Olvasási idő: 3 perc

A villanyautók az elmúlt években “ellepték” az utakat. Hatalmas népszerűségnek örvendenek, ami egyáltalán nem meglepő, hiszen igazán modern közlekedési eszköznek számítanak. A legnagyobb gyártók is már erre a területre koncentrálnak, így egyre többször merül fel, hogy mekkora az elektromos autóra a cégautó adó mértéke.

elektromos autó és tisztán elektromos autók akár a fiat 500e hibrid a legolcsóbb elektromos autó egyike magyar modell autója magyarország városi elektromos autó eloszlása 2023

Elektromos autóra cégautó adó: kedvezőbb, mint gondolnánk

Az elmúlt években annyi változás történt a jogszabályokban, illeszkedve a modern elvárásokhoz, hogy a cégeknek már egyértelműen megéri az elektromos autók beszerzése. Természetesen ha beruházásról van szó, akkor az első kérdés mindig az, hogy ezután mégis mennyi adót kell fizetni?

Szerencsére több adókedvezmény is elérhető, és egyáltalán nem látszik az, hogy ez idővel visszavonásra kerülne. Már csak azért sem, mert az uniós irányelvek is azt mutatják, hogy a fő cél a benzines és dízeles autók kiszorítása a piacról és az elektromosok támogatása. A jövő egyértelműen ebbe az irányba halad.

Az elektromos autók nyilvántartás szerinti tulajdonosai mentesülnek a gépjárműadó megfizetése alól. Regisztrációs díj sincs a forgalomba helyezésnél, de itt fontos megemlíteni, hogy a régebbi hibrid autók ebben nem részesülnek. Továbbá az elektromos autók adásvétele, erre a járművekre vonatkozó vagyoni értékű jog megszerzése visszterhes vagyonátruházási illetéktől is teljesen mentes.

Gazdasági társaságok tulajdonában álló vagy lízingbe vett autókra cégautó adót sem kell fizetni. Fontos megemlíteni, hogy az elektromos tehergépjárművek töltése esetén a feltöltés áfája levonható. A TAO (társasági adó) kapcsán további kedvezmény, hogy az elektromos járművek beszerzése után is lehet érvényesíteni az energiahatékonysági célokat szolgáló felújítási, beruházási adókedvezményt.

Teljesen zöld üzemeltetés

Az elektromos autók használata egy cég életében számtalan előnnyel jár, amelyek között csak egy az adókedvezmény. Érdemes olvasni a témában tanácsokat és tippeket, hogy minél hatékonyabban tudjuk lecserélni és használni az autóflottát. Ha egy cég elektromos autókat használ, annak hatalmas marketingértéke is van. Felhívja az ügyfelek és üzleti partnerek figyelmét arra, hogy a vállalatnak fontos a környezetvédelem és az ökológiai lábnyom csökkentése.

Az adókedvezményeken kívül még további pénzt is spórolhatunk a használatukkal. Az üzemanyagköltségeket egyértelműen csökkenthetjük, mivel az áram ára még mindig a töredéke a benzinnek. Továbbá arról sem szabad megfeledkezni, hogy a napelemeknek köszönhetően már az elektromos autó akkumulátorának feltöltése is teljesen zöld módon történik. Így már nemcsak a jármű használata lesz környezetbarát, hanem az üzemeltetése is.

Melyik töltőt érdemes választani?

Cégek számára általában töltőoszlopokat szoktunk ajánlani, mivel ezek rendelkeznek a megfelelő teljesítménnyel és hozzáférhetőséggel. További előnyük még az, hogy a munkatársak és az érkező ügyfelek is kényelmesen használhatják őket. Például egy, az üzlet vagy iroda elé telepített töltőoszloppal még akár új vásárlókat is becsalogathatunk, mivel garantáltan 20-30 percet ott fognak egy helyben tölteni. Elektromos autóra cégautó adó nullázása mellett számtalan más előny is elérhető, így érdemes minél hamarabb gondoskodni az új flottáról.

elektromos autók legolcsóbb gyártó két kínai 2023-ban elérhető az elektromos és hibrid energia felhasználásával magyarországon

Természetesen a töltőtelepítéshez mindenképpen szükség lesz szakemberre, de a legjobb, ha a teljes folyamatban kikérjük szakértő véleményét. Ha kérdése van, keressen minket bizalommal, és segítünk elérni a tökéletes járműparkot és annak hatékony üzemeltetését.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük