Olvasási idő: 3 perc

Gyakran hallott, olvasott kijelentés az, hogy micsoda rohamtempóban fejlődik az elektromos autózás, így ezzel együtt a szoftveres komponens, a számítógépes támogatás vagy éppen az elektromos autó akkumulátor.

A valóság pedig így igaz. Nemcsak úgy önmagában fejlődik az elektromos autózás, hanem a sok-sok komponens egyedül is bejárja a saját fejlődési útját. Egy új modell bejelentésekor találkozhatunk megannyi tudományág vagy éppen informatikai terület legújabb vívmányaival, és ezek tökéletes összecsiszolása adja ki a jó autót.

Kutatási eredmények első lépései

litium ion akkumulátorok

Nincs ez máshogy az elektromos autó akkumulátor fejlődésével sem, hiszen több korszak megfigyelhető a mai állapotig, amikor már sokkal magasabb hatótávokkal számolhatunk, mint akár a közelmúltban bármikor.

Fizikai tanulmányaink során emlékezhetünk még olyan kifejezésekre, hogy elektron, anód, katód, elektrolit és társaik. És valóban, a villamosenergia-tárolás alapfogalmai régóta változatlanok és a cél így ugyanaz, csak a megvalósításhoz kutatnak tudósok és intézetek mindig újabb és újabb anyagokat, eljárásokat.

A széles körben elterjedt, korai tölthető akkumulátorok nikkel-kadmium típusú telepek voltak, és ez a ma már nem használt technológia sok területen jelentette a kezdeti lépést az akkumulátorok igazán széles körű elterjedése irányába.

Utódja a nikkel-fém hidrid megoldás lett, amely már 40 százalékkal nagyobb kapacitást ígért, sokkal kisebb környezeti terhelés mellett. Ez a technológia még manapság is megtalálható az útjainkon futó autókban, hiszen a méltán híres Toyota Prius első három generációja is ezt használta.

toyota-prius, hibrid autók, belső égésű, hibrid autót, tisztán elektromos, plug in, károsanyag kibocsátás, hibrid akkumulátor teljesen elektromos

Azonban a fejlődés nem állt meg, és piacra kerültek a lítium-ion kivitelű akkumulátorok és velük újabb minőségi ugrás következett az iparágban. A ma megjelenő autókban jellemzően ez a típus szolgál, de mobiltelefonjainkban is ilyen elven működnek az energiaforrások.

 

Az EautóTöltőkábel.hu oldalunkon található fali töltőink is leginkább e típussal találkoznak. Előnyös tulajdonságait annak köszönheti, hogy a lítium rendkívül könnyű fém és kiváló vezető. 


További jó tulajdonságai közé sorolható a nagy energiasűrűség, hosszú élettartam és alacsony önkisülési képessége, mely által sokáig képes megőrizni feltöltöttségét. A konkrét típus vásárlása előtt mindenképpen tájékozódni kell az autó és akkumulátora paramétereiről is.

Hogyan készül egy elektromos autó akkumulátor

A tartósság már nem kérdés

Az elektromos autó akkumulátor manapság a jármű legdrágább alkatrésze, és sokáig ellenérv volt az ilyen autók kapcsán, hogy rövid élettartamúak, valamint hogy e szerkezetek előállítása majd életciklusuk végén megsemmisítése annyira környezetszennyező, amely az egész koncepció életképességét kérdőjelezi meg.

elektromosa autó akkumulátor

Most már olyan sok felhasználói tapasztalat áll rendelkezésre, hogy kijelenthető: ezek az érvek nem állják meg helyüket.

Az utakon vannak már jócskán egymillió kilométert futott elektromos autók is, és az akkumulátorokkal rendszerint semmilyen meghibásodás sem szokott előfordulni. Másrészt jellemzően cellánként is lehet az akkumulátor esetleges hibás részeit cserélni és az ilyen sokat futott autók környezetszennyezése össze sem mérhető azzal, mintha egy belsőégésű motorral hajtott járművel tettük volna meg ugyanezt a távolságot.

A töltéssel kapcsolatban webáruházunk sok hasznos információt oszt meg az érdeklődőkkel, érdemes felfedezni oldalunkat!

Olvasson bele a blogunkba is, ahol további hasznos információkat megtudhat akár az elektromos autó akkumulátorokról és a töltőikről, de még kWh árakról is olvashat cikkeket

Blogcikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük