Olvasási idő: 2 perc

Mire ügyeljünk egy töltőállomás telepítése során?

 

Az minden elektromos és hibrid járművel rendelkező tulajdonos előtt ismert tény, hogy a wallbox nem más, mint épületen belüli és kívüli, e-autó feltöltésre használható töltőállomás. A telepítése nem gyerekjáték, ügyeljünk rá, hogy az első üzembe helyezését és karbantartási munkálatait mindig és minden körülmények között szakirányú végzettséggel és megfelelő jogosultságokkal rendelkező, képzett szakemberrel végeztessük, aki felelősséget vállal a szabványi követelmények és az installálási előírások betartásáért, illetve kvalifikáltsága, ismeretei és tapasztalatai alapján képes a veszélyforrások felismerésére és kezelésére.

Az installációs helyszín kiválasztásának kritériumai:

A készülék rendeltetésszerű használatához minden esetben hozzátartozik a megadott környezeti feltételek betartása, ennek megfelelően gondoskodni kell a felállítási helyen a készülék megfelelő védelméről és a telepítési követelmények optimális teljesüléséről is.

  • Figyelembe kell venni a lokálisan érvényes villamossági előírásokat, a tűzvédelmi óvintézkedéseket, a balesetvédelmi szabályokat, valamint az esetleges helyszíni mentési útvonalakat is, ennek értelmében a wallboxot tilos a következő helyekre telepíteni: menekülési és mentési útvonalakra, robbanásvédelmi zónán belül található helyekre, ahol a töltőállomás ammóniának vagy ammóniagázoknak lenne kitéve (istálló), ahol történetesen leeső tárgyak (fellógatott létra és autóabroncs) kárt tehetnek a szerkezetben, ahol a wallbox közvetlenül a személyi vagy autós forgalom útjában van, és a bedugott töltőkábel akadályozhatja a szabad mozgást, ahol a fali töltő konstrukcióját közvetlen vízsugár érheti, ahol a szerelési felület nem elég erős, hogy a mechanikai terhelést bírja.
  • Lehetőség szerint figyeljünk rá, hogy közvetlen esőtől védett telepítési területet válasszunk, hogy megóvjuk az apparátust vihar, jegesedés, jégverés és más környezeti hatások, károk ellen.
  • Kerüljük a közvetlen napsugárzásnak kitett helyeket is, hogy kiküszöbölhessük a töltőáram csökkenését vagy a töltés leállását a wallbox túlmelegedése miatt.
  • Tilos a wallbox leragasztása vagy egyéb tárgyakkal való lefedése, mert az ideális üzemmódhoz szükséges a kielégítő légáramlás számára.
wallbox elektromos töltőállomás telepítés

Követelmények a töltőállomással szemben:

Tartsuk szem előtt, hogy a jótállásnak is az az egyik alapfeltétele, hogy csak megfelelően képzett szakember telepítheti a töltőberendezést, követve a telepítési útmutató előírásait.

A töltőállomás kifogástalan működéséhez elengedhetetlen az azt tápláló elektromos hálózat szakszerű kiépítése. A hálózat egyik végét egy olyan villamos táplálási pontra kell bekötni, amelyről a wallbox biztonságosan és a leírásban foglaltak szerint üzemeltethető. Ehhez a szükséges feszültségnek, áramerősségnek, valamint megfelelő túláramvédelmi készüléknek, illetve érintésvédelemnek is rendelkezésre kell állnia.

Figyeljünk rá, hogy az installáció alkalmával biztosan kerüljenek beépítésre a hálózati csatlakozóvezeték és jelkábel könnyen rögzíthető tömszelencéi, mert ezek biztonságos, időjárásálló tömítést és megbízható megoldást kínálnak az időhatékony kábelátvezetésre.

Nagyon fontos kiegészítő a kábel megtörése ellen védő hüvely, ennek helyes konfekcionálását is kövessük nyomon. Kardinális kérdéskör a töltő leírás szerinti bekötése is, csekkoljuk a megadott meghúzási nyomaték mértékét, de győződjünk meg arról is, hogy minden szerszám és szerelésmaradvány biztosan eltávolításra került a töltőállomásból.

Ezután nincs más dolgunk, csak élvezzük a wallbox nyújtotta előnyöket!:)

Elektromos autó töltő telepítés ajánlat kérés

Kérjük az igénylőlap alján lévő fájl feltöltési opcióhoz töltsön fel képet a biztosíték tábláról, a töltő leendő helyéről és a köztük lévő távolságról (ha van rá lehetőség).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük