Olvasási idő: 4 perc

Miért válts elektromos autóra?

Olvasd el az alábbi 9 indokot és reméljük a végére téged is meggyőzünk! 😊

1. Pénzt tudsz megspórolni

Attól függően, hogy mennyit vezetsz, mennyit költesz üzemanyagra, illetve hányszor viszed az autódat egy évben szervizbe, egy elektromos autóval nagyon sok pénzt tudsz spórolni, akár már csak ha az ezekkel töltött idődet nézzük. Egy elektromos autót a gázolaj töredék árán tölthetsz fel otthon, amíg alszol, illetve a szervizelés költsége általában egy féklámpa izzó csere árában mérhető éves szinten. Továbbá, nem is beszélve az egyes városokban ingyenes parkolásról és ingyenes töltésről. Illetve, új autó vásárlása esetén akár 1,5 millió támogatásban is részesülhetsz.

2. Csendes és könnyű vezetés

A dízel üzemű autóknál érezhetően hamarabb fáradunk vezetésnél, mert az út közben, ha nem is feltűnően, de az autó rázkódik. Az elektromos autóknál semmi rázkódást nem érzékelhetünk, a benzinmotor rezonanciáit sem, így nem fárasztó a vezetés.

Nagyobb sebességnél, de akár dugóban állva is nagyon zavaró lehet a nem elektromos hajtású autók hangja (dízeleknél “traktor hang”), melyet az elektromos autók egy hangszóróval generált hanggal helyettesítenek, ami mindössze annyit szolgál, hogy a forgalomban közlekedők hallják az érkezését, de a valós “menethang” megszűnik. Általában annak aki először ül elektromos autóban fel sem tűnik, hogy már megy is az autó és jár a motor.

Továbbá, reggelente nem kell járatni a szomszéd örömére az autót annak érdekében, hogy beülésnél meleget/hideget fújjon, mert az elektromos autóknál a klíma bekapcsolása után azonnal jön a hideg levegő.

3. Mindenki a világ legbiztonságosabb autójára vágyik

Számít a családod és a saját életed megóvása? Azt akarod, hogy az autód teljes mértékben megvédjen, akkor is ha belédhajt egy GMC Yukon vagy egy kamion? Akkor a Tesla Model S-t vagy a legjobban minősített Tesla Model 3-at neked találták ki! Egy Tesla Model 3 elektromos autó teteje kibírja azt is, ha két kifejlett elefánt áll rá. Ha pedig nagyobb méretű autóban gondolkozol, akkor a Tesla Model X a neked való.

4. Az autód az idő múlásával jobb lesz

Ez az ok valójában a Tesla modelleinél jelentős, mivel a Tesla az összes eladott autója számára kínál újabb és újabb szoftver frissítéseket, mellyel az autó egyre több mindent fog tudni: mint például ha nem találnánk a parkolóban, akkor csak megkell nyomnunk egy gombot és odajön hozzánk. Az alábbi videóban azt láthatjuk, hogy egy Tesla gombnyomásra elmegy a vezetőjéért, aki nem akar az esőben kisétálni a parkolóig:

5. Olajcsere, váltó problémák, részecskeszűrő gondok - #felejtsdel

Gondolj bele, hogy az eddigi autóidra mennyit kellett költened akár csak olajcserére. De vegyük a kötelező szervizeket, vagy egy kettős tömegű lendkerék cserét és máris több száz ezret elköltöttünk egy évben az autóra. Gondolom te is hallottál már a vezérműszíj vagy vezérműláncok időszakos cseréjéről. A fékek kopásáról nem is beszélve.
Ehhez képest az elektromos autókra maximum a vásárláskor egy szoftverfrissítésre (egyes típusoknál érdemes csak), egy töltőkábelre és egy fali töltőre kell költened, melyet annyiból fedezhetsz is, amit éves szinten költenél a nem elektromos hajtású autódra.

6. Vedd észre, hogy valójában nem vezetsz napi 200 km-nél többet

Visszahúzó erő nálad, hogy egy elektromos autó hatótávja biztosan nem elég számodra? Valójában ha belegondolsz, nem is sok km-t vezetsz, igazából a dugóban eltöltött idő miatt számít soknak. De van egy jó hírem: az elektromos autóknál egyáltalán nem számít a dugó! Álló helyzetben 1 km-t sem fogyasztanak, így ezzel is sokat spórolhatsz. Motorzaj és füstölés nélkül még a dugóban is van kedved nézelődni, így gyorsabban telik az idő.
Továbbá, vannak már olyan Tesla modellek, melyek 500 vagy akár több km megtételére is képesek, és Tesla Supercharger oszlopokon 15 perc alatt feltöltheted őket +250 km-el. De akár egy Hyundai Kona-val (400 km) vagy egy Audi e-tron-nal (500 km) is nagy hatótávokat érhetünk el.
De ha 150-200 km is elég neked, akkor egy Nissan Leaf vagy egy Fiat 500e is tökéletes erre.

7. Időt spórolsz vele

Nem kell benzinkútakra járnod, csak mikor hazaérsz otthon rádugni a konnektorra az autót és mire felkelsz már teljes hatótávval indulhatsz tovább.
Otthoni fali gyorstöltő vásárlásával, akár 3 óra alatt is 100%-ra feltöltheted autódat.
Ha munkahelyeden is van lehetőség töltésre vagy a környező utcákban, akkor a napi teendőid mellett is megtankolhatod autódat. Csak pár percet vesz igénybe, hogy bedugd a töltőkábelt a konnektorba és már töltődik is az autó.
Ha munkahelyeden még nincs kiépítve töltőállomás, de lenne rá igény, akkor kérj tőlünk segítséget és felvesszük velük a kapcsolatot. info@eautotoltokabel.hu

8. Kíméli a tüdődet és a szívedet

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemrég megjelent riportja alapján a légszennyezés 3 millió korai halálesetet okoz évente. Ez magában foglalja a légszennyezés különböző típusait, de jelentős részéért a benzin és dízel járművek által okozott légszennyezés a bűnös.
A légszennyezés nem csak asztmát, tűdőrákot és szívbetegséget okoz – de károsítja az agyunkat is. Az Amerikai Pszichológiai Egyesület (APA) egy nemrégiben készült tanulmánya megállapította, hogy a levegőszennyezés kapcsolódik az agyi rendellenességekhez és a kognitív képességek csökkenéséhez.

9. Gondolj a gyerekeidre - később megköszönik neked

Ha még most nem hiszed el, 1-3 évtized múlva teljesen nyilvánvaló lesz, hogy hatalmas hibát követtünk el azzal, hogy nem cselekedtünk időben. Nehéz lesz majd akkor már arra a kérdésre válaszolni, hogy miért nem tettünk valamit még amíg lehetett?
Norvégiában már az autók 60%-a elektromos meghajtású, ők léptek azügyben, hogy megállítsák ezt a folyamatot, de csak akkor lesz ennek hatása a jövőnkre, ha mi is követjük őket. A pénz nem lehet visszahúzó erő, mert ma már 2 millió Ft-ért is lehet kapni használható elektromos autót és ezek az árak egyre csökkennek.
Ne a gyerekeidtől és unokáidtól várd, hogy az utolsó pillanatokban próbálják megmenteni a Földet, hanem tegyél még most érte, amíg lehet, hogy később hálásak lehessenek ezért Neked!

+1. Ingyen parkolsz 🙂

Magyarországon a legtöbb városban a zöld rendszámnak köszönhetően elektromos autóknak és plug-in hybrid autóknak ingyenes a parkolás.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük