Olvasási idő: 3 perc

A szakértők többsége szerint a jövő az elektromos autóké, hiszen a környezeti- és energiaproblémák változásért kiáltanak. Az elektromos meghajtás már bizonyított, sőt, a hibrid autók megjelenése egybeolvasztotta az elektromos és a belső égésű motorok előnyeit. Az elektromos autózáshoz vezető úton kiváló kezdeti lépés a belső égésű motorok villanymotorokkal való kombinálása, így ez a hibrid autók esetében nagy eredményt jelent. A jelentősebb autógyárak már mind rendelkeznek hibrid modell változattal, a kombinált megoldás pedig segít az akkumulátorok és az elektromos meghajtó rendszerek tökéletesítésében is.

Mi a különbség az elektromos autó és a hibrid autó között? Az, hogy a hibrid autók nélkülözhetetlen része a belső égésű benzin vagy dízel motor. 

A hibrid megoldással visszanyerhető az energia egy része és egyes forgalmi körülmények között, például városi erőteljesebb forgalomban, a villanymotor részben vagy egészben kiváltja a belső égésű motort. A környezetvédelem szempontjából ez valóban jelentős eredmény.

A hibrid autók bonyolult és drága szerkezetekkel vannak felszerelve, a rendszer nagyon komplikált, összetett, előállításuk nehézkes és költséges. 

A hibrid autók négy kategóriája 

A hibridek lényege, hogy a városi forgalomban, ahol gyakran meg-megáll az autó csökkenhessen a károsanyag kibocsájtás, ezáltal a fogyasztás is. Autópályán ezek az előnyök egyáltalán nem érvényesülnek. Elsődlegesen tehát robbanómotoros járművek, amelyben az elektromotor különböző mértékben rásegít a meghajtásra, időnként felváltja azt.

Fajtái:

  • Az egyik típus a mikrohibrid, amelynek hajtásáról kizárólag belső égésű motor gondoskodik. A villanymotorok a segédrendszereket (vízpumpát, légkondicionálót) hajtják. Haszna, hogy kisebb motor is elég az autóba. A városban araszoláskor leáll a motor, így a káros anyag kibocsájtás is lényegesen csökken.
  • A lágy hibrid a másik megoldás, amelyben a villanymotor már részt vesz a hajtásban. Önálló hajtásra viszont nem képes, leginkább az elindításkor, gyorsításkor, hegymenetkor van szerepe. A fékezéskor visszatölti az akkumulátort, így tulajdonképpen ezt az energiát használja fel az említett esetekben. Itt a villanymotor tulajdonképpen önindító generátor is.
  • Más kategória a rásegítéses hibrid, amiben bár nagyobb a villanymotor, de önálló hajtásra ez sem képes. Arra viszont elég, hogy a belső égésű motor mérete jelentősen csökkenhessen és az üzemanyag megtakarítás mértéke – ami akár 30%-os is lehet – már komolyan észrevehető legyen.
  • A teljes hibrideknél a villanymotoroknak már nagyon nagy szerepük van, adott esetben már önállóan is képesek mozgatni az autót. A városban való araszolgatásnál az autó a belső égésű motor nélkül is gyönyörűen halad és a károsanyag kibocsájtás nullára csökkenhet. Persze a hatótáv erősen korlátozott.

Ami még jellemzi a hibrid autókat:

A teljes hibrid autók külső áramforrásból nem tölthetőek. Ami viszont igen, az a plug-in hibrid, más néven konnektoros hibrid, amiben már van külső töltési lehetőség is. A különbség abban nyilvánul meg, hogy az akkumulátor a plug-in hibridben nagyobb kapacitású és feltölthető otthon, vagy az elektromos töltőállomásokon. A hatótáv is növekszik, akár 50-60 km is megtehető vele tisztán elektromos hajtással. Mindez igazából csak arra jó, hogy növeljük az elektromos hajtással megtett út hosszát, de még mindig nincs dominánsabb szerepe az elektromos motornak a robbanómotorral szemben.

Érdemes töltő kábelt vásárolni a plug-in hibridekhez is, hiszen a megfelelő töltőkábel biztonságot, kényelmet nyújt és időt takarít meg a zsúfolt hétköznapokon. Autó választónk segítségével egyszerűen megtalálható a megfelelő típus.

Miért csak az első lépés a hibrid megoldás?

A hibrid és elektromos autók megjelenése egyértelműen a környezettudatos gondolkodásra hangolja a társadalmat. A belső égésű motort viszont idővel teljes egészében le kell váltani. Ekkor érkezik el véglegesen a villanyautók ideje.

Az autózás jövőjét tehát az elektromos autók jelentik, bár már most is használhatóak a hétköznapokban. Az elektromos autó feltételezi a töltést, amihez töltőoszlopra és töltőkábelre is szükség van. A töltőhálózat fejlesztése országos szinten elengedhetetlen, hiszen ahogy a benzinmotoros autóknak is kell tankolniuk, úgy az akkumulátoros autókat is tölteni kell. Minél szélesebb körű, gyorsabb és kényelmesebb a töltési lehetőség, annál kevésbé érezhető az elektromos autó hátrányaként az akkumulátorok hatótávolsága.

GYIK

✅ Mi a különbség az elektromos autó és a hibrid autó között? 🚗⚡️

Az elektromos autó kizárólag külső forrásból tölthető és robbanómotort egyáltalán nem tartalmaz, míg a hibrid autók nélkülözhetetlen része a belső égésű benzin vagy dízel motor.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük