/100 km, az áprilisi átlag benzinár pedig 592 forint/liter,
amiből ki tudjuk számolni, hogy egy teli tankolás az 592*42 = 24864 forintba kerülne.

Végezetül, hogy megtudjuk mennyibe kerül 1 kilométer megtétele, ahhoz ezt az utolsó számítást kell elvégeznünk: 0,046 liter * 592 forint/liter = 27,32 forint.

Tehát, ha az autó 1 kilométert tesz meg, akkor az üzemeltetési költsége 27,32 forintba kerül, ami több mint az ötszöröse az elektromos változatának.

Ha további érdekességekre vagy kíváncsi, akkor mindenféleképpen tekintsd meg blogunkat, vagy ha további kérdéseid vannak, akkor vedd fel velünk a kapcsolatot még ma!

GYIK

✅ Miért olcsóbb az elektromos autó töltése? 🚗⚡️

Az elektromos autó töltése olcsóbb lehet, mert az elektromos energiához használt áram általában olcsóbb, mint a benzin vagy a dízel. Az elektromos autók hatékonysága is jobb lehet, mivel a villanymotorok hatékonyabban használják fel az energiát, mint a belső égésű motorok.

✅ Hogyan lehet pénzt spórolni a töltés során? 🚗⚡️

Érdemes figyelni az olcsóbb időszakokat, amikor az áramárak alacsonyabbak lehetnek. Továbbá, sok helyen ingyenes vagy olcsó töltőállomások is elérhetők, amelyek segítségével csökkenthető a töltési költség.

✅ Mennyi ideig tart egy elektromos autó feltöltése? 🚗⚡️

Az elektromos autók töltési ideje változhat a töltési sebességtől, valamint az akkumulátor kapacitásától függően. Viszont gyorstöltőkkel akár 30-60 perc alatt is feltölthető az autó, míg az otthoni töltés több órát is igénybe vehet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük